Debatt

Derfor ruller vi i TV 2 Sporten ut en oversikt over alle våre eksperters roller og bindinger

«Opplysningene som ligger til grunn for våre redaksjonelle vurderinger skal være fritt tilgjengelig for publikum», skriver TV 2 Sportens redaktør Vegard Jansen Hagen.

  • VEGARD JANSEN HAGEN, redaktør i TV 2 Sporten. Dette innlegget ble først publisert på tv2.no, og er gjengitt med tillatelse.

TV 2 Sporten har et korps med eksperter og kommentatorer som vi er svært stolte av og som muliggjør vår ambisjon om å være ledende på formidlingen av sport i Norge. Fra Gro Hammerseng-Edin og Johan Kaggestad til Ole Einar Bjørndalen og Brede Hangeland. Det er unik erfaring, innsikt og kompetanse i dette miljøet.

Vi opplever et søkelys rundt de ulike rollene og bindingene profilene har, og da spesielt ekspertene våre. Det er sunt og skjerpende - samtidig som det er en krevende øvelse nettopp fordi mange av de beste og mest populære formidlerne har mange ulike relasjoner og bindinger opparbeidet gjennom et langt liv i idretten. Vårt svar er derfor total åpenhet og ærlighet.

De opplysningene som ligger til grunn for våre redaksjonelle vurderinger skal være fritt tilgjengelig for publikum og til enhver tid synlig fra veien. Alltid og uten unntak. Det er publikums tillit vi lever av, og det er denne tilliten vi bygger gjennom å levere maksimalt også på innsyn.

Vi ruller derfor i dag ut en oversikt på tv2.no over våre eksperters roller, bindinger og relevante relasjoner. Dette er et levende dokument vi oppdaterer fortløpende og som blir lenket til i alle saker der ekspertene våre er involvert. Vi vil i tillegg oftere nevne disse forholdene på luften under direktesendt sport, også her med henvisning til den uttømmende oversikten på nett. For de profilene som regelmessig og i større omfang benyttes av TV 2 Sporten som kilder til informasjon eller intervjues om sine meninger, publiserer vi altså en løpende oppdatert oversikt slik at publikum kan orientere seg om den enkeltes posisjon.

Vi skjerper i tillegg den interne bevisstheten rundt temaet. Blant ekspertene og i redaksjonsledelsen. Og vi tydeliggjør hvem som er TV 2s eksperter på området og hvem som er våre gjester invitert på bakgrunn av kunnskap og erfaring. Færre vil fremover være TV 2 Sportens ekspert på ulike grener, flere vil være supret og kreditert med sine meritter. Det er også en nyttig opprydning og klargjøring.

Det er naturlig nok stor interesse rundt Petter Northug og hans rolle i langrennssendingene våre etter at Northug AS gikk inn som sponsor rundt skilandslaget. I årene som kommer vil Petter være blant de mest interessante og innsiktsfulle stemmene rundt langrenn. Han besitter åpenbare kvaliteter vi ønsker at våre seere skal få ta del i. Svaret er ikke å stenge Petter ute av sendingene, men å tydeliggjøre hans roller på tv og nett. Seerne skal være helt trygge på at det ikke ligger noen skjulte bindinger eller hemmelige dobbeltroller. Det skal være ryddig, ærlig og åpent. Slik bygger vi, og Petter Northug, tillit blant publikum.

Petter Northug opptrer alltid i en kontekst der det har skjedd en redaksjonell vurdering. Når han deltar hos oss er det lagt en plan. Han er ikke på selvstyr i Brilleland. Han uttaler seg i interaksjon med profesjonelle journalister som er forpliktet av Vær Varsom-plakaten (VVP) og TV 2s interne etikkregler. I de fleste sammenhenger er det også andre eksperter og gjester tilstede.

Når det gjelder Bent Svele og hans rolle som håndballekspert når hans datter Mia spiller for Storhamar er dette en situasjon vi har hatt i to år nå. Vi har fortløpende evaluert og gjort våre vurderinger. Vårt inntrykk er at Bent Svele løser denne utfordringen på en uhyre profesjonell måte. Det er ingen hemmelighet at Mia er hans datter og dette har vært gjort klart for seerne ved en rekke anledninger. I løpet av to sesonger har vi ikke fått klager fra verken publikum eller håndballmiljøet. Det forteller at det som er åpenhet rundt svært sjeldent utgjør et problem. Fremfor å sparke inn åpne dører burde gjerne vi i pressen bruke vår tid på å finne ut hva som gjemmer seg i skyggene av skjulte bindinger, dobbeltroller og agendaer?

Kristian Kjelling trener Drammen Håndballklubb og kommenterer sine egne spillere på landslaget for Viasat. Det er ingen ting som er skjult for meg som seer her. Kjelling gjør en strålende jobb som ekspert og løfter seeropplevelsen. Jeg synes det er helt fair at Viasat benytter den beste kandidaten de har tilgjengelig for oppgaven så lenge seerne kan være helt trygg på hans ståsted.

I Vær varsom-plakaten punkt 2.2 står det:

«Redaktøren og den enkelte redaksjonelle medarbeider skal verne om sin uavhengighet, integritet og troverdighet. Unngå dobbeltroller, verv, oppdrag eller bindinger som kan skape interessekonflikter eller føre til spekulasjoner om inhabilitet.»

Dette er et viktig poeng, men de grep vi gjør nå er nettopp for å verne om troverdigheten, og unngå spekulasjoner om integritet, gjennom full åpenhet og innsyn.

I tillegg står det i VVP 2.3

«Vis åpenhet om bakenforliggende forhold som kan være relevante for publikums oppfatning av det journalistiske innholdet», og det er det vi gjør gjennom utrulling av ekspert-oversikten på tv2.no.

Vi har ingen fasit på området. Når vi får kritisk søkelys gjør det oss mer årvåkne og vi går igjennom problemstillingene på nytt. Men når det ikke finnes en fullt ut ideell løsning uten å gi taleforbud til mange av de fremste formidlerne av sport som finnes i landet er det beste svaret vi kan gi full åpenhet, ærlighet og innsyn. Alle kan se alt og enkelt finne de opplysningene de måtte ønske. Slik bygger vi tillit og troverdighet blant publikum, og til syvende og sist er det det avgjørende for oss.

Alle kommer fra et sted. Alle har ulike relasjoner og bindinger. Hvis ikke ville de knapt vært interessante for publikum. De færreste av våre profiler lever av å være ekspert for TV 2 Sporten. Det er en bijobb som skal balanseres med andre oppdrag og roller. Dette er en utfordring for et redaksjonelt miljø og en vi ønsker å løse med maksimal åpenhet og ærlighet. Det vil neppe gjøre alle tilfredse, men over tid tror jeg vi kommer til å stå oss ganske godt på dette blant publikum.

TV 2 Sportens eksperter: Roller og bindinger per 06.09.2019

MINA FINSTAD BERG

Fotballekspert for TV 2 fra 2017.

Mina er med i Kirkelig fellesråd i Oslo, varamedlem sentralstyre SV, styremedlem i ROS (Rådgivning om spiseforstyrrelser) og samboer med styremedlem i Klanen.

 

OLE EINAR BJØRNDALEN

Ole Einar Bjørndalen er skiskytingsekspert for TV 2 fra 2018.

Han la opp samme år, etter en enestående karriere.

Ole Einar har følgende samarbeidspartnere: Porsche, Certina, Bama, DNB, Gore, Kinetix, Stiftelsen VI.

 

MIRIAM BJØRNSRUD

Miriam Bjørnsrud er sykkelekspert for TV 2 fra 2017.

Avsluttet samme år karrieren etter 5 år som proffsyklist hos Team Hitec Products.

Hun jobber som faglærer på Bønsmoen barneskole.

Miriam er deltidsansatt hos Intersport Eidsvoll og går inn i førstegangstjeneste høsten 2019.

Har representert Norge i store mesterskap som VM og EM, og er to ganger Norgesmester.

Miriam er samboer med Kristoffer Skjerping som sykler for Uno-X.

 

BJØRN EREVIK

Bjørn Erevik er ishockeyekspert for TV 2 fra 2008.

Han har en sportslig karriere som både spiller og trener på bredde- og elitenivå stort sett for Frisk Asker.

I dag har Bjørn en sønn på 15 år som spiller for Frisk, og stesønnen, Thomas Valkvæ Olsen er norsk landslagsspiller.

 

SOLVEIG GULBRANDSEN

Solveig Gulbrandsen er fotballekspert for TV 2 fra 2017.

Hun har permisjon fra jobben som trener på Wang toppidrett Oslo fotball.

Solveig er med i trenerteamet til Kolbotn kvinnefotball og sitter i NFF sin trenerkomite.

 

GRO HAMMERSENG-EDIN

Gro Hammerseng-Edin har vært tilknyttet TV 2 siden 2015.

Hun er ansatt i Hammers AS (eget AS).

Athenas.no booker foredragsjobber for henne.

Atikko.no er under den samme paraplyen (de booker kulturhusarrangement ifm «Anja & Gro - helt uten baller»).

Gro er Specsavers Ambassadør.

Gro er ute av styreverv i Larvik HK og ute av Chairwoman-vervet hun hadde i det internasjonale håndballforbundet.

Gro er gift med Anja Hammerseng-Edin som er engasjert av Larvik HK gjennom Fearless Mind (mental trening) der Anja er medeier.

 

HALVOR GULESTØL

Ekspertkommentator e-sport. En del av TV 2 sin e-sport satsning fra sept. 2019.

Frilanser og ekspertkommentator for Dreamhack og ESL.

 

BREDE HANGELAND

Brede Hangeland er fotballekspert for TV 2 fra 2015.

Brede er idag:

  • Styremedlem Actionball AS i Sandnes

Tidligere:

  • Styremedlem Viking FK 2016-2018

  • Prosjektleder Olympiatoppen Sør-Vest 2017

  • Fotballspiller Norge A 2002-2014

  • Fotballspiller Fulham/Crystal Palace 2008-2016

  • Fotballspiller FC København 2006-2008

  • Fotballspiller Viking FK 2000-2005

 

SIMEN HENRIKSEN

Programleder e-sport. En del av TV 2 sin e-sport satsning fra sept. 2019.

Eierandeler og styremedlem i APEKS (Prounited esport AS).

 

ERIK HUSEKLEPP

Erik Huseklepp er fotballekspert for TV 2 fra 2018,

Ved siden av å være ekspert for TV 2 er han spillende hjelpetrener for FK Fyllingsdalen i 3. divisjon.

Han jobber også som fotballekspert for Bergens Tidene med avtale ut 2019.

Erik eier 10 % av Huseklepp Arena AS.

 

THOR HUSHOVD

Thor Hushovd er sykkelekspert for TV 2 fra 2018.

Han samarbeider i dag med følgende selskaper og organisasjoner;

Trimtex, Arctic Race of Norway, Equinor, FARA Cycles, Thor Hushovd AS (sykkelvogner), Stine Sofies Stiftelse, Styremedlem SMG (Sport Management Groupe)

 

JOHAN KAGGESTAD

Johan Kaggestad er sykkelekspert for TV 2 fra 2003.

Johan holder også foredrag i samarbeid med Seminarpartner.

Alt faktureres gjennom JANETTE OG JOHAN KAGGESTAD ANS.

Pr. i dag er det eneste firmaet han kjører prosesser over tid med re HÆHRE ISACHSEN AS.

 

MADS KAGGESTAD

Mads Kaggestad er sykkelekspert for TV 2 fra 2008.

Mads er tidligere proffsyklist i Credit Agricole der han i fem år var lagkamerat med Thor Hushovd.

I tillegg til rollen som sykkelkommentator og ekspert i TV 2 er han medeier i Avantas Aktiv og Mads Kaggestad AS. Avantas Aktiv AS jobber med næringslivet innenfor motivasjon og oppfølging av mosjon som oppfølgingsmål. På kundelista er blant annet Sparebanken- 1 Nord og Midt Norge, Handelsbanken, Amesto, Datarespons, Nippon Gas, Ugland Marine Services, Mylna Sport, Lyngen Kommune, Uno- X Energi, Orkla Foods Norge, og Politiets Fellestjenester.

 

DAG OTTO LAURITZEN

Dag Otto Lauritzen er sykkelekspert for TV 2 fra 1997, samt programleder sammen med Kristian Ødegård på diverse programserier for TV 2, bla På Hjul med Dag Otto, På Tur med Dag Otto, Huskestue, og nå snart nytt TV konsept - alle for TV 2.

Dag Otto jobber fra sitt eget AS, Stili Invest AS. Foredrag, konferansieroppdrag, sykkelturer i utlandet, samt noen markedsføringsprosjekter er en del av virksomheten. Dette gjøres i samarbeid med diverse booking-byråer.

Samarbeidspartnere: Scott sykler, Retyre og korte markedsføringsprosjekt med «Storytel og Sunniva».

Dag Otto eier varemerket: DO2. Har diverse produkter, foreløpig sykkel- og sportsbekledning.

 

JESPER MATHISEN

Jesper Mathisen er fotballekspert for TV 2 fra 2015. Han har tidligere spilt for Start, og har også aldersbestemte landskamper for Norge.

Jesper skriver tippe-tips på TV 2 sine nettsider, som igjen er et samarbeid med Norsk Tipping.

I 2017 og 2018 hadde Jesper et engasjement i Gaming Innovation Group, men avsluttet der 1.1.2019.

Han har en lokal podkast med Fædrelandsvennen i Kristiansand.

Alle oppdrag faktureres fra Matta AS der Jesper er eneeier. Det gjelder også noe foredrag og konferansiervirksomhet.

 

TREVOR MORLEY

Tilknyttet Premier League-rettighetene i TV 2 siden 2010.

Trevor eier og driver Sandviken pensjonat.

 

PETTER MYHRE

Petter Myhre er fotballekspert for TV 2 fra 2008.

Petter jobber som trener ved Wang Toppidrett Oslo.

Wang har hatt et samarbeid med VIF inntil 1/1 2019 og har i dag et formelt samarbeid med LSK.

 

SIMEN STAMSØ MØLLER

Simen Stamsø Møller er fotballekspert for TV 2 fra 2015.

I sin aktive fotballkarriere spilte han for Strømmen, Kjelsås og Tromsø. Han begynte å kommentere som 22-åring.

Simen har ingen kommersielle verv eller sponsorer og har per nå ingen annen jobb enn oppdrag for TV 2.

 

PETTER NORTHUG

Petter Northug startet sitt samarbeid med TV 2 i 2019. Petter har vært aktiv langrennsløper og en del av NSF sitt landslag fram til 30. april 2019.

I dag er han engasjert i:

Petter Northug Holding AS.
Eies av 100% av Petter Northug. John Northug er styreformann. Alle sponsoroppdrag og andre engasjement blir fakturert i sin helhet derfra.

Northug AS
Eies til 75% av Petter Northug AS og til 25% av Hallaninvest AS. Manager Terje Hallan er daglig leder og styreformann.

Northug AS har merkevarerettighetene til alle varianter av Petter Northug, Northug osv.

Northug AS har en lisensavtale med Brand Assist AS som produserer og selger Northug Eyewear - som sponser Skiforbundet, Birgit Skarstein, UNO X og flere.

I tillegg har Petter Northug samarbeidsavtaler med Trym Bolig, Nardo Bil og Red Bull.

 

PETTER SKINSTAD

Petter Soleng Skinstad er langrennsekspert for TV 2 fra 2018.

I tillegg er Petter aktiv langrennsløper med fokus på langløp og har sitt eget langrennslag sammen med broren Mårten, der far Åge fungerer som trener.

Dette innebærer samarbeidsavtaler med Coop, Stora Enso, Swix, Toko, Madshus, Rottefella, Treningspartner, Visit Sjusjøen, Toten Treningssenter, Sulland Gjøvik, Northug eyewear, Sponser, Abilica, Polar, Puma, ACA Luftrens, Zen Products, Skydda, Miiego, Sibirica og Aktiv mot kreft.

Bjørn Dæhlie er gudfar for Petter, og Petter har tidligere vært en del av NSFs junior- og rekrutteringslag.

Petter representerer Vind Idrettslag fra Gjøvik.

 

ÅGE SKINSTAD

Åge Skinstad er ekspertkommmentator, langrenn hos TV 2 fra 2018.

Han var sjef for norsk langrenn fra 2006-2015.

I sin private jobb er Åge merkevaredirektør for Swix og Toko.

Swix og Toko er en del av merkevarehuset Brav, som også har varemerkene Lundhags, Ulvang, Helsport, Hardrocx og Original teamwear. Brav er eid av Ferd som igjen er eid av Johan Andresen med familie.

Åge ble fungerende CEO i Brav AS fra 1/8 2019 og går tilbake til jobben som merkevaredirektør når ny CEO er ansatt.

I tillegg er Åge representant i FIS World Cup Comitee i langrenn.

Åge er også styremedlem i Klosser Innovasjon, Stiftelsen VI og Sjusjøen Utvikling.

 

KRISTIN STØRMER STEIRA

Kristin Størmer Steira er langrennsekspert for TV 2 fra 2016.

Kristin jobber fast for NTG Kompetanse som daglig leder og sportsdirektør for Team China.

Kristin er i tillegg styremedlem i Team Telemark Langrenn.

Som aktiv langrennsløper hadde hun mange avtaler som gjør at hun fortsatt har tette bånd med Madshus.

 

BENT SVELE

Bent Svele er håndballekspert for TV 2 fra 1997.

Bents datter, Mia Svele, født 2001, spiller i eliteserien for Storhamar Håndball Elite. Hun representerer også Norge på yngre landslag.

Bent har tidligere vært trener på elitenivå for Storhamar, Stavanger IF og Kristiansand IF.

 

ERIK THORSTVEDT

Erik Thorstvedt er fotballekspert for TV 2 fra 2008.

Erik har sitt eget AS, Silå AS. Foredrag og konferansieroppdrag er en del av virksomheten. Dette gjøres i samarbeide med selskapet Seminarpartner.

I sin aktive karriere representert Thorstvedt Norge. På klubbnivå spilte han for Viking, Eik-Tønsberg, Borussia Mönchengladbach, IFK Göteborg og Tottenham Hotspur.

Eriks sønn, Kristian, spiller for Viking.

 

CHRISTINA DEMIDOV VUKICEVIC

Christina Demidov Vukicevic startet samarbeidet med TV 2 i 2013.

Hun ble i april 2019 ansatt som sportssjef i ParaFriidrett hos Norges Friidrettsforbund.

Hun er også trener på WANG ung.

Christina har samarbeidsavtaler med Casall, Ella og IL, KMS, Elixir.

Powered by Labrador CMS