Partileder Bjørnar Moxnes i Rødt.

Bjørnar Moxnes og Rødt er sinte på NRK. Reagerer kraftig på at de ble holdt utenfor «Debatten» om Sylvi Listhaug

– Jeg håper NRK legger journalistiske kriterier til grunn og ikke inviterer den politiske eliten av gammel vane, sier Bjørnar Moxnes til Medier24. – Noen ganger får de være med, andre ikke, svarer Kyrre Nakkim i NRK.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Debatten om Sylvi Listhaugs innlegg på Facebook har skapt harme og sinne i det politiske landskapet, som ble grunnlag for en del av Debatten på NRK i går kveld.

Der var flere partier invitert, men ikke partiet Rødt, som de facto fremmet forslaget om mistillit mot Frp-statsråden.

Partileder Bjørnar Moxnes i Rødt sier til Medier24 at han synes det hele er underlig, ettersom det var deres politikk som fikk «ballen til å rulle».

Jan Tore Sanner under Debatten i går.

– Det er ikke jeg som bestemmer fra NRK skal prioritere, men jeg skjønner ikke helt hva som er den journalistiske begrunnelsen med å utestenge det ene partiet som har satt igang mistillitsforslaget, forteller Moxnes og fortsetter:

– Greit nok at ikke Rødt er en del av den politiske etablerte eliten i Norge, og ikke med i «det gode selskap» sett fra Marienlyst sin side. Men man skulle tro, ut fra journalistiske kriterier, at det var interessant å ha med Rødt, når vi tross alt snakker om vårt mistillitsforslag, sier han.

– Seerne kan sette pris på mangfold

Han legger vekt på at dersom partiet ikke hadde fremmet sitt forslag , så hadde saken vært en helt annen.

Moxnes forteller at deres forslag kan få konsekvenser for Erna Solberg sin regjering og for de som styrer Norge.

– Hvilken begrunnelse har du fått fra NRK?

– Begrunnelsen jeg fikk var at de har gjort en vurdering. Ikke mer enn det. 

– Hva ønsker du at NRK skal gjøre?

– Jeg håper at NRK legger journalistiske kriterier til grunn og ikke, av gammel vane, tar med de partiene som er i det gode selskap, men ser at det kan være en verdi å ha med de som våger å ta det første skrittet, som vi gjorde med byggeskandalen og nå med Listhaug.

– Jeg vil tro at seerne kan synes det er litt «ålreit» å ha med litt mangfold blant partiene som opptrer hos statskanalen, avslutter Moxnes.

Derfor ble ikke Rødt med i Debatten

Kyrre Nakkim er redaktør for nyhetsprogrammene i NRK.  Slik forklarer han NRKs vurderinger om å ikke ha med Moxnes i går:

– Vi er mest opptatt av at det ulike meningsinnholdet skal være representert, og ikke hvilke partier som sier det. Det er ikke stor forskjell på det Moxnes eller Arbeiderpartiet eller SV argumenterer med i denne saken. 

Redaktør Kyrre Nakkim i NRK.

Nakkim sier det var helt naturlig å ha med nettopp Arbeiderpartiet:

– Så kan alltids noen mene at det var mer naturlig å ha med Moxnes enn Lysbakken, men sistnevnte hadde andre argumenter som vi mente var interessant å ha med i programmet.

– Rødt mener de er holdt utenfor fordi de ikke er en del av den politiske eliten. Hva er din kommentar til det?

– Moxnes sitter på Stortinget og er definitivt en del av den politiske eliten i Norge. Vi har hatt med Moxnes i Dagsnytt 18, flere ganger på Dagsrevyen og i andre programmer, så det er ikke slik at han ikke får være med. 

– Prøver å få sympati

– Hvordan programmerer dere Debatten?

– Når vi starter å arbeide med Debatten, så har vi mange navn på blokka - og selvsagt var Moxnes og Rødt med. Så ser vi på hva debatten skal handle om rundt tema - og at det skal gjøre publikum der hjemme klokere, som er vårt hovedanliggende. Så ser vi hvem som skal møtes. Hadde vi begynt med hvilke partier som skal inn først, så hadde det ikke blitt like bra.

– Rødt har også tidligere kritisert NRK for å ikke få være med. Synes du de syter?

– Det er hyggelig at folk vil være med i debatt hos oss, for vi har en viktig rolle i det offentlige ordskiftet. Noen ganger får de være med, andre ikke. Så er ikke Rødt blant de største partiene, for de representerer ikke en stor del av befolkningen, men de er ofte med fordi de har andre og interessante synspunkter, sier Nakkim og fortsetter: 

– NRK bærer ikke noe nag mot Rødt eller Moxnes og vi tar dem med når det er naturlig. Jeg ser at de prøver å skape en offerrolle der de prøver å få sympati - og det er også en del av spillet. Sånn er det, avslutter Nakkim.

Powered by Labrador CMS