Øyulf Hjertenes, sjefredaktør i Bergens Tidende.
Øyulf Hjertenes, sjefredaktør i Bergens Tidende.

BT er ferdig med plagiat­sjekk: Har oppdaget avskrift i hele 27 tekster fra samme anmelder

I fjor oppdaget BT fem tilfeller av avskrift fra Silje Stavrum Norevik. Nå har omfanget vokst. - Vi beklager, skriver Øyulf Hjertenes til leserne.

Publisert

I fjor høst ble det kjent at Bergens Tidende hadde oppdaget avskrift og kopiering fra andres anmeldelser i fem tilfeller - alle fra litteraturanmelder Silje Stavrum Norevik. 

Samtidig som sjefredaktør Øyulf Hjertenes beklaget, varslet han en større gjennomgang. Og den er nå fullført, med en langt mer omfattende avskrift som konklusjon: 

I perioden 2013 til 2017 har BT funnet til sammen 27 tilfeller «hvor vår vurdering er at anmelderen har kopiert andres tekster», skriver Hjertenes onsdag ettermiddag - under overskriften «BT beklager»

Undersøkelsen er gjennomført sammen med det svenske selskapet Urkund og Retriever. Resultatet er gjennomgått av tre redaksjonelle ledere, og arbeidet er ledet av nyhetsredaktør Jan Stian Vold. 

Litteraturanmelder Silje Stavrum Norvik har vært tilknyttet BT siden 2005, og har ifølge Hjertenes skrevet 843 artikler i denne perioden.

Øyulf Hjertenes er klar i beskrivelsen av det som er avdekket. Han skriver

- Bergens Tidende ser alvorlig på det som er avdekket. Avskrift uten kildehenvisning er en krenkelse av andres åndsverk, og i tillegg et brudd med presseetikken og BTs egne etiske regelverk. 

Ifølge BT er funnene forelagt anmelderen, uten innsigelser til funnene. I fjor høst ba Stavrum Norevik om unnskyldning på BT.no. Anmelderen har overfor DN onsdag uttrykt at hun ikke vil kommentere saken utover dette. 

Powered by Labrador CMS