Kulturredaktør Karen Kristine Blågestad i Fædrelandsvennen og kulturredaktør Jens Kihl i Bergens Tidende.
Kulturredaktør Karen Kristine Blågestad i Fædrelandsvennen og kulturredaktør Jens Kihl i Bergens Tidende.

Lederartikkel i BT møtt med vantro på Sørlandet: – Klassisk bergensk sjåvinisme

Bergens Tidende forsvarte sin «nasjonalskatt» Sissel Kyrkjebø på lederplass, og sendte et stikk til Sørlandet. Da kom Fædrelandsvennen på banen.

Publisert Sist oppdatert

Valget av overraskelsesnummer til årets Palmesus-festival i Kristiansand tidligere i sommer falt ikke i smak hos flere i det unge publikummet, ifølge TV 2.

For på scenen stod Sissel Kyrkjebø og avsluttet festivalen med låten «Se ilden lyse», kjent som OL-låten under Lillehammer-OL for snart 30 år siden.

– Det passer bare så forferdelig dårlig på en slik festival, skriver en person i et kommentarfelt på en Tiktok-video som TV 2 siterer.

Da ble ilden tent hos Bergens Tidende, som gikk ut på lederplass og forsvarte sin «nasjonalskatt», samtidig som de sendte et stikk til de i sør:

– Hvis ikke kristiansandpublikummet kan verdsette nasjonalskattene Kyrkjebø og «Se ilden lyse», er de heller ikke verdige å ha henne på besøk, står det.

Til Medier24 forteller BTs kulturredaktør Jens Kihl at lederen kun skal brukes til de viktige spørsmålene i vår tid, og at lederen skal leses «høyt fra nærmeste balkong med patos, gjerne foran et andektig publikum».

– Det kulturløse Sørlandet har nå fått tilbud om noe annet enn Julius og Kaptein Sabeltann, og evner ikke å forstå storheten i det vi hadde så ydmykt senket dem av høykultur. Da tenker vi at det er et skap som må settes på plass, fortsetter han med et smil.

Leste med vantro

BT-leder lyste over jord, og nådde Sørlandet og Fædrelandsvennens kulturredaktør Karen Kristine Blågestad.

Til Aftenposten sier hun at hun leste teksten med vantro og måtte dobbelsjekke om det virkelig var en leder.

– Jeg synes det oser litt av innflyttet kulturredaktør fra Oslo, sier hun til Aftenposten.

Kulturredaktør Kihl sier selv at han har alibi.

– For Fædrelandsvennen så må møte med ekte kultur oppleves som et sjokk. Det er klart at Blågestad blir vantro, ikke er til å unngå, kommer det fra Kihl.

– All kultur er godt representert i Kristiansand, også den søtladende popen Sissel Kyrkjebø representerer, kontrer Blågestad overfor Medier24.

«Klassisk bergensk sjåvinisme»

Hun kaller Kihls uttalelser for «klassisk bergensk sjåvinisme» - selv om han ikke er fra Bergen. Blågestad mener også det er storforlangende å kreve at norske 20-åringer skal vite hvem Sissel Kyrkjebø er og hvilken låt hun sang.

– Ole Bull og Edvard Grieg er nasjonalskatter. Sissel Kyrkjebø er det ikke. Hun er en kjempeflink sangerinne, slår hun fast.

Hun kaller BT-lederen uvittig og at den ender mest opp med å tråkke på en uskyldig Sissel Kyrkjebø.

– Så synes jeg det er uvanlig å bruke lederrommet til underholdningssatire, men det er en grei beskjed fra BTs ledelse at lederen skal leses med ironialarm, sier hun med et glimt i øyet.

Hun sier hun kjenner til at lederen ikke er skrevet av Kihl, men av en annen ikke-bergenser i mediehuset.

– Men han har reklamert veldig for den i sosiale medier, så jeg holder ham i hvert fall moralsk forsvarlig, sier Blågestad og føyer til:

– Alle disse ikke-bergenserne som skriver i BT må overlate det til de ekte bergenserne å være bergensere - de er best på det.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS