Ble anmeldt av politikere og politiet ville gi bot. Men i dag ble Bjørnar Moxnes frikjent i retten

- En seier for ytringsfriheten, sier Rødt-lederen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Oslo (NTB-Alexander Vestrum): Rødt-leder Bjørnar Moxnes er frifunnet for brudd på taushetsplikten etter å ha lagt ut en delvis usladdet rapport om kritikkverdige forhold.

– En seier for ytringsfriheten, sier han.

Dommen falt i Oslo tingrett tirsdag, skriver VG.

Bakgrunnen for saken er at partiet Rødt offentliggjorde sladdet informasjon i kommunerevisjonens granskingsrapport om kritikkverdige forhold ved Lindeberg omsorgssenter i Oslo.

Fakta om rettssaken mot Bjørnar Moxnes

  • Rødt-leder Bjørnar Moxnes ble tidligere i år ilagt et forelegg på 15.000 kroner for brudd på taushetsplikten. Han nektet å vedta forelegget, og dermed ble det rettssak.
  • Samtlige partier i Oslo bystyre, med unntak av SV og Rødt, gikk inn for å anmelde Moxnes etter at bystyrerepresentanten offentliggjorde hemmeligstemplet informasjon i en granskingsrapport. Ett av spørsmålene retten skulle ta stilling til, var om Rødt i tilstrekkelig grad sladdet identifiserende opplysninger om pasienter og ansatte.
  • Granskingsrapporten gjaldt en sak mot en hjelpepleier som ble beskyldt for overgrep mot to beboere ved Lindeberg omsorgssenter. Pleieren ble politianmeldt og sykmeldt, men saken ble henlagt. Pleieren fikk jobben tilbake samt en unnskyldning fra byråden.
  • Rettssaken startet 3. september i Oslo tingrett. Dommen falt 15. september, og retten frikjente Moxnes. 

Påstand om bot

I retten ba aktor politiadvokat Christer Gangsø om at Rødt-lederen måtte straffes med en bot på 18.000 kroner.

Ifølge Aftenposten er dommen enstemmig.

– Denne dommen er en seier for ytringsfriheten. Vi skal bruke den til å gjøre slutt på ulovlig hemmelighold i Oslo kommune, skriver Rødt-lederen på sin Facebook-side.

– Takk for støtten jeg har fått, fortsetter han.

Ikke mulig å identifisere

I løpet av rettssaken har det kommet fram at Rødt hadde sladdet visse opplysninger i rapporten, som ikke oppgir noen navn, og at Oslo kommune selv har gitt innsyn i dokumenter med navnene Moxnes er anklaget for å ha offentliggjort.

Moxnes mente det ikke er mulig å identifisere noen på bakgrunn av rapportversjonen som Rødt la ut på sine nettsider. Aktor hevdet likevel at taushetsplikten er brutt fordi opplysningene var sensitive og kunne kobles med annen informasjon som pårørende og ansatte ved omsorgssenteret allerede satt inne med.

Saken gikk for Oslo tingrett i starten av den siste uka før lokalvalget.

– Det er med blandede følelser jeg må bruke tre dager i retten midt i valgkampinnspurten, sa Moxnes til NTB før saken startet.

Powered by Labrador CMS