Dagblad-journalistene Tomm W. Christiansen og Anders Fjellberg fikk Den store journalistprisen 2016 for «Våtdraktmysteriet» - en pris de delte med journalist Vegard Venli i Kommunal Rapport.

SKUP-vinner Tomm W. Christensen står på Assad-regimets norske svarteliste

- Vi fikk veldig følelsen av å være i et angiversamfunn, sier den prisbelønte fotografen. Nå er Christensen blant dem som vil bli nektet innreise til det krigsherjede landet.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

NRK omtaler onsdag morgen «Assads norske svarteliste», etterretningstjenestens oversikt over 75 nordmenn som enten skal nektes innreise, bli arrestert eller myndighetene skal varsles.

Det er den syriske opposisjonsavisen Zaman al-Wasl som skal ha fått tak i listen, og delt den med NRK.

– Dette er meget sjeldent at offentligheten får se. Denne type lister eller arkiver regnes som noe av det aller mest hemmelige etterretnings- og sikkerhetstjenester har, sier seniorrådgiver Vegard Valther Hansen ved NUPI til NRK.

På lista står blant annet en frisør, en insektforsker - og en pressefotograf:

Tomm W. Christiansen og Anders Fjellberg vant SKUP-prisen våren 2016.

SKUP-vinner og Dagbladets fotojournalist Tomm W. Christiansen er blant dem som ikke får reise inn i landet igjen. Han var der sist i 2011.

– Vi følte hele tiden at mennesker vi møtte var veldig opptatte av hvem vi var og hva vi gjorde der. Taxisjåfører, hotellansatte ... Vi fikk veldig følelsen av å være i et angiversamfunn, forteller Christiansen til NRK.

Om innreisenekten sier han:

– Jeg synes det er veldig ålreit å få vite det. Det er ikke utenkelig at jeg skulle reist til Syria igjen, og det hadde kanskje ikke vært så lurt, sier han.

Powered by Labrador CMS