Marthe Valle, Carina Olset og Erlend Elias Bragstad er alle med på å bryte ned tabuer.
Marthe Valle, Carina Olset og Erlend Elias Bragstad er alle med på å bryte ned tabuer.

Søndagsposten

De som bryter tabuer: Ved å snakke om det tunge gjør Carina, Marthe og Erlend Elias livet litt lettere for mange andre

Når personligheter vi setter pris på, sier at også de har sitt å slite med, blir lyset kraftigere for noen hver. Det skal Marthe Valle, Erlend Elias Bragstad og Carina Olset få både kred og kudos for.

Publisert

Marthe Valle trodde sjakktrekket for å komme seg ut av en krise, var å melde seg på i X-faktor.

Erlend Elias ga testikkelkreften et ansikt (hvis man kan si det sånn).

Og en stjerne på favorittlaget Manchester United ga Carina Olset kraft til å fortelle om en mage som legen beskrev som «en blødende, vrengt kjøttpølse».

MEDIENE GIR PERSONER, organisasjoner og ideer status. Noen veksler denne statusen inn i bankkort som glinser av gull, og det er sjelden mye galt ved det.

Så finnes heldigvis de som også bruker glansen fra TV-skjermen til å bryte tabuer, til å møte deg og meg direkte for å si noe som handler om det som er viktig her på jorden.

De seneste dagene har jeg ledet scenesamtaler med tre unge celebriteter.

De har, som det heter, stått frem med personlige problemer; først i mediene, nå på scene. I møte med 450 personer under markeringen av verdensdagen for psykisk helse i Skånland, og med 100 under seminar på Harstad sykehus i regi av Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer.

Bård Borch Michalsen:

Spaltisten begynte å arbeide som journalist midt på 1970-tallet, Han har arbeidet i dags-, fag- og ukepresse, nærradio, lokal-TV og nyhetsbyrå, er utdannet cand.polit/medieviter og er i dag førstelektor i organisasjon og ledelse ved Handelshøgskolen UiTDet arktiske universitet, Campus Harstad.

Michalsen har gitt ut en rekke bøker, blant dem Komma (2014) og i disse dager kommer Skriv bedre ut på Spartacus forlag.

ARTISTEN, AKTIVISTEN og sykepleieren Marthe Valle sier egentlig det som trenger å bli sagt. For hun gjorde mer i 2010 enn å synge i X-faktor: Hun skrev også sangen «Ikkje aleina»:

Du ikkje aleina om sorg,om alt som ikkje ble som det skulle.Vi har alle vært der en gang, Så ikkje kast bort tida på å skjule.  

Ingen andre låter har gitt Marthe større respons. Ja, hun traff ensomheten, sorgene, traumene som vi sliter med. Så sa hun i Skånland torsdag:

Marthe Valle på X-factor for noen år siden.
Marthe Valle på X-factor for noen år siden.

- Vi er gode nok. Slutt med å skamme deg over hvem du er. Og: Alle fører en indre dialog med seg selv. Vær grei.

ERLEND ELIAS fra Tysfjord i Nordland er en trippel-minoritet. Han er en samisk, homofil og makeup-artist.

Og han han har ikke vært åpen om det han har slitt med; han har vært kollåpen.

Samehets. Homohets. Testikkelkreft. Posttraumatisk lidelse. Overgrep

- Det var veldig stort da jeg på 30-årsdagen fikk kofte for første gang. Det er veldig godt å være meg selv hundre prosent, ei «utspjåka kråka», sa han.

Og mer: Han sa at han hadde vært åpen om at han hadde testikkelkreft fordi faren hans hadde prostatakreft.

Erlend Elias - sist sett på «Skal vi danse».
Erlend Elias - sist sett på «Skal vi danse».

– Det er kjempetabu rundt menn og kreft, og vi trenger mer åpenhet. Jeg sto fram om dette for å få flere menn til å sjekke seg.

Han fortalte også om overgrep i ungdommen og hvordan han hadde fått bearbeidet dette uten antidepressiver, ved å ta kontakt med SANKS - et kompetansesenter for psykisk helse for samer.

- De forsto meg som nordlending bedre i Karasjok enn i Oslo, bedyret han.

CARINA OLSET TRODDE hun hadde kreft i tykktarmen, for det hadde faren hennes. Men det diagnosen fortalte i 2011, var dette: Ulcerøs kolitt. Det betyr mer trøbbel i magen enn det de fleste av oss opplever. Men mange sliter med sykdommen, og etter at Olset fortalte sin historie, er det blitt lettere å si det som det her. 

Hun er blodfan av Manchester United, og da Darren Fletcher i 2015 fortalte hvorfor han spilte ustabilt, fant Olset knaggen som gjorde at hun kunne fortelle sportsredaksjonen i NRK grunnen til hennes varierende prestasjoner.

Og hun fortalte det i møter hos Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer, i TV 2, i VG og Dagbladet og Tara.

Om hvorfor hun fikk eget toalett under NRKs sommerunderholdning, om grunnen til at hun fikk tilgang til VIP-losjen på toppen av alpinbakken i Val di Fiemme under avslutningen av Tour de Ski.

JEG SNAKKET MED henne på scenen i Harstad lørdag. Helst ville hun ha vært på Anfield, for der spilte United mot Liverpool.

Carina Olset og Bård Borch Michalsen i Harstad denne helga.
Carina Olset og Bård Borch Michalsen i Harstad denne helga.

I så fall måtte hun ha planlagt dagen nitid; spist god tid i forveien, tatt sine medisiner. For fotballstadioner er ikke akkurat tilrettelagt for damer som plutselig bare må på do i eningen. 

Hvordan mestrer Olset sykdommen?

1. Hun får topp medisinsk bistand. 2. Hun har en arbeidsgiver som forstår, og som tilrettelegger. 3. Hun planlegger.

JEG TROR IKKE maksimal åpenhet er bra for alle alltid. Og vi trenger ikke, bør ikke, vite alt om alle.

Men når personligheter vi setter pris på, sier at også de har sitt å slite med, blir lyset kraftigere for noen hver. Derfor skal profiler som Marthe, Erlend Elias og Carina ha både kred og kudos. 

Erlend Elias sa det slik i Troms denne uken:

– Alle har hatt det litt på skakke en gang. Hvis ikke er det noe feil med dere.

Og Thomas Kingo skrev det allerede i i 1681: «Sorgen og gleden de vandre til hope, lykke og ulykke gange på rad. Medgang og motgang hinannen anrope, solskinn og skyer de følges og ad.»

Powered by Labrador CMS