I Bergen har flere teknologiselskaper sprunget ut av TV 2

Vizrt er ett av dem

Med kunder i over 100 land er de en ledende leverandør av
grafikkløsninger til medieselskap verden rundt

Bergen-selskapet revolusjonerte TV-industrien. Nå er de på jakt etter nye inntektsstrømmer

Vizrt startet som et internt prosjekt i TV 2 på 1990-tallet. I dag leverer selskapet programvare for grafikk og automatisering til mediehus verden over. Nå vil de inn i nye markeder.

Publisert

Da TV 2 dekket valget i 1997 var det med splitter ny teknologi laget in-house. Sendingen fra studio var med green screen som viste valgresultater direkte på en måte som ikke hadde blitt gjort før.

– Det skapte stor oppmerksomhet, forteller markedsdirektør i Vizrt, Chris Black.

– Det Vizrt gjorde annerledes, var at de fjernet den manuelle prosessen. Arbeidsflyten ble nesten automatisert. Den effektiviteten appellerte sterkt til mange kringkastere, fortsetter han.

Black jobbet i TV-industrien i Amerika, og fikk med seg det som TV 2 gjorde. Nå har han flyttet til Norge og jobber for Vizrt fra kontoret i Bergen.

Oppmerksomheten Vizrt fikk etter 1997 har kapret kunder verden over, men kringkastingsbransjen er noe helt annet i 2025 enn i 1997.  Derfor er de nå på jakt etter et nytt «wow»-moment.

– Tradisjonell kringkasting er i krise. Hvis vi blir værende i den gamle modellen, vil vi også oppleve nedgang, sier han.

Nye markeder

Black mener kringkasting har et problem: Der øynene går, går også pengene. Og øyene er ikke på TV, men på mobilen.

– Dagens seere, også de unge på teamet mitt, ser ikke på kveldsnyheter. De ser på nyheter på mobilen, videoer, overskrifter, og kanskje live ved spesielle anledninger som valg eller sport, forteller han.

Selv har han ikke eid en TV siden 2011.

– Ideen om direktesendte kommersielle nyheter er en industri i nedgang. Kringkastere må komme opp med nye måter å finne inntekter og seere, mener han.

– Bergen er en liten by, men hvis du drar til Dubai, USA eller Australia og besøker TV-stasjoner der, så er det stor sjanse for at de bruker norsk programvare - og ofte vår, sier Chris Black, markedsdirektør i Vizrt.

Black er klar på at de må følge med i tiden, innovere og tilpasse seg - før det er for sent.

– Det er vanskelig konkurranse. Kringkastere konkurrerer nå med folk som strømmer direkte på YouTube, Twitch eller Tiktok.

Derfor ser de på nye markeder.

– Kringkasting er fortsatt vår kjerne, og det er der pengene er nå. Men veksten kommer raskt i nye segmenter, sier han.

Milepæler i Vizrt sin historie.

Internkommunikasjon til store bedrifter ser de på som et stort vekstområde, men også individuelle personer, som for eksempel streamere på Twitch, Youtube Live eller Tiktok.

– Hvis vi kan gjøre våre verktøy tilgjengelige for disse målgruppene, så er det der veksten ligger, sier han, og fortsetter:

– Vi prøver hele tiden å innovere. Vår virtuelle teknologi har skapt oppmerksomhet og hjulpet oss å selge andre løsninger – f.eks. nyhetsromssystemer. Noen ganger må man gjøre noe stort for å få oppmerksomhet og så selge noe annet.

Det skjer i Bergen

Vizrt har i dag 16 kontorer rundt i verden, og kunder i over 100 land. Hovedkontoret ligger i Bergen. Her ligger også ett av flere forsknings- og utviklingssentre.

De har også forsknings- og utviklingssentre i Stockholm, Zurich, Innsbruck, Lisboa, San Antonio og Buenos Aires.

Han slår fast at Bergen har betydd mye for kringkastingsindustrien verden over.

– Bergen er en liten by, men hvis du drar til Dubai, USA eller Australia og besøker TV-stasjoner der, så er det stor sjanse for at de bruker norsk programvare - og ofte vår, forteller han.

Fra lokalene til Vizrt i Bergen. Her testes og utvikles det.

Og det er ikke bare Vizrt, understreker han. Selskaper som Saga, Mimir og Electric Friends har også utspring fra Bergen. Mye av miljøet i Bergen kommer fra TV 2.

– TV 2 har bidratt til innovasjon og dannelse av selskaper som endrer hvordan ting gjøres i kringkastingsverden. Det har skapt bølger i hele bransjen, forteller han, og legger til:

– En av de største tingene TV 2 gjorde, i tillegg til å starte Vizrt, var å forenkle direktesendt produksjon. De utviklet automatiseringssystemet Mosart, som senere ble en del av Vizrt.

Vizrt selv ble skilt ut et som eget selskap på starten av 2000-tallet.

– Å bli et selvstendig selskap var nødvendig for å kunne tjene penger på programvaren og tilby den til kringkastere over hele verden. Vi så at det fungerte godt i TV 2, men vi fikk større ambisjoner, sier Black.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS