Rettssaken mot 17-åringen som ble pågrepet og siktet for ulovlig befatning med eksplosivt materiale på Grønland i Oslo, startet i Oslo tingrett mandag 2. oktober. På bildet: Aktor Marit Bakkevig og forsvarer Javeed Hussain Shah.
Rettssaken mot 17-åringen som ble pågrepet og siktet for ulovlig befatning med eksplosivt materiale på Grønland i Oslo, startet i Oslo tingrett mandag 2. oktober. På bildet: Aktor Marit Bakkevig og forsvarer Javeed Hussain Shah.

Tingretten stengte dørene i «bombesaken», men pressens anke førte fram: Lagmannsretten har opphevet kjennelsen om lukking

Dermed vil saken trolig fortsette med pressen til stede mandag.

Publisert

Da Oslo tingrett mandag denne uka startet hovedforhandlingene i straffesaken mot en 17 år gammel gutt som plasserte en bombelignende gjenstand på Grønland i april, ble det tirsdag fattet vedtak om at hele saken skulle gå bak lukkede dører. Allerede mandag slo retten fast at tiltaltes forklaring ble lukket.

Norsk Redaktørforening og Norsk Presseforbund anket dette på vegne av mediene, og fredag ettermiddag kom konklusjonen:

Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening.
Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening.

Borgarting lagmannsrett opphever tingrettens kjennelse om at saken skal gå for lukkede dører. 

- En seier, konstaterer generalsekretær Arne Jensen om den klare beslutningen.

Tiltalte har allerede gitt sin forklaring bak lukkede dører, men lagmannsrettens kjennelse betyr i utgangspunktet at resten av hovedforhandlingene vil gå med pressen til stede. Dette med mindre tingretten avsier nye kjennelser om lukkede dører, med andre begrunnelser, eller andre tiltak. 

Overfor Medier24 antar redaktørgeneral Jensen at retten vil behandle spørsmålet på nytt, men konstaterer samtidig: 

- Da må vi forvente at det blir en annen type kjennelse. Og lagmannsretten rettleder langt på vei tingretten i hva som kan gjøres; at pressen kan være til stede, eventuelt med referatforbud dersom det skulle være nødvendig for deler av saken, sier han. 

Lagmannsretten skriver blant annet i sin kjennelse: 

Det er satt totalt 10 dager til saken i retten, slik at forhandlingene med vitneforklaringer og prosedyrer etter planen vil foregå ut hele neste uke. 

De hensyn som tilsier lukkede dører, her hensynet til at tiltalte er under 18 år, vil normalt kunne ivaretas ved at det nedlegges et begrenset referatforbud, eventuelt at retten gir henstillinger til pressen om hvordan saken bør omtales og under henvisning til de presseetiske reglene som fremgår av Vær Varsom-plakaten. Når det gjelder hensynet til tiltalte og forholdet til Barnekonvensjonen art. 40, bemerker lagmannsretten at tiltalte har fått forklare seg for lukkede dører, jf. tingrettens kjennelse 2. oktober 2017. Hensynet til tiltaltes vern av privatliv og beskyttelse mot identifikasjon synes for øvrig å kunne ivaretas ved delvis referatforbud, eventuelt henstilling til referat i samsvar med de presseetiske regler.
Powered by Labrador CMS