Bjarte Johannesen (46) er rykende fersk vaktsjef i NRK P1s «Her og Nå», uten noe særlig til operativ journalistisk erfaring.

Bjarte (46) har nesten aldri jobbet som journalist. Nå er han blitt vaktsjef for et av Norges viktigste radioprogrammer

Bjarte Johannesen begynte som tekniker i NRK i 1991. Nå er han ansvarlig når flaggskipet på P1 er på lufta. – Dødsskummelt, men veldig moro. Jeg jobber med støttehjul, smiler den ferske vaktsjefen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

(TRONDHEIM): For kort tid siden begynte 46-åringen Bjarte Johannesen som vaktsjef i «Her og nå» på NRK P1. 

Der er han ansvarlig for nyhets- og aktualitetsmagasinet, som regnes som flaggskipet i Norges desidert største radiokanal.

– Dødsskummelt, men veldig moro, sier Johannesen om sin nye jobb og ler.

Fra før har NRK-medarbeideren fylt flere roller i og rundt blant annet radioen - og ved redaksjonell utvikling for distriktskontorene i Norge.

Bjarte Johannesen (46) på desken i Her og nå.

Men nå blir oppgaven å lage radio til det norske folk. Det har han nesten aldri gjort før.

– Jeg ble spurt om å være vaktsjefvikar for et par år siden da Dagsnytt skulle avvikles fra Tyholt. Da tenkte jeg «å herregud, dette er jeg usikker på om jeg takler, men de trenger hjelp... ok, her er det bare å hoppe i det». Det var ganske skummelt, men sånn i ettertid ser jeg at vi kom sånn passe greit i land, så da var det bare å puste lettet ut. Nå er det bare å gjenta det. Hver dag, sier han.

Satt til å lage enquete

For den gang var det et engangstilfelle. Nå skal 46-åringen være fast vaktsjef i turnus.

Når han ikke er arbeidsleder den dagen, så skal han jobbe som reporter - noe han allerede har fått smakt på:

– De nyeste reporterne i «Her og nå» begynner som regel med å lage enqueter, så jeg har fått dra ut på gata og snakke med folk. Også har jeg klippet sammen en sak (der andre har gjort intervjuene) om at Høyre klager inn LO Aktuelt til PFU.

– I redaksjonen jobber det erfarne reportere og programledere med betydelig journalistisk erfaring fra inn- og utland. Hva tror du de tenker om den relativt uerfarne vaktsjefen sin?

– Jeg opplever at jeg har blitt godt tatt imot, men jeg aner jo ikke hva de sier når jeg ikke er her, ler han og fortsetter:

– Det er heldigvis veldig flinke folk her i Her og nå. Programmet bæres ikke av enkeltpersoner, men er et lagarbeid, så selv om jeg er ganske fersk i gamet, kan jeg lene meg på kompetansen til de andre. Jeg jobber med støttehjul, kan du si. Også opplever jeg at de har et «ok» nivå av forventninger til meg, i motsetning til om det hadde vært en «hardcore» journalist med masse erfaring som begynte i rollen.

– Helt fersk er jeg nok ikke

 Men selv om han er fersk i journalistikken, er han ingen førstereisgutt i NRK-sammenheng. Som nevnt har han jobbet i statskanalen siden tidlig 90-tallet.

Deler av redaksjonen i NRK P1 Her og Nå - her representert ved Kristian Hovstad, Pål Solheimsnes. Andre rad: Karina Rydningen Torberntsson, Vilde Aurora Klyve, Anniken Sande, Selena Konjhodzic, Bjarte Johannesen.

Og erfaringen som programingeniør, tekniker, fagforeningsleder, gruppeleder, rådgiver, redaksjonssjef for utvikling og det å være en del av sendeledelsen, har gjort at han føler den nye rollen var et godt neste steg:

– Også tenker jeg at jobben som leder for de redaksjonelle utviklerne var ganske operativ, der jeg prøvde å være tett på journalistikken. Så helt fersk er jeg nok ikke, sier han.

Johannesen forteller videre til Medier24 at svært mange i NRK har etter hvert begynt å levere innhold - også de som kanskje jobbet mer i kulissene før:

– Svært mange av oss som ikke i utgangspunktet er journalister, har måttet endre oss i tråd med medieutviklingen. Det er få nå som ikke tenker produksjon av innhold.

– Har tro på å la folk få prøve seg

Ingjerd Østrem Omland er redaksjonssjef for nettopp Her og nå, P3Nyheter og NRK Trafikk. Hun forklarer at omstillingsprosessen internt førte til at de måtte plassere folk på ny - etter hvor de egnet seg.

Og hun mener Johannesen egnet seg svært godt til sin nye rolle - til tross for noen hull i CVen:

– Bjarte ivrer for godt innhold, noe han har vist i sine tidligere jobber. Og han har forståelse for å jobbe på flere plattformer, som er en kompetanse jeg håper Her og nå skal nyte godt av. Dette blir viktigere og viktigere fremover, sier Omland.

– Hva tenker du om hans mangler hva gjelder operativ journalistisk erfaring?

Redaksjonssjef Ingjerd Østrem Omland i NRK på Tyholt i Trondheim. Hun har ansvaret for for Her og Nå, P3nyheter og Trafikk.

– Jeg har veldig stor tiltro til å la folk få prøve seg, bare man ser at de er komfortable i rollen. Også er det slik at man ikke jobber alene, men i et team, der man hele tiden hjelper hverandre, så jeg er ikke veldig bekymra for det.

– Hvordan opplever dere det nye tilskuddet i stallen?

– Alle liker Bjarte. Så enkelt er det med den saken. Han har et godt blikk, kjenner huset og kan jobbe på tvers i NRK. Det er veldig nyttig for oss, avslutter Omland.

Powered by Labrador CMS