Denne uka må Rødt-lederen møte i retten etter å ha offentliggjort hemmeligstemplet rapport

- Har ikke gjort noe ulovlig, hevder Moxnes.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Oslo (NTB-Mats Rønning): En uke før valget må Rødt-leder Bjørnar Moxnes tilbringe tre dager i Oslo tingrett.

– Det med blandede følelser jeg må bruke tre dager i retten midt i valgkampinnspurten, sier Moxnes til NTB.

– Jeg er glad for å få muligheten til å tale min sak, men det vil nok rykke godt i både venstre og høyre fot underveis.

Rødt-lederen ble tidligere i år ilagt et forelegg på 15.000 kroner for brudd på taushetsplikten. Forelegget nektet han å vedta, og dermed blir det rettssak. Torsdag, fredag og mandag 7. september er satt av til rettsmøter. Uka etter er det valg.

– Ukultur

Samtlige partier i Oslo bystyre, med unntak av SV og Rødt, gikk inn for å anmelde Moxnes etter at bystyrerepresentanten offentliggjorde hemmeligstemplet informasjon fra en granskingsrapport.

– Jeg har ikke gjort noe ulovlig, hevder Moxnes, som mener han har handlet i tråd med offentlighetsloven og forvaltningsloven.

Granskingsrapporten ble utarbeidet i forbindelse med en sak mot en hjelpepleier som ble beskyldt for overgrep mot to beboere ved Lindeberg omsorgssenter i Oslo.

Pleieren ble politianmeldt og sykmeldt, men saken ble henlagt, og pleieren fikk jobben tilbake samt en unnskyldning fra byråden.

– Straffeaksjon

Rødt-lederen mener anmeldelsen er «en lynavleder fra rådhuseliten for å dekke over eget maktmisbruk».

– Rapporten avdekker en alvorlig svikt i ivaretakelsen av pasienter og ansatte, sier Moxnes.

Det forhold at også Arbeiderpartiet og Miljøpartiet De Grønne støttet anmeldelsen, forklarer han slik:

– De er del av en ukultur med politikere som er mer lojale mot hverandre enn mot innbyggerne. At bystyret gjennom et politisk flertallsvedtak anmelder en opposisjonspolitiker er i seg selv svært spesielt. Dette er ikke noe annet enn en politisk straffeaksjon, sier Moxnes.

Tause topper

Arbeiderpartiets Libe Rieber-Mohn viser til ordfører Fabian Stang (H) for kommentarer, men han vil heller ikke kommentere saken overfor NTB.

Da bystyret i Oslo behandlet saken i mars sa Frps Carl I. Hagen at han følte seg «sveket» av Moxnes, mens Ap viste til kommuneadvokatens vurdering som begrunnelse for å stemme for en anmeldelse.

– Brudd på taushetsplikten vil svekke folkevalgtes mulighet til å gjøre vår jobb. Vår tilgang vil bli forhindret gjennom ulike restriksjoner, framholdt ordfører Stang ifølge Aftenpostens referat.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS