Debatten mellom Berit Kjøll og Jan Petter Saltvedt ble tatt opp i Kringkastingsrådet.
Debatten mellom Berit Kjøll og Jan Petter Saltvedt ble tatt opp i Kringkastingsrådet.

NRK tar selvkritikk etter Debatten mellom Kjøll og Saltvedt

– Den bidro til å så tvil om kommentatorens nøytralitet og dekningen av presidentkampen, sier NRKs sportsredaktør.

Publisert Sist oppdatert

4. mai barket daværende idrettspresident Berit Kjøll og sportskommentator Jan Petter Saltvedt sammen i en opphetet debatt på NRK Debatten.

Denne seansen var klaget inn til Kringkastingsrådet onsdag.

Klagene går på at de mener Saltvedt ikke opptrådte upartisk.

«Reagerer sterk på sportskommentatorer partiskhet. Hans oppgave er å gi saklige vurderinger. Det tilkommer ikke han å gå til frontalangrep på en person. I hans funksjon i NRK er dette helt uholdbart», skriver en av klagerne.

– Bidro til å så tvil

Under møte i rådet tar NRK selvkritikk.

– Denne opptreden gikk ikke slik vi hadde ønsket. Den bidro til å så tvil om kommentatorens nøytralitet og dekningen av presidentkampen, sier sportsredaktør i NRK Espen Olsen Langfeldt.

Olsen Langfeldt påpekte at selv om NRK denne gangen kom skjevt ut, skal NRK Sport fortsette med maktkritisk journalistikk.

– Om det er idrettsforbundet, FIFA eller UEFA, vi skal ikke ha berøringsangst, selv om det skaper reaksjoner.

Rådsmedlem Harald Furre påpekte at det som var spesielt i debatten, var at kommentator Saltveit gikk fra rollen som kommentator til debattant.

– Det er sjeldent at NRK, som har den spesielle rollen de har, har kommentatorer som går inn i en aktør-rolle. Det var en rolleendring som ikke tjente NRK, sier Furre.

– En debatt uten styring

Flere av rådsmedlemmene mente at Fredrik Solvang trakk seg tilbake og ikke styrte debatten.

– Det var en debatt uten styring. Det at Solvang trakk seg tilbake gjorde at det kom skjevt ut, sier Tove Karoline Knutsen.

Tidligere har også Gunnar Bodahl-Johansen og Karl-Martin Bakke kritisert Solvangs debattrolle under den omtalte debatten.

Programredaktør i NRK, Knut Magnus Berge, mener at det var et debattgrep fra redaksjonens side.

– Man kan selvsagt diskutere om det var riktig i denne sammenhengen. Men det er ikke slik at programlederen trådte ut av rollen som programleder. Han trakk seg litt tilbake og lot duellantene duellere, sier Berge.

Powered by Labrador CMS