Kulturminister Lubna Jaffery møtte mediepolitiske talspersoner fra Høyre, Venstre, SV og Senterpartiet til debatt på Arendalsuka

Pressen flokket seg rundt medieministeren: Dette mener bransjen hun må ta tak i

Opposisjonen håper den nye medieministeren Lubna Jaffery stå opp for momsfritak og innsyn. 

Publisert Sist oppdatert

(ARENDAL): Under Arendalsuka var det klart for mediepolitiker-debatten i regi av medieorganisasjonene.

Det var medieminister Lubna Jafferys første debatt i den nye rollen, etter at hun tok over statsrådsposten etter Anette Trettebergstuen på forsommeren. 

Konferansier Lilla Sølhusvik spurte den nye kulturministeren om hvor hun vil begynne på mediefeltet.

– Det blir ingen endring i mediepolitikken. Det er ingen ny regjering. Vi er også ministre fra samme parti, selv om jeg og Anette er to forskjellige personer, sier Jaffery og roser viktigheten av et mediemangfold og en kritisk presse.

– Vi trenger en presse som er kritisk. En mediebransje og et mediemangfold som er kritiske.

Hun ble også spurt om hva hun mener om koranbrenningene i de nordiske landene den siste tiden, og om de mener det er hatkriminalitet eller ytringsfrihet.

– Det å brenne sin egen bok er ikke hatkriminalitet, det er ytringsfrihet. Men man kan diskutere hvilket signal det gir, hvordan det oppfattes.

Hun la til at hun ikke hadde noen planer om å forby koranbrenning.

Kultur og likestillingsminister Lubna Jaffery i samtale med Lilla Sølhusvik

– Må finne nye løsninger

Etter samtalen med Jaffery, var det debatt mellom de mediepolitiske talspersonene Grunde Almeland (V), Tage Pettersen (H), Kathy Lie (SV) og Åslaug Sem-Jacobsen (SP). 

Da ble moms et tema. Regjeringen sendte i mai ut et forslag på høring om momsfritaket for elektroniske nyhetstjenester. Forslaget har møtt motstand fra en samlet mediebransje, og MBL-sjef Randi Øgrey utfordret medieministeren til å slåss mot momsforslaget. 

Almeland mente at forslaget ikke svarer på behovene til mediebransjen.

– Det må gjøres en betydelig jobb i regjeringen nå. Og jeg regner med at medieministeren bruker sin posisjon til å si at vi må finne nye løsninger.

Jaffery mener Almeland tolker henne i verste mening. 

– Jeg kan ikke beklage eller gå god for ting som har skjedd før min tid. Det som ligger på bordet nå, er det justerte forslaget. Ordningen før, var en del som ikke burde få unntatt, som fikk det. En ny modell som ivareta begge hensynene.

Mørke tall for lokalavisene

Generalsekretær Tomas Bruvik i Landslaget for lokalaviser medgir at det har blitt rop ulv ulv i mange år fra mediebransjen. Nå frykter han at den kommer og tar dem på ekte.

– Annonsepengene og brukerinntektene går ned. I går kveld fikk jeg svar fra 30 lokalaviser om hvordan det går. 80 prosent forteller om nedgang, sier Bruvik og peker på at veksten av abonnenter har stoppet opp.

Jaffery peker på at samfunnet står i en tid med dyrtid, og trekker fram sosiale medier-gigantene og EU-direktiver som hun ønsker å implementere i Norge så raskt som mulig.

– Vi skal lytte til lokalavisene. Vi har en mediestøtte som er fireårig, og det skal pris- og lønnsjusteres. Men vi vet at dette kan være krevende. Om alt slår til, så må vi se på muligheter for justeringer underveis, sier kulturministeren.

Kathy Lie (SV), Grunde Almeland (V), Lubna Jaffery (AP), Tage Pettersen (H) og Åslaug Sem-Jacobsen

– Må få mer enn en måned

NJ-leder Dag Idar Tryggestad utfordret ministeren på Ytringsfrihetskommisjonens rapport som ble publisert under Arendalsuka i fjor.

– En samlet mediebransje sluttet seg til forslagene i rapporten. Nå har det gått et år, og vi er utålmodige. Vil dette bli tatt opp i ministerens mediepolitiske redegjørelse i høst?, spurte han og viste til at Jaffery har varslet en redegjørelse til Stortinget i høst.

Jaffery svarte at det var noe hun måtte komme tilbake til etter redegjørelsen.

– Jeg må få mer enn en måned og en Arendalsuka for å få ferdig redegjørelsen.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Åslaug Sem-Jacobsen (SP), Kathy Lie (SV), Grunde Almeland (V) Tage Pettersen (H) og Lubna Jaffery (AP) møtte mediebransjen til debatt
Powered by Labrador CMS