Blogg.no: - Vi anbefaler de som står bak Sunn Fornuft-plakaten om å tenke seg om og legge den ned
KOMMENTAR: I iveren etter å gjøre godt er det lett å trå feil, mener Kjetil Manheim.
Denne artikkelen er over to år gammel.
- KJETIL MANHEIM, leder for Blogg.no
I disse dager lanseres det en «plakat» med «retningslinjer» for hva bloggere i alle aldre, store og små, profesjonelle og vanlige skal kunne publisere på bloggene sine i forbindelse med trening og kosthold.
Sunn Fornuft-plakat står det på fanen, den består av ti punkter og har til hensikt å beskytte mennesker som er i faresonen for å utvikle psykiske lidelser i forbindelse med kropp og selvbilde.
Kampen mot spiseforstyrrelser tror jeg alle er med på, i hvert fall er vi det.
Vi synes derimot ikke at denne plakaten er en god ide.
Vi tviler ikke på at de som står bak har de beste intensjoner, men selv om intensjonen er god og målet er edelt så helliger det ikke alle midler.
Man skal ikke ta lett på regler, formelle som uformelle, som legger betingelser for ytringsfriheten.
Initiativtakerne sier dette kun er gode og veiledende råd, og at det er helt frivillig å tilknytte seg plakaten.
Men bloggere oppfordres likevel sterkt til å registrere seg og vise at de følger retningslinjene ved å legge et eget merke på bloggen sin med lenke til den. I en debatt med undertegnende i programmet Kulturhuset på NRK P2 sist tirsdag, uttaler Kvinneguidens Susanne Kaluza at man kan velge om man er en del av problemet eller løsningen.
Plakaten skal med andre ord skille skitt og kanel; de som bryr seg om kampen mot spisefortyrrelser og de som ikke bryr seg om den.
Finn Skårderud som er den faglige kilden til plakaten uttrykker i en kronikk i dagens Aftenposten tilsvarende holdninger og sammenligner den sågar med Pressens etiske Vær Varsom-plakat.
Det moralske sosiale presset man ønsker å legge på bloggere i alle aldre er med andre ord stort, enten er du med oss og følger retningslinjene vi har utarbeidet, eller så er du mot oss og bryr deg ikke om at mennesker lider.
Det er en for lett holdning til ytringsfihet og sensur, og en alt for enkel inngang til problemet.
Det å regulere alt medfører ikke nødvendigvis bedre forhold. Vi kan ikke beskytte alle lesere mot alt.
Selv om det kan være mennesker som kan trigges til sykdom av å lese det detaljerte treningsopplegget til en blogger, så synes ikke vi at man skal legge begrensninger på bloggeren av den grunn slik Skårderud og Kaluza vil.
Tilsvarende om reglene knyttet til bilder av små middagsporsjoner, bruk av bikini eller om å måtte ta forbehold når man er positiv til en matvare eller livsstil.
Alle folk er forskjellige. Ved å fokusere på det som er feil så skapes det flere som gjør feil.
Vi anbefaler de som står bak denne plakaten å tenke seg om og legge den ned.
Det er ingen skam å snu.
Lag heller en guide med faglig informasjon for journalister, redaktører og bloggere som kan gi innsikt og forståelse hos de som ønsker å vite mer om temaet eller som tror de har lesere i faresonen og ønsker å håndtere det på beste måte.
Inviter til mer debatt, åpenhet og dialog om temaet. Det tror vi er en bedre vei til løsninger.