Debatt

Norge er heldig. Verden er brutal. @BAdesKen og Ken André Ottesen får kjeft for å vise det fram

«Det badesken lager, om enn med satire, er sylskarp samfunnskritikk», skriver Aftenpostens Ingeborg Senneset.

Denne artikkelen er over to år gammel.

  • INGEBORG SENNESET, Aftenposten. Innlegget er først publisert i en forkortet utgave på Sennesets Instagram-profil og gjengis med tillatelse.

«Dette var kvalmt og ikke innafor å poste» «DER trykker jeg IKKE FØLG selv jeg egentlig digger humoren din til vanlig» «Andre type poster ler jeg høyt av»Nok en gang er et kommentarfelt fullt av protester mot å bli vist brutale bilder fra virkeligheten. Noen vil ha trigger warnings, andre vil bare slippe.For de som ikke kjenner til dem fra før: Norske tilstander-postene til @badesken og Ken Andre Ottesen viser 2-3 bilder fra land med krig, forfølgelse eller sult og ett bilde fra en nyhetshendelse i Norge.Forskjellen blir en tragikomisk påminnelse om hvor heldige vi er som kan lage lokale nyhetssaker om fiskekrokproblemer og togforsinkelser mens andre bandasjerer barna sine og løper fra bomber.Noen av klagene på å stille disse opp mot hverandre, går på at det ikke skal lages humor på lidelse. Men det badesken lager, om enn med satire, er sylskarp samfunnskritikk. Noe Instagram ikke akkurat flommer over av. Og det burde hylles, heller enn kritiseres.En i samme kommentarfelt som de tre første, sier det helt perfekt: «Takk til badesken for å fike forsiktig til oss av og til. Vi treng det.»

Bakgrunnen min for å skrive dette er en dyp bekymring for stadig nye krav om trigger warnings og gjentatte uttrykk for krenkelse over å se andres lidelse.

Vi avfølger det ubehagelige.

Jeg frykter det er farlig kort mellom å så inderlig ikke tåle å se og det å tåle inderlig vel.

Vi trenger flere som bruker den offentlige stemmen sin til faktisk å gjøre offentligheten bedre eller mer informert, ikke bare sentrere kun rundt de «nære» temaene eller seg selv, selv om det er helt greit innimellom.

Ottesen er en influenser slik influensing best kan gjøres.

Powered by Labrador CMS