Resett-redaktør Helge Lurås må smøre seg med tålmodighet frem til februar neste år.

Avgjørelsen om Resett-søknad utsatt:

Anonyme skribenter hindrer Resett-medlemskap i Redaktørforeningen

Norsk Redaktørforening sier de «krever ytterligere avklaringer». – Vi er tydelig på at en nyhetsjournalist ikke kan ha et fiktivt navn, sier styreleder Hanna Relling Berg til Medier24.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Resett-redaktør Helge Lurås må vente på avgjørelsen om han vil bli tatt opp i Norsk Redaktørforening (NR). Det ble klart etter et styremøte i redaktørforeningen onsdag kveld.

NR skriver følgende i en pressemelding:

«Styret i Norsk Redaktørforening har i dag behandlet medlemssøknadene fra Helge Lurås, ansvarlig redaktør i Resett og Xstra og Shurika Hansen, redaktør i Xstra.

 Et enstemmig styre har vedtatt å utsette den endelige behandlingen av søknadene til styrets møte 11. februar 2020.

Styret har vært i dialog med Helge Lurås, men mener det er forhold knyttet til medlemssøknaden som krever ytterligere avklaringer.»

Lurås skriver i en tekstmelding til Medier24 at han er overrasket:

– Jeg er overrasket, men ser frem til å høre hva de ønsker ytterligere avklaringer på, skriver han.

 

Relling Berg: - Ønsker dialog

Styreleder i Norsk Redaktørforening, Hanna Relling Berg, sier til Medier24 at de ønsker en løpende dialog med Lurås frem til februar 2020.

Hanna Relling Berg.

– Vi ønsker å ha en dialog. For Norsk Redaktørforenings utgangspunkt er at vi ønsker et mangfold av medier. Vi er samtidig tydelige på at det må vises igjen i praksis, sier hun.

– Medier24 er kjent med at det allerede har vært dialog mellom NR og Lurås. Hva har denne dialogen gått ut på?

–  Vi har hatt dialog med Lurås for å avklare en del spørsmål, som den publisistiske praksisen til Resett. Vi mener det fortsatt er en del uavklarte spørsmål som styret ønsker å få svar på, sier Relling Berg.

– Vi har kilder som sier at det skal ha vært et krav fra NR at han slutter å bruke anonyme skribenter som journalister. Stemmer det? Hva svarer han?

– Vi er tydelig på at en nyhetsjournalist ikke kan ha et fiktivt navn. Det opplever vi også blir forstått, sier Relling Berg.

– Med tanke på at det i Vær varsom-plakaten står at man skal ha åpne kilder, må man også forvente at en nyhetsjournalist ikke har et pseudonym, sier hun. 

Lurås ønsker ikke å kommentere de enkelte forholdene som Relling Berg nevner.

– Vi har opplevd dialogen som konstruktiv inntil nå, men er ikke forberedt på å ta en ytterligere dialog om konkrete forhold i full offentlighet. Vi er overrasket over utsettelsen og avventer NRs neste henvendelse til oss, skriver han i en tekstmelding.

Ble avvist i fjor

For et drøyt år siden avviste styret i redaktørforeningen Lurås' første medlemskapssøknad, blant annet med bakgrunn i gjentatte brudd på Vær varsom-plakaten og et forsøk på å betale et intervjuobjekt for å stille opp i en betent sak. 

Da det første avslaget kom, gikk blant annet medieprofessor ved OsloMet, Steen Steensen ut, og sa han mener det er synd at Norsk Redaktørforening ikke tok han opp som medlem. 

Lurås annonserte i september i år at han ville søke på nytt, og mandag ble det klart at søknaden ville bli behandlet denne uken.  

For å kunne omfattes av pressens selvdømmeordning, altså klages inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU), må man være medlem i en presseorganisasjon, for eksempel Norsk Redaktørforening. 

Powered by Labrador CMS