Leder Hege Iren Frantzen i NJ og generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening.

Norske journalister og redaktører fordømmer blodig angrep mot amerikansk redaksjon

- Det er alvorlig når mediehus blir angrepet, sier Hege Iren Frantzen i Norsk Journalistlag. - Dypt tragisk, sier Arne Jensen i Norsk Redaktørforening.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Natt til fredag norsk tid gikk en mann inn med hagle i redaksjonslokalene til avisen Capital Gazette i Annapolis i USA og drepte fem medarbeidere.

Politiet sikrer stedet rundt avisen Capital Gazette i Annapolis.

Fire av de omkomne er journalister og redaktører og en jobbet som selger.

Angrepet var det dødeligste på journalister i USA på flere år.

Frykter «chilling effect»

Leder Hege Iren Frantzen i Norsk Journalistlag sier at de fordømmer angrepet.

- Det er alvorlig når mediehus blir angrepet, for man angriper samtidig medienes rolle i et samfunn, som går ut på at befolkningen får informasjon om det som skjer, sier hun.

Frantzen forteller at medienes rolle også skal være å skrive om det man ikke selv er enig i.

- Når medier blir angrepet, kan det få en såkalt «chilling effect», der man unnlater å fortelle om ting som er alvorlig for samfunnet. Det er ikke bra. 

- Dypt tragisk

Generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening sier at den forferdelige hendelsen setter spor.

- Dette er selvsagt dypt tragisk, først og fremst for de som er direkte berørt, som ofre, pårørende og kolleger, men også for alle som er opptatt av journalister og redaktører i frie medier skal kunne gjøre jobben sin, uten å frykte for livet.

Gjennom mediene tegner det seg et bilde på at mye tyder å at angrepet hadde direkte sammenheng med avisens omtale av gjerningsmannen.

- Det er heldigvis sjelden vi ser slike utslag av misnøye med medieomtale og vi må bare håpe at dette er og forblir et enkeltstående tilfelle. Det er viktig at alle, primært i det amerikanske samfunn, nå klart gir uttrykk for sin støtte til de berørte – ikke minst til redaksjonen i Capital Gazette - og at slike groteske angrep på en redaksjon ikke får legge noen demper på viljen og evnen til å drive uavhengig og kritisk journalistikk, sier Jensen.

Sist gang flere journalister ble drept i et angrep på en redaksjon i landet var i 2015, da en tidligere ansatt skjøt kollegaene Alison Parker og Adam Ward i TV-kanalen WDBJ.

Powered by Labrador CMS