Lars Joakim Skarvøy skifter ut Schibsted med TV 2.

Lars Joakim Skarvøy (30) er klar for TV 2: – Forstår at ansettelsen er kontroversiell

Den tidligere VG-reporteren vender tilbake som politisk journalist.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Lars Joakim Skarvøy (30) vender tilbake til journalistikken og er nå klar for TV 2. Han vil knytte seg til politisk avdeling som journalist.

Han tiltrer i jobben allerede 5. oktober, som er et årsvikariat i samfunnsavdelingen til TV 2.

Det bekrefter TV 2s nyhetsredaktør Karianne Solbrække overfor Medier24. 

– Vi har ansatt Lars Joakim fordi han har teft, samfunnsforståelse og solid erfaring. Vi mener han vil bidra til å styrke den politiske journalistikken i TV 2. I løpet av sine ni år i VG siste at han er blant Norge ledende politisk journalister, sier Solbrække.  

Skarvøy var sentral i den mye omtalte Sofie-saken vinteren og våren 2019, som endte med at VG ble felt i PFU og Skarvøy sluttet som journalist i avisen.

TV 2  ble selv en sentral aktør i saken da Sofie sto frem hos kanalen i mars i fjor og fortalte at hun følte seg dårlig behandlet og feilsitert av VG og Skarvøy da de dekket saken

 

– Har gått mange runder

Solbrække skjønner derfor godt at ansettelsen vil skape reaksjoner.

– Jeg forstår at ansettelsen kan oppfattes som kontroversiell. Derfor har vi også gått mange runder med han. Det er gått ett og et halv år siden det skjedde, og feilene han gjorde i Sofie-saken har ikke endret på det han har prestert tidligere i sitt journalistiske virke, sier hun.

Nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2.

– Jeg tror også de fleste kan være enige om at lærdommen man får i slike saker gjør at man står bedre rustet til å takle utfordringer, legger hun til. 

Solbrække forteller at Skarvøy - i samtalene med Solbrække - har erkjent sine feil.

– I Sofie-saken begikk både VG og Lars Joakim en rekke feil. Vi har hatt en lang og grundig prosess med flere omfattende og krevende intervjurunder, forteller hun.

– Han har tatt sterkt selvkritikk for måten han har behandlet Sofie på, og han erkjenner feilen han har gjort, seier Solbrække. 

Hun understreker at hun derfor har full tillit til Skarvøy.

– Tillit må bygges opp igjen, men jeg føler meg trygg på at Lars Joakim gjennom sitt arbeid i TV 2 vil vise seg den tilliten verdig. Han har min tillit, og jeg tror han er en bedre journalist i dag enn før Sofie-saken, sier Solbrække. 

– Det er også viktig for meg å si - som nyhetsredaktør - at alle journalister i TV 2 skal være trygge på at jeg står opp for dem. Det finnes en mulighet til å få en ny sjanse hvis man erkjenner og beklager, sier hun.

Skarvøy selv sier i en melding på TV 2s interne sider at han er glad for å vende tilbake til den journalistiske manesjen.

– Jeg er takknemlig for denne muligheten til å være politisk reporter i TV 2. Jeg går til oppgaven med dyrekjøpte erfaringer fra fjoråret. Jeg håper jeg kan gjenopprette tilliten der jeg har mistet den, gjennom å levere avslørende og kritisk journalistikk om norsk politikk, sier han.

– TV 2 gjorde kritisk journalistikk på meg. Det synes jeg var ubehagelig, men også fortjent. Jeg opplevde TV 2s reportere som profesjonelle, og i ettertid har jeg hatt gode samtaler med dem. Nå gleder jeg meg til å få dem som gode kolleger, og bli en del av en sterk og slagkraftig redaksjon, sier Skarvøy.

 

Har jobbet i Schibsted

Skarvøy har jobbet som prosjektleder i Schibsted-systemet siden i fjor høst, etter at han sluttet i VG. Da hadde han egentlig fått seks måneder lønnet permisjon fra VG etter den såkalte Sofie- eller Bar Vulkan-saken, men sa opp før permisjonstiden var over.

30-åringen var én av journalistene bak VGs artikkel «Tillitsvalgt sendte ny bekymringsmelding om Arbeiderpartiets Trond Giske», som ble publisert i februar 2019.

Der ble det kjent at partiet hadde mottatt en bekymringsmelding om Giske etter at han var blitt filmet mens han danset med en ung kvinne på Bar Vulkan i Oslo.

I VG-saken ble kvinnen - seinere identifisert som Sofie Bakkemyr - intervjuet og sitert anonymt på følgende: «Vi danset og hadde det hyggelig, så ble det litt mye, så jeg og venninnen min dro derfra».

 Lars Joakim Skarvøy

I mars 2019 sto så Bakkemyr frem hos TV 2 og fortalte at hun følte seg dårlig behandlet og feilsitert av VG og Skarvøy da de dekket saken

Både saken og den påfølgende granskningsrapporten til VG ble i fjor høst felt i PFU for henholdsvis fem og to punkter.

Ble beskyldt for fabrikkering av sitat

En rekke personer har kritisert VGs interne og eksterne håndtering av saken. Flere mener det er urimelig at journalist Skarvøy ble straffet med seks måneders permisjon, mens sjefredaktør Gard Steiro slapp unna konsekvenser. Han var, ifølge granskningsrapporten, tett involvert i arbeidet med saken.

Skarvøy har hele veien avvist påstandene fra Bakkemyr, og nektet overfor Medier24 i mars 2019 for at han fabrikkerte det mye omtalte sitatet.

– Jeg har ikke fabrikkert et sitat. Det ble til i samtaler og diskusjoner med Sofie og det er basert på hennes opplevelser med Trond Giske på Bar Vulkan. Det er viktig å legge til at jeg har ikke gjort en god nok jobb. Jeg har gjort en dårleg jobb i å gjøre Sofie forberedt på omfanget og konsekvensene, sa han. 

Bakkemyr slo kraftig tilbake mot Skarvøy og sa til TV 2 at hun reagerte på Skarvøys uttalelser.

– Han sier indirekte at jeg lyver. Det er det jeg reagerer på. Da står han der og lyver selv. Det synes ikke jeg er greit, sa Bakkemyr.

Solbrække bekrefter overfor Medier24 at hun har vært i kontakt med Bakkemyr om ansettelsen av Skarvøy.

Powered by Labrador CMS