Beijing
Beijing

Presseorganisasjon anbefaler journalister å bruke engangstelefoner under OL

– Anta at alt du gjør på nettet vil bli overvåket, er beskjeden fra Commitee to Project Journalists (CPJ) før OL.

Publisert

Committee to Project Journalists (CPJ) mener journalister som dekker vinter-OL i Beijing bør ha med seg nytt teknisk utstyr som er igjen i Kina etter mesterskapene. Det skriver Washington Post.

Fredag 4. februar går vinter-OL i Beijing av stabelen. Det har vært diskusjon internasjonalt i forkant om hvordan media skal forholde seg til både smittespredning og det kinesiske regimets holdning til pressefrihet.

Derfor oppfordrer organisasjonen utsendte journalister til å rapportere fra telefoner og datamaskiner de ikke har tenkt å ta med hjem.

Organisasjonen publiserte i forrige uke sikkerhetsråd før mesterskapet.

Der skrev de blant annet at journalistene burde anta at hotellrommene var under overvåkning og skrev i tillegg:

«Anta at alt du gjør på nettet vil bli overvåket. Alle anrop som gjøres ved hjelp av en fasttelefon eller mobiltelefon er ikke kryptert og kan avlyttes. . . . Enhver samtale du har på hotellrommet ditt kan være gjenstand for avlytting.»

I slutten av november i fjor gikk Reportere uten grenser ut med en advarsel om at mediehusene som skal være på plass for å dekke de olympiske leker kan bli overvåket.

I Reporters Without Borders sin siste pressefrihetsindeks ligger Kina på 177. plass av 180. Den kinesiske regjeringen hevder imidlertid at de vil respektere reglene til Den internasjonale olympiske komité under mesterskapet.

Vinter-OL i Kina holder på fra 4. til 20. februar. I Norge er det Discovery som eier senderettighetene.

Powered by Labrador CMS