SV om Mediestøtte­meldingen: – Manglende ambisjoner for demokratiets grunnplanke

Mediepolitisk talsperson i SV, Freddy André Øvstegård, er ikke fornøyd med regjeringens nye mediepolitikk.

Publisert

Fredag morgen kom den etterlengtede «Mediestøttemeldingen» fra kulturminister Trine Skei Grande. Hun presenterte den nye mediepolitikken i anledning Landslaget for lokalaviser (LLA) sitt årsmøte.

Der ble det klart at regjeringen ønsker at lokalavisene skal styrkes, NRK-lisensen skal avvikles og at NRK skal finansieres over skatteseddelen.

– Under press

Mediepolitisk talsperson i SV, Freddy André Øvstegård, er ikke umiddelbart begeistret over den mye omtalte mediemeldingen.

– Når mediemeldingen fryser mediestøtten på dagens nivå viser det regjeringens manglende ambisjoner for demokratiets grunnplanke. De frie redaktørstyrte mediene er under press blant annet gjennom annonselekkasje til Google og Facebook trenger, det må møtes med langt sterkere lut.

Han legger til: 

– I stedet for å møte den usikre fremtiden med dagens nivå på mediestøtten vil SV heller ruste opp mediestøtten gjennom å bruke langt mer enn i dag. I tillegg må vi skattlegge Google og Facebook som støvsuger det norske annonsemarkedet uten å betale noe i skatt i dag.

– Lisensen har blitt en sak for Frp

Frps Bård Hoksrud, som vikarierte for mediepolitisk talsperson Morten Wold på LLA fredag, er fornøyd med å ha fått avviklet lisensen.

– Vi har kjempet for å fjerne NRK-lisensen. Den har blitt en sak for Frp. Den blir ikke borte – vi jobber for å redusere den nå – men den har en mye mer sosial profil, sier Hoksrud til Medier24.

Han er også fornøyd med økt støtte til lokalavisene.

– Det synes jeg er bra. Det at vi nå legger opp til å mer til lokalavisene tror jeg er viktig fordi lokalavisene er avgjørende for demokratiet vårt, sier han.

Oslo 20190122. Bård André Hoksrud leverer fra seg nøkkelen til den nye landbruksministeren Olaug Vervik Bollestad. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Oslo 20190122. Bård André Hoksrud leverer fra seg nøkkelen til den nye landbruksministeren Olaug Vervik Bollestad. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Om Frps avtrykk sier Hoksrud:

– Det er lisensen vi har vært opptatt av å gjøre noe med, og så er det bra at vi nå legger inn mulighetene for å styrke lokalavisene.

 

– Sosial finansieringsmodell

Tage Pettersen, Høyres mediepolitiske talsperson, sier følgende i en pressemelding fredag:

Mediepolitisk talsmann Tage Pettersen (H) under Arendalsuka onsdag.
Mediepolitisk talsmann Tage Pettersen (H) under Arendalsuka onsdag.

– Vi trenger en mer fremtidsrettet og sosial finansieringsmodell som tar vare NRKs behov for uavhengighet og langsiktige økonomiske rammer.

Han mener det var på høy tid med en endring av NRKs finansieringsmodell.

– Dagens ordning har en svak sosial profil, fordi alle betaler det samme uavhengig av hvor mye de tjener, sier Pettersen.

Powered by Labrador CMS