Medieklyngen Media City Bergen.
Medieklyngen Media City Bergen.

Media City Bergen skulle samle hele bransjen. Men der er prisene så stive at pressen tvinges ut døra når de skal møtes

- Media City Bergen legger seg på et helt hinsides høyt prisnivå, sier leder Yngve Garen Svardal i Bergen Journalistlag. Et halvt år etter åpningen av bygget, legger de den årlige «Gullparaplyen» til et hotell i stedet for.

Publisert

I fjor flyttet så og si rubbel og bit av medier i Bergen inn i Media City Bergen (MCB) for å samle kreftene.

Men når de samme journalistene skal samles til fest - eller andre arrangementer, så må de leie lokaler fra den samme eieren - til blodpris, ifølge leder Yngve Garen Svardal i Bergen Journalistlag.

Yngve Garen Svardal er leder av Bergen Journalistlag.
Yngve Garen Svardal er leder av Bergen Journalistlag.

- Det prisnivået som MCB legger seg på er helt vanvittig høyt. Det er både skuffende og overraskende at de tenker så mye profitt, profitt og profitt. Hvis poenget er å skape en samlende arena, så bør de gjøre noe betydelig med prisen, sier Svardal til Medier24.

De holder akkurat nå på å  planlegge prisutdelingen Gullparaplyen, som skal være en fest for å feire den beste journalistikken i byen.

- Bør vurdere prisene

Men det blir altså utenfor det som skal være den viktigste arenaen for medier og journalistikk.

I fjor sjekket Bergen Journalistlag muligheten for å ha årsmøtet sitt i MCB.

- Vi får tilbud om 18.000 kroner som spesialpris på lokalene - og det er uten mat... Dette er opp mot 6.500 fra Scandic Ørnen for tilsvarende lokaler. Det sier seg selv at vi må ut av MCB, sier han.

Basert på tidligere priser fra MCB var det derfor aldri aktuelt for journalistlaget å arrangere «Gullparaplyen» der. I år blir det på et annet hotell.

Svardal sier at det har blitt vanlig at alt fra redaktører til journalister og fagforening nå søker seg ut av medieklyngen for sine arrangementer, som debatter, årsmøter og andre sammenkomster.

- Vi har ved flere tilfeller forsøkt å bruke de, men det er ikke aktuelt slik prisnivået er nå. Det er veldig synd, for her sitter alle sammen - og det øker sjansen for deltakelse.

- Hva bør MCB og utleierne gjøre?

- Jeg ønsker at de seriøst vurderer prispolitikken sin og muligens differensierer på leietakere, hvis de har ambisjoner om å ha mer arrangementer av vår sort. Som fagforening er i alle fall prisene langt over det vi kan gå med på.

Redaktørene: - Svindyrt

Det samme inntrykket deles også av redaktørene på Vestlandet.

Leder Jan Inge FardalVestafjelske Redaktørforening forteller at de velger heller å ha sine arrangementer andre plasser.

Redaktør Jan Inge Fardal i Sogn Avis. Han er også leder av Vestafjelske Redaktørforening.
Redaktør Jan Inge Fardal i Sogn Avis. Han er også leder av Vestafjelske Redaktørforening.

- Det er svindyrt med de prisene som MCB opererer med i dag, så jeg forstår Bergen Journalistlag godt. Jeg skjønner ikke helt hvorfor det må være på det prisnivået, for det virker som en motsetning til å være samlende for miljøet vårt i Bergen.

- Så dere velger heller å være andre plasser?

- Ja, det er ikke aktuelt for oss å leie til de prisene. Nå legger vi årsmøtet vårt i mars til hotellet Grand Terminus. Der er det vesentlig billigere, sier Fardal.

Vil gå gjennom prisene

Administrerende direktør Anne Jacobsen i medieklyngen NCE Media Bergen, som organiserer mye av samarbeidet i mediebyen, ønsker ikke kommentere kritikken.

Hun henviser til Entra, som eier og drifter bygget. Medier24 har bedt eiendomsselskapet om en prisoversikt for leie av de ulike lokalene, men det har vi ikke fått.

Sturla Hjelmavik er leder for Entra i Bergen. Han er forelagt kritikken og svarer slik i en uttalelse til Medier24:

- Vi synes jo det er leit å høre at noen er misfornøyde. Vårt mål er at MCB skal være åpent og tilgjengelig for alle. De som bruker lokalene kan selv påvirke kostnadene gjennom hva som blant annet ønskes av tekniske løsninger, sier han. 

Hjelmavik åpner imidlertid for at det kan være aktuelt å snu:

- Disse tilbakemeldingene tar vi på alvor og vil gjennomgå prisene på ny, svarer han.

BT-sjef: - Ingen skandale at det holdes medie­arrangementer også andre steder i byen

- Det er viktig at Entra legger seg på et prisnivå som gjør Media City Bergen til et samlingspunkt for bransjen. Men så er det heller ingen skandale at det holdes mediearrangementer også andre steder i byen. Det lever både MCB og byen fint med.

Slik kommenterer sjefredaktør Øyulf Hjertenes Bergens Tidende nyheten om at flere fester og møter nå flytter ut av mediebransjens egen storstue. 

- Selv er vi meget godt fornøyd med livet i Media City. Kvadratmeterprisen er høyere enn der vi kom fra, men utnyttelsen av plassen er mye bedre slik at totalregningen vår nå er lavere enn den var i Krinkelkroken, sier Hjertenes. 

BT holder i blant sine arrangementer i MCB - men ikke alle: 

- Vi holder arrangementer både her og litt rundtomkring. Det kommer an på hvilken type arrangementet vi snakker om og hvem som er publikum.

- Så er jeg glad for å se at Entra lytter til tilbakemeldingene fra journalistlaget. Her håper og tror jeg at det er mulig å finne gode løsninger sammen fremover, sier Hjertenes.

Powered by Labrador CMS