Administrerende direktør i Telenor Norge, Berit Svendsen.
Administrerende direktør i Telenor Norge, Berit Svendsen.

Kvinnelige ledere sakker akterut: Tjener fortsatt bare to tredeler av hva mannlige sjefer får

- En urovekkende utvikling, sier direktør Berit Svendsen i Telenor Norge.

Publisert

Oslo (NTB): Kvinnelige ledere tjener fortsatt bare to tredjedeler av det mannlige ledere gjør, og i flere sektorer har lønnsforskjellene økt, viser en ny undersøkelse.

– En urovekkende utvikling. Sånn skal det ikke være, sier direktør Berit Svendsen i Telenor Norge til Aftenposten.

I snitt tjente kvinnelige ledere 177.500 kroner mindre i året enn mannlige, viser Norsk Ledelsesbarometer 2016.

Det er basert på en undersøkelse blant medlemmene i fagforeningen Lederne, og målingen er gjort årlig siden 2010. Over 3.000 har svart på undersøkelsen.

Heltidsansatte kvinner i Norge har i snitt en lønn som er 87,7 prosent av mennenes årslønn, men for kvinnelige ledere er forskjellen større. I 2015 tjente de 76,3 prosent av det mennene tjente, og bare 16 prosent av dem som er med i undersøkelsene, fikk utbetalt bonus, mot 27 prosent av mennene.

Fra 2014 til 2015 har lønnsforskjellene totalt sett økt med 5,5 prosentpoeng.

Forsker Eivind Falkum ved Arbeidsforskningsinstituttet, som har gjennomført undersøkelsen, sier kjønnsfordelingen i ulike bransjer er en forklaring på den økende forskjellen. En annen forklaring kan være at flere toppledere enn tidligere har svart på undersøkelsen i år.

Han understreker også at man ut fra tallene i undersøkelsen ikke kan si noe om eventuelle lønnsforskjeller mellom kvinner og menn som utfører samme jobb, bare når det gjelder type lederstilling og bransje.

 

Powered by Labrador CMS