Verdens åtte rikeste eier halvparten av verdens rikdom. Og de rikeste av alle eier teknologiselskaper

Ingress

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Davos (NTB-AFP-AP): Åtte menn eier like mye som halvparten av jordens befolkning, ifølge Oxfam. Skillet mellom fattig og rik har aldri vært større enn i dag.

Rikdommen verdens 3,6 milliarder fattigste eier tilsvarer de samlede verdiene seks amerikanere, en spanjol og en mexicaner sitter på, ifølge den britiske hjelpeorganisasjonen. Blant de rikeste er

Microsoft-grunnlegger Bill Gates, Facebook-gründer Mark Zuckerberg og Jeff Bezos, som startet Amazon. I 2015 eide de 62 rikeste like mye som den fattigste halvdelen.

Den økende ulikheten kan føre til større ustabilitet, advarer organisasjonen før Verdens økonomiske forum (WEF) starter i alpebyen Davos. Oxfam skriver i rapporten «En økonomi for de 99 prosentene» at stadig flere ikke finner seg i dagens situasjon, og den ber verdens politiske og økonomiske elite om å faktisk gjøre noe med det, ikke bare komme med tomme ord og late som om de er opptatt av ulikheten.

– Det er uanstendig at så mye rikdom er i hendene på så få, når én av ti overlever på mindre enn to dollar om dagen, sier Oxfam-sjef Winnie Byanyima.

Forrige uke la WEF fram rapporten Global Risk Report 2017, hvor forumet trakk fram økende ulikhet i inntekt og formue som trussel nummer én de neste ti årene.

WEF advarte i rapporten mot «mangel på solidaritet» mellom de rikeste og de som er lenger ned på rangstigen – noe som også vises i praksis under toppmøtet, der verdensledere bor på luksushoteller mens hotellansatte og servitører bor på femmannsrom med køyesenger, ifølge The Guardian.

Powered by Labrador CMS