Mai 2000: Kripos under arbeid på drapsstedet i Kristiansand.
Mai 2000: Kripos under arbeid på drapsstedet i Kristiansand.

Bjørn Olav Jahr vil fortelle begge historiene om Baneheia-drapene, for å finne ut hvilken som er «den mest sannsynlige»

Den meritterte forfatteren skal nå grave opp en av Norges verste drapssaker. Boka kan være ute allerede til høsten, sier forlaget.

Publisert

Medier24 fortalte onsdag morgen om den planlagte boka «Marerittet i Baneheia. To drap. To historier. En sannhet», som er arbeidstittelen på det siste prosjektet til journalist og forfatter Bjørn Olav Jahr.

Det var i forbindelse med at boka nå har fått 50.000 kroner fra Fritt Ord til manusutvikling.

47-åringen har lang erfaring som journalist fra flere medier, og har de siste ti-tolv åra skrevet en rekke bøker, om blant annet Finance Credit-saken. I 2015 ga han ut «kriminaldokumentaren» Hvem drepte Birgitte Tengs?

Nå jobber han som forlagsredaktør i Gyldendal, men skal ut i permisjon fra 1. februar.

 

Vil fortelle begge historiene

Jahr er onsdag relativt ordknapp om prosjektet, men sier dette til Medier24 om hvorfor han nå vil grave i den snart 17 år gamle drapssaken:

- Drapene i Baneheia er en stor nasjonal tragedie. Det har vært og er fremdeles sterke følelser i sving. Det betyr likevel ikke - eller kanskje nettopp derfor - at det ikke er nødvendig å analysere de kalde fakta i saken.

- Det er to menn dømt for drapene. De forteller to helt ulike historier. Jeg ønsker å fortelle begge disse, for så å forsøke å finne ut hvilken av dem som er den mest sannsynlige.

 

Bjørn Olav Jahr - under en bokpresentasjon for noen år siden.
Bjørn Olav Jahr - under en bokpresentasjon for noen år siden.

 

Kan ikke utelukke at Kristiansen er uskyldig dømt

Det var i mai 2000 at Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) forsvant etter en badetur i Baneheia, og senere ble funnet voldtatt og drept.

To år senere dømte lagmannsretten Viggo Kristiansen til 21 års forvaring, mens Jan Helge Andersen fikk 19 års fengsel.

Andersen tilstod, med DNA-bevis mot seg. DNA-spor fra en annen person ble påvist, men kunne ikke knyttes til Kristiansen. Han ble dømt som «hovedmann» primært basert på forklaringen til Andersen.

Og det er etter alt å dømme her sakens kjerne i bokprosjektet ligger.

Overfor Fædrelandsvennen onsdag letter forfatteren litt på sløret om dettopp - på spørsmål om Viggo Kristiansen kan være uskyldig dømt::

– Jeg ville ikke ha gått inn i dette hvis det ikke var en mulighet for at noe var galt med saken. Jeg kan i alle fall ikke utelukke at han er uskyldig dømt.

 

Kommer ut i år

Det er Pitch forlag som skal gi ut boka, og forlagssjef Wenche Haugsand sier dette til Medier24 om prosjektet:

- Bjørn Olav er en fantastisk god journalist, som har skrevet gode bøker tidligere. Han er trigget av det journalistiske her: Hva var det som egentlig skjedde?

- Det er vi også. Vi synes det er spennende å gå enda noen skritt videre, og finne ut om det er noen steiner som ikke har vært snudd. Er det noe mer vi kan finne ut her, sier Haugsand.

- Er det lettere å se på en sak, snart 17 år etter?

- Rent polititeknisk har jo arbeidsmåter og metodikk endret seg mye. Dette var også en sak som det var veldig mye følelser knyttet til. Den berørte veldig mange menensker. Kanskje er det lettere å gå litt annerledes inn i den nå. Kanskje man ikke så alle tingene da, sier Haugsand.

Verken forfatter eller forlag vil gå i detalj på hvor langt arbeidet er kommet eller hvem som bidrar til historien, men forlagssjefen sier at boka etter planen skal komme ut «andre halvår 2017» og at Jahr dermed er godt i gang med prosjektet.

Haugsand vil heller ikke kommentere hvem av de drapsdømte eller andre involverte som forklarer seg i saken.

- Hva med familien til de to drepte jentene - har dere dialog med dem?

- Jahr ønsker å snakke med alle som ønsker å bidra med noe til denne saken. Det er det vi kan si nå, sier Haugsand.

  

Powered by Labrador CMS