Per Sandberg kysser samboer Bahareh Letnes etter lanseringen av boken «Fremmede makter har flyttet inn - justismord og politisk drap» på Litteraturhuset i Oslo tidligere i høst. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Bahareh Letnes vil selge journalistikk fra Iran

Det kommer fram i en mail sendt til norske redaksjoner torsdag.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I en mail til Medier24 torsdag skriver Bahareh Letnes at hun i desember og januar reiser til Iran.

Der har hun leid inn «profesjonelle media/film og nyhetsreportere i Iran».

I mailen skriver hun: «Dette er en uformell forespørsel for å sjekke om det er av interesse for Dere å kjøpe ulike nyhetsinnslag, reportasjer eller små dokumentarer».

Hun skriver at hun har ulike kilder i sin kalender, fra ulike nivåer. Fra vanlige iranere og helt opp til personer i maktapparatet. 

«Hverdagsliv, politikk, kultur og internasjonal påvirkning på Iran og iransk påvirkning på den internasjonale politikken vil være tema.», skriver hun.

Hun skriver i e-posten: «Jeg jobber med intervjuobjekt som vil ha stor interesse for den internasjonale politikken og møter med neste generasjonen iranere.»

Hun avslutter med at hun selvsagt tar imot innspill fra redaksjonen om ønskede reportasjer og intervjuobjekter, og at det vil bli både foto- og videoproduksjon. 

I en SMS til Medier24 torsdag skriver Letnes: «Dette var/er ikke noe jeg ønsker sak på, jeg har ingen intensjon om å bli journalist. Dette er en henvendelse i all vennlighet til ulike medier.»

– Mediene misbruker egen makt

Letnes var tidligere i desember avbildet med et brennende VG i hånda i Natt & Dag.

På spørsmål fra Medier24 om hvorfor hun brenner VG, svarte Letnes den gangen:

Bahareh Letnes poserer som frihetsgudinna, med eit brennende VG som fakkel.

– Fordi jeg er forbanna over hvordan mediene har behandla oss. De har behandla oss urettferdig, og jeg vil alltid brenne urettferdighet. Det skal jeg fortsette med, dersom avisene fortsetter med å skrive løgner. Avisene sitt oppdrag er å informere, opplyse og skrive korrekt. De har gjort det stikk motsatte.

– De misbruker egen makt, pressefriheten og ytringsfriheten. Dette var ikke bare et angrep på VG, men på norsk presse generelt, sa Letnes til Medier24. 

– Elsker pressefrihet

Medier24 sender følgende spørsmål til Letnes: «Tenker du fortsatt det samme om norske medier? Er det greit å ha dem som oppdragsgivere?»

Letnes svarer: «Jeg elsker ytringsfrihet og pressefrihet. Drømmen min er at Iran skal ha det samme reglene». 

Hun skriver videre at hun har all respekt for norsk presse, og at VG-brenningen var satire. Hun påpeker også at mye satire har blitt laget om henne og Per Sandberg.

«Av NRK og mange andre. Jeg tok det fint, selv om jeg ble trist. Jeg måtte respektere deres pressefrihet og ytringsfrihet.», skriver hun og fortsetter:

«Men skriver de løgn om meg, respekterer jeg ikke.»

Hun stiller videre spørsmål ved hvorfor hennes satire ikke skal tolkes som satire. Det mener hun er urettferdig. Letnes skriver: 

«Tenk hvor mye juling jeg fikk fra norsk presse, utrolig urettferdig. De som skrev om rettferdighet, selv behandlet meg urettferdig bare for å tjene penger.

Jeg brenner Iranske aviser også som lyver. Jeg brenner alle aviser som lyver.»

Powered by Labrador CMS