Leder Thomas Spence i Norsk Journalistlag og leder Arne Jensen i Norsk Redaktørforening under NJ sitt landsmøte på Fornebu.
Leder Thomas Spence i Norsk Journalistlag og leder Arne Jensen i Norsk Redaktørforening under NJ sitt landsmøte på Fornebu.

Pressens egne organisasjoner jubler over initiativ som skal bekjempe falske nyheter

Norsk Journalistlag og Norsk Redaktørforening gleder seg over NRK, Dagbladet og VGs faktasjekkverktøy.

Publisert

I dag ble det klart at Dagbladet, VG og NRK inngår et samarbeid om nettstedet Faktisk.no.

Hensikten med prosjektet er å bekjempe falske nyheter og sikre et faktabasert ordskifte. Dette skal også være tilgjengelig for andre medier.

NJ mener det er nødvendig

Leder Thomas Spence i Norsk Journalistlag forteller til Medier24 at det er er overraskende og svært gledelig at de lanserer prosjektet.

Han gleder seg også over at konkurrenter i mediebransjen evner å samarbeide om felles utfordringer.

– I tillegg er dette en høy aktuell problemstilling som diskuteres over hele verden nå og her viser konkurrenter i det daglige at man kan samle seg om noe som kan styrke journalistikken og svekke denne nye fienden.

– Hvorfor er det nødvendig?

– Det er i ferd med å undergrave flyten av troverdig informasjon og det kan svekke tilliten til seriøse medier fordi det blir vanskelig for mange å navigere når maktpersoner og nettsteder bruker bevisst falsk informasjon for å påvirke folks meninger og holdninger. Det å skille mellom uavhengig og sannhetssøkende journalistikk og alt annet er veldig viktig.

– Det er bare én måte å ta det på og det er å ta tak i det umiddelbart når det kommer. Det er det Faktisk skal gjøre, som er å avsløre hva som er galt og fortelle hva som er sant og det er et kjerneoppdrag for journalistikken, sier han til Medier24.

– Gledelig

Leder Arne Jensen i Norsk Redaktørforening sier han gleder seg over prosjektet.

– Det er et veldig spennende prosjekt, som forhåpentligvis kan bidra til å styrke og tydeliggjøre den seriøse journalistikken og de redaktørstyrte mediene, sier han og fortsetter:

– Personlig synes jeg det er særlig gledelig at flere aktører, som ellers er konkurrenter, nå går sammen om et prosjekt som vil kunne komme hele bransjen til gode

Powered by Labrador CMS