Ekstern utredning foreslår å organisere BarentsObserver etter redaktørplakaten

Thor Wojes utredning er klar - dagen etter at redaktøren fikk sparken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Mandag fikk Thomas Nilsen sparken som redaktør for BarentsObserversom foreløpig siste kapittel i striden rundt nettavisa som drives av Barentssekretariatet. Den grunner blant annet i uenighet om hvordan avisa skal organiseres, og om den skal følge Redaktørplakaten.

Tirsdag kom neste kapittel: Nå er det klart at den eksterne utredningen som ble varslet tidligere år, foreslår å gjøre det BarentsObserver selv har foreslått - organisere avisa etter redaktørplakaten. 

Det er Thor Woje, tidligere redaktør i Avisa Nordland og Romerikes Blad, som har utredet spørsmålet.

- Utredningen om BarentsObervers framtidige driftsmodell foreligger nå, med en klar tilråding om å ansette en ansvarlig redaktør på Redaktørplakatens vilkår. Forslaget vil bli grundig og seriøst behandlet, skriver styreleder Stig Olsen i Barentssekretariatet i en pressemelding som ble sendt ut tirsdag.

Organiseringen skal behandles på et styremøte 23. oktober. Barentssekretariatet er eid av de tre nordnorske fylkene, mens finansieringen i stor grad kommer fra Utenriksdepartementet.

Pressemeldingen følger i sin helhet under: 

Rapport om BarentsObserver lagt fram

Utredningen om BarentsObervers framtidige driftsmodell foreligger nå, med en klar tilråding om å ansette en ansvarlig redaktør på Redaktørplakatens vilkår. Forslaget vil bli grundig og seriøst behandlet, opplyser styreleder Stig Olsen i Barentssekretariatet.

Han presiserer at personalsaken mot nå fratrådt redaktør Thomas Nilsen er håndtert uavhengig av utredningen som har pågått.

Utredningen, som er utført av tidligere sjefredaktør Thor Woje, konkluderer med at det bør gjennomføres en vesentlig omorganisering av driften og at BarentsObserver bør drives i tråd med Redaktørplakaten. Han anbefaler at BarentsObserver fortsatt bør organiseres innenfor Barentssekretariatet, men som en egen avdeling ledet av en ansvarlig redaktør med personal- og arbeidsgiveransvar for sin stab. Han foreslår også en endring ved at redaktøren bør ansettes av styret og rapporterer direkte til styret, og ikke til daglig leder slik situasjonen er i dag.

Styreleder Stig Olsen sier at Woje har utført et godt og grundig arbeid. Styret i Barentssekretariatet vil behandle spørsmålet om BarentsObservers framtidige organisering på sitt styremøte 23. oktober.

Powered by Labrador CMS