Styret legger Barents Observer ut på anbud. Og truer tidligere ansatte med søksmål for navnebruk

Konflikten om Barents Observer er langt fra over, etter fredagens styremøte i Barentssekretariatet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Tromsø/Kirkenes (NTB-Jan-Morten Bjørnbakk): Styret i Barentssekretariatet krever at navnet BarentsObserver fjernes fra nettstedet «The Independent Barents Observer» som de tidligere ansatte har opprettet.

Styret i Barentssekretariatet vedtok fredag å videreføre driften av BarentsObserver og å legge den ut på anbud blant nordnorske mediebedrifter.

Samtidig truer styret de tidligere ansatte i BarentsObserver med rettslige skritt dersom de ikke endrer navn på det nye nettstedet. 

Redaktør Thomas Nilsen får frist til mandag med å fjerne Barents Observer fra navnet.

– Vi mener at de bruker navnet Barents Observer på en urettmessig måte. Merkenavnet BarentsObserver er Barentssekretariatets eiendom. Det er vi som har brukt pengene på dette. Da kan ikke andre bare komme og ta det, sier styreleder Stig Olsen i Barentssekretariatet til NTB.

Fakta: BarentsObserver

  • Nettavisen BarentsObserver publiserer nyheter om Barents-regionen på engelsk og russisk.
  • Utgiver er Barentssekretariatet, som eies i fellesskap av fylkeskommunene Nordland, Troms og Finnmark og får støtte fra Utenriksdepartementet.
  • 28. september måtte redaktør Thomas Nilsen gå på dagen etter en konflikt om redaksjonell uavhengighet. Barentssekretariatet mente blant annet at Nilsen hadde opptrådt illojalt da han åpent kritiserte en avgjørelse om at BarentsObserver ikke skulle følge redaktørplakaten.
  • Etter et forhandlingsmøte 14. oktober ble avskjedigelsen trukket, men Nilsen valgte å ikke gå tilbake til sin tidligere stilling.
  • Torsdag kunngjorde Thomas Nilsen og to av de tidligere ansatte at de starter sitt eget uavhengige nettsted «The Independent Barents Observer»
  • Styret i Barentssekretariatet krever nå at de fjerner Barents Observer fra navnet på det nye nettstedet innen mandag. 

– Bryter ned merkenavn

Redaktør Thomas Nilsen reagerer sterkt på kravet om å endre navn, og uttalelsen om at det er Barentssekretariatet som har bygd opp merkenavnet. Han karakteriserer kravet fra styret som «frekt».

– Vi bestrider på det aller sterkeste at Stig Olsen på noe som helst tidspunkt har vært med og bygge opp merkenavnet BarentsObserver. Styret og eierne til Barentssekretariatet har tvert om gjort alt de kan for å bryte ned merkenavnet BarentsObserver. Da bør de holde seg for gode til å forfølge oss som nå har tatt et privat initiativ for å gjøre det vi har lyst til – å drive journalistikk i nord, sier Thomas Nilsen til NTB.

Avskjediget

Nilsen var fram til 28. september redaktør i det engelsk- og russiskspråklige nettstedet BarentsObserver som ble drevet i regi av Barentssekretariatet.

Etter seks år som redaktør ble han avskjediget på dagen etter en lang og opprivende strid om redaksjonell uavhengighet, der han ble anklaget for å opptre illojalt. 14. oktober trakk Barentssekretariatet avskjedigelsen, men Nilsen valgte å ikke gjeninntre som redaktør.

Sa opp

Torsdag ble det kjent at den konstituerte redaktøren Trude Pettersen og grunnleggeren av BarentsObserver, Atle Staalesen, slutter i Barentssekretariatet for å starte det private og uavhengige nettstedet «The Independent Barents Observer», med Thomas Nilsen som redaktør.

Styreleder Stig Olsen mener Nilsen har fått en rimelig frist til mandag med å endre navn.

Og mener det samtidig er riktig bruk av penger å legge driften ut på anbud blant profesjonelle mediebedrifter.

– Ved å gjøre dette blir problemstillingen rundt redaktørplakaten lagt død. Vi tror at vi vil oppnå en utrolig mye større distribusjonsflate for stoffet i BarentsObserver enn det man har hatt til nå, sier Olsen til NTB.

Thomas Nilsen hilser denne beslutningen velkommen.

– Jo mer nordområdejournalistikk det er, desto bedre er det. Vi ønsker akkurat den beslutningen velkommen, men vil ikke gi opp merkenavnet som redaksjonen har skapt, sier Nilsen.

- Ikke aktuell samarbeidspartner

Men kan The Independent Barents Observer være en aktuell samarbeidspartner for Barentssekretariatet? Neppe, antyder styreleder Stig Olsen overfor NRK: 

– Nei, det anser jeg som lite aktuelt. Dette er en svært skjør konstruksjon, som neppe har livets rett, sier styrelederen i Barentssekretariatet, Stig Olsen.   

Powered by Labrador CMS