Fredrik Solvang er klar for å lede partilederdebatten under Arendalsuka.

Fredrik Solvang om debattledelse: – Jeg har fortsatt prestasjonsangst

NRK-profilen har ledet partilederdebatten under Arendalsuka hvert år siden 2018.

Publisert Sist oppdatert

(ARENDAL): Torsdag klokken 21:45 starter partilederdebatten i Arendal. NRKs Fredrik Solvang skal nok en gang holde styr på landets toppolitikere.

I motsetning til i fjor er det ikke valgår når Arendalsuka arrangeres.

– Jeg tror det gjør at partilederne har litt lavere skuldre, og at rådgiverne deres er litt mer behagelige. Men ellers tror jeg faktisk at det både temamessig og politisk kan bli heftigere i år enn på lenge, fordi situasjonen er så prekær, sier Solvang til Medier24.

Selv om han i flere år har vært programleder for «Debatten» på NRK, kjenner Solvang fortsatt på nerver før han skal i aksjon.

– Jeg har fremdeles prestasjonsangst foran denne debatten og alle andre debatter vi har. Man blir alltid blir målt på det siste man gjør. Samtidig er jeg er glad det er sånn, siden det gjør meg skjerpet. Det er et spekter mellom prestasjonsangst og ødeleggende eller destruktiv nervøsitet. Men klarer du å være innafor der, og ha «sunn prestasjonsangst», da kan det være til hjelp, sier Solvang.

Endringer

Onsdag denne uken kom nyheten om at Une Bastholm går av som partileder for Miljøpartiet De Grønne. Dette vil derimot ikke bety så mye for kveldens debatt, mener Solvang.

– At hun går av håper jeg endrer veldig lite for oss, siden hun har lovet at hun likevel stiller. Men Kirsti Bergstø i SV skal vikariere for Audun Lysbakken, så det er jo en liten endring.

Han vil savne Bastholms tilstedeværelse som partileder for MDG, forteller han.

– Jeg synes det er synd at hun trekker seg, fordi hun er en av de jeg synes lytter mest, og hun har en veldig fin måte å diskutere på, sier Solvang.

En annerledes debatt

Selv om han føler et press på å stille de riktige spørsmålene til landets mest profilerte politikere, påpeker Solvang at partilederdebatten under Arendalsuka er noe eget.

– Når det gjelder partilederdebatten har jeg gradvis innsett og erkjent at det er en egen disiplin der jeg ikke kan få utløp for de aller største politiske prosjektene. De kommer hit for å framføre egne budskap og gå hjem. Så det er ikke her i kveld at vi sjøsetter et digert journalistisk prosjekt. Likevel betyr ikke det at vi ikke har ambisjoner.

Ny satsing

For noen dager siden lanserte NRK en ny satsing, der Solvang og «Debatten» får en egen nettside. Slik kan publikums innspill bli lettere for redaksjonen å få med seg.

– Dette er en ny satsing, en egen side for Debatten. Istedenfor at folk henvender seg til oss alle andre steder, for eksempel på Facebook eller Instagram, for å stille spørsmål, kan de nå gjøre det der.

- Der kan de både diskutere, sende innspill og spørre om ting. Det blir litt mer ryddig, sier han.

Powered by Labrador CMS