Audhild Gregoruisdotter Rotevatn
Audhild Gregoruisdotter Rotevatn

Audhild Gregoriusdotter Rotevatn kastes som dekan ved Volda

Omplasseres, ifølge en intern melding som ble sendt ut lørdag. Dosent Odd Ragnar Hunnes er konstituert dekan.

Publisert

I flere uker har ledelsen ved Høgskulen i Volda diskutert hva de skal gjøre med det elendige arbeidsmiljøet ved Avdeling for Mediefag.

Nå har ledelsen konkludert: Dekan Audhild Gregoriusdotter Rotevatn mister stillingen som dekan og flyttes internt. Årsaken til endringen begrunnes med det dårlige arbeidsmiljøet, ifølge en intern melding fra ledelsen, som Medier24 har fått tilgang på:

«Eg er lei for at det har teke tid å kome fram til avklaringane, men no kan vi frå høgskuleleiinga opplyse om dette: Dosent Odd Ragnar Hunnes er konstituert som dekan ved Avdeling for mediefag ved Høgskulen i Volda med verknad frå 12. august. Dekan Audhild Gregoriusdotter Rotevatn vert frå same dato midlertidig omdisponert og får arbeidsplass i den sentrale høgskuleleiinga. Ho vil mellom anna halde fram med arbeid knytt til realisering av det nye mediehuset. Vi vil kome med meir informasjon måndag morgon. Med helsing, Per Halse, høgskuledirektør»

Slik reagerer Rotevatn

Rotevatn kommenterer saken følgende overfor Dagens Næringsliv og Medier24 via sin advokat Tore Lerheim:

– Jeg mener det ikke er rettslig grunnlag for å omplassere meg som dekan og tar forbehold om videre steg.

– Jeg er svært skuffet over avgjørelsen, men jeg er dessverre ikke overrasket, da jeg har oppfattet at avgjørelsen i realiteten ble tatt lenge før jeg fikk uttale meg.

– Jeg fikk før ferien forsikringer om at ledelsen hadde tillit til meg som dekan. Jeg har fremdeles ikke fått en forklaring på hvorfor ledelsen har snudd.

– Jeg er sterkt kritisk til hvordan arbeidsgiver ved rektor og høgskuledirektør har behandlet meg som ansatt ved Høgskulen i Volda.

– Denne saken er en stor belastning for meg og min familie, og jeg ber om forståelse for at jeg ikke kan stille opp til intervju eller kommentere saken nærmere.

Lerheim sier følgende i en kommentar:

– Jeg kan bekrefte at Rotevatn og undertegnede lørdag formiddag mottok vedtak om midlertidig omdisponering, men kan ikke nå kommentere saken i nærmere detalj.

– Utfordringene er ikke over

Rektor Johann Roppen forteller om lange forhandlinger uten enighet.

– Dekanen trer ut av seksjonen gjennom en midlertidig omdisponering. Vi har forhandlet lenge og ikke blitt enige. Nå er prosessen kommet så langt at vi benyttet oss av arbeidsgivers styringsrett. Det betyr at vi setter innen konstituert dekan, sier rektor han til Medier24.

Audhild Gregoriusdottir Rotevatn skal fortsatt ha ledelsesoppgaver, men de skal begrense seg til det arbeidet som har med bygging og prosjektering av nytt mediehus. Hun skal også ha oppgaver innen strategisk rådgivning for ledelsen, sier Roppen til Medier24.

– Hvordan vil du karakterisere situasjonen nå?

– Jeg betrakter ikke det slik at arbeidsmiljøutfordringene ved mediefag er over med dette tiltaket. Det viktige arbeidet med å løse opp i det fortsetter.

  • Audhild Gregoriusdottir Rotevatn og hennes advokat har så langt ikke besvart våre henvendelser lørdag.

Ledelsen har sittet i forhandlinger med Rotevatn og hennes advokat en god stund – også før hastemøtet om det dårlige arbeidsmiljøet ved avdelingen mandag 29. juli.

For to uker siden ble det kjent at ledelsen ved Høgskulen i Volda hadde bedt Rotevatn om å gå av, samtidig som de åpnet for å omplassere henne med tvang.

Det var fra før kjent at skoleledelsen allerede hadde forespurt seg internt på Høgskolen om en ny dekan.

Avsløringer om dårlig arbeidsmiljø og mistillit

Det har stormet rundt avdelingen for mediefag den siste drøye uken etter avsløringene rundt det dårlige arbeidsmiljøet og tillitskrisen til ledelsen.

Arbeidsmiljøundersøkelsen fra ARK og den påfølgende Stamina-rapporten avslørte stor misnøye blant de 50 ansatte ved avdelingen, både til arbeidsmiljøet og til ledelsen.

Spesielt Rotevatn fikk mye av oppmerksomheten, etter at tillitsvalgt ved avdelingen for mediefag, Erling Sivertsen, sa at de ansatte ikke har tillit til Rotevatn

I ARK-undersøkinga kom det også fram at om lag halvparten av de ansatte var misfornøyd med dekanen.

Hovedtillitsvalgt Håkon Bø var imidlertid ikke helt på linje med Sivertsen og avviste overfor lokalavisen Møre-Nytt at de ønsket å fjerne henne. Bø ba også Sivertsen om å moderere retorikken.

Flere anonyme kilder som Medier24 snakket med støttet Bø, og reagerte på den ensidige fremstillingen av Rotevatn som hovedproblemet på avdelingen.

– Problemene ved avdelingen var der lenge før Audhild Gregoriusdotter Rotevatn begynte. De startet ikke da hun ble dekan. Uansett hvem som hadde blitt dekan, så hadde det vært bråk, fortalte en av kildene til Medier24.

Tirsdag ble det kjent at skolen man miste opptil 40 millioner kroner grunnet bråket, ettersom de trakk sin søknad om å bli et «Senter for fremragende utdanning».

Powered by Labrador CMS