Styreleiar Hanna Relling Berg og generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening.

Arne Jensen tok initiativ til Document.no-saken i Redaktørforeningen - dette er grunnen

Generalsekretær Arne Jensen forteller hvorfor han ønsker at styret skal behandle saken mot nettstedet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Fredag formiddag ble det kjent at Norsk Redaktørforening har tatt ut sak mot Document.no og redaktør Hans Rustad.

Foreningen skal diskutere om Rustad har handlet i strid med foreningens formål etter at han i en kommentar på nettstedet mente at det var mediene, ikke president Donald Trump som hadde bidratt til å opphisse folkemengden som stormet Kongressen onsdag.

Redaktørforeningens generalsekretær Arne Jensen har tatt initiativ til at saken skal behandles. Uten å trekke noen konklusjon om saken, forklarer han hvorfor han har gjort dette.

– Jeg mener det Rustad skriver i alle fall kan sies å utfordre vedtektene våre. Det går på vår sentrale funksjon om å sørge for at mediene har best mulige arbeidsvilkår og å styrke legitimiteten og tilliten ute hos publikum, sier Jensen til Medier24.

Jensen mener det Rustad har skrevet gjør at det bør stilles spørsmål ved hvor langt man som medlem i Redaktørforeningen kan gå, i å angripe mediene.

– Dette bør styret diskutere, mener jeg. I Redaktørforeningen er det, og skal være stor takhøyde for å kritisere mediene, selv om man kan stille spørsmål ved om man kan angripe det som er selve fundamentet vårt.

Usikker på behandlingstiden

Jensen forteller at «tre-fire» medlemmer av Redaktørforeningen har tatt kontakt med ham i forbindelse med saken.

Nå vil generalsekretæren lage et forelegg til styret der han beskriver hva han mener styret burde diskutere. Rustad vil bli gitt anledning til å svare for seg, og så vil styret behandle saken.

– Hva kan behandlingstiden bli her?

– Det vet jeg ikke. Vårt første ordinære styremøte skal avholdes 16.februar. De har vært et spørsmål om vi skal ha et møte før det, men først må vi få et skikkelig saksgrunnlag, så får vi se hva som skjer.

– Styremedlemmene er tross alt relativt opptatte mennesker, og vi kan ikke bare tromme dem sammen til et møte uten videre, sier Jensen.

Medier24 har vært i kontakt med Hans Rustad. Etter at han ikke ønsket å la seg intervjue over telefon, har noen spørsmål blitt sendt til ham på e-post.

Rustad skriver at han ikke kan kommentere saken før Arne Jensens brev er sendt til Redaktørforeningens styre. Likevel har han skrevet om saken hos Document.no. Der skriver han blant annet:

«Arne Jensen har alltid opptrådt ryddig overfor Document. Document vil få lese brevet når det foreligger og få anledning til å kommentere det før styrets behandling».

Vil ikke ha Trump-retorikk til Norge

– VI har de siste dagene sett journalister bli utsatt for hets, trusler og fått utstyret sitt ødelagt i USA - et land mange tenker på som en demokratiets høyborg. Hva tenker du om det?

– Dette har sammenheng med at man i fire år har hatt en president som konsekvent, fra før han tiltrådte har omtalt redaktørstyrte, seriøse medier som «fake news» og fiender av folket, svarer Jensen.

Samtidig peker han på at dette er første gang en amerikansk president offentlig ikke anerkjenner medienes samfunnsrolle og funksjon.

– Dette perspektivet må vi ha med oss når vi ser på hvordan medlemmer i Redaktørforeningen omtaler våre egne. Om den retorikken importeres og vi risikerer å få den typen beskrivelser om redaktørstyrte medier i Norge, har vi et problem.

Powered by Labrador CMS