Advokat Jon Wessel-Aas sammen med sjefredaktør i Bodø Nu, Simen Pedersen
Advokat Jon Wessel-Aas avbildet i Oslo tingrett tidligere i år sammen med sjefredaktør i Bodø Nu, Simen Pedersen

Bodø Nu tapte sitat-søksmålet

Bodø Nu må betale erstatning og saksomkostninger etter sitering fra en podkast. Retten skriver de var i tvil om saken var innenfor vanlig sitatpraksis eller ikke. – Stolte av studentene, sier NJ-advokat.

Publisert Sist oppdatert

Det viser dommen Medier24 har fått innsyn ifra Oslo tingrett. 

I dommen kommer det fram at Bodø Publishing er dømt til å betale 5.000 kroner til hver av studentene, samt saksomkostninger på 123.535 kroner.

Norsk Redaktørforening reagerer på dommen, og omtaler den som «dårlig og lettvint begrunnet».

Bodø Publishing, som står bak nettavisen Bodø Nu, møtte i august i retten etter at studentene Marie Staberg og Embla Victoria Rostad Lillegaard gikk til sak mot avisen for brudd på åndsverkloven. 

Det etter at avisen har laget en nyhetssak basert på en podkast laget av to studenter ved Nord Universitet i Bodø.

– Vi er stolte av studentene, som har turt å stille i denne saken. Det er studenter mot en stor aktør i bransjen, og det fortjener de litt kred for, sier deres advokat Mads Backer-Owe. Han jobber i Norsk Journalistlag.

– For store likhetstrekk

Retten skriver at de har vært i tvil om måten det er sitert på er innenfor eller utenfor det som er vanlig praksis for sitering i pressen. Likevel konkluderer de med:

«Retten har likevel kommet til at artikkelen har for store likhetstrekk med den opprinnelige saken. Dette da hele artikkelen, med unntak av innledningen, bygger på å gjengi stoff fra fortellerstemmen og svarene som «Mads» har gitt i podkasten. I artikkelen er sitater blandet sammen med referat fra fortellerstemmen, og det er lagt inn sitater som angivelig skal være «Mads» uttalelser.»

Dommen viser til sitatretten, som gir rett til å sitere fra et beskyttet verk, uten å innhente samtykke fra rettighetshaver først.

«I dette tilfellet er rettens konklusjon at det er inntatt mer enn hva som lovlig kan siteres etter åndsverkloven § 29», står det i dommen.

I dommen opplyses det at artikkelen var på ca. 3.800 tegn, mens hele podkasten er på omkring 10.000 tegn.

Tar til etterretning

Backer-Owe tror det er vanskelig å si om denne saken vil ha konsekvenser for sitatpraksisen i mediebransjen. 

– Vi anerkjenner sitatretten, men retten har her fastslått at det er en nedre grense for i hvilken grad man kan høste frukter fra andres arbeid. Man må sitere på en redelig måte, at de fastslår at det ikke er gjort her, er vi fornøyd med.

Han sier studentene er fornøyde med utfallet i saken. 

Bodø Nu-redaktør Simen Pedersen sier til egen avis at de tar dommen til etterretning, men er uenige i utfallet. 

Til Medier24 sier Pedersen at utfallet er uforståelig fordi de har brukt vanlig bransjepraksis.

– Det har vært en stor sak i Bodø, og har nyhetsverdi. Vi klarer ikke helt å se hvorfor det skal bryte med normal praksis, kommenterer han til Medier24.

Han viser til at Bodø Nu har skrevet 18 nyhetssaker om temaet før sak nummer 19 kom, som er saken der vedkommende uttalte seg i podkasten.

Bodø Nu har ikke tatt stilling til om de vil anke dommen.

Bodø Nus advokat Jon Wessel-Aas omtaler dommen slik: 

– Dommens resultat er overraskende. Dersom den skulle legges til grunn som gjeldende rett, vil norsk presse generelt måtte endre en lang og fast praksis om gjengivelser av faktainformasjon i og sitater fra andre mediers saker, sier han til Medier24.

– Vi noterer oss også at retten har vært i tvil. Av prinsipielle grunner mener jeg at dommen bør ankes, men den er nettopp mottatt og spørsmålet må selvsagt først diskuteres nærmere med Bodø Nu, sier Wessel-Aas.

Artikkelen fortsetter under bildet

Marie Staberg og Embla Victoria Rostad Lillegaard sammen med Advokat Vibeke Lærum fra Norsk Journalistlag

– Gjengivelse av faktisk forhold

Wessel-Aas sa i sin innledning i retten at dette var en sak avisen hadde omtalt bredt tidligere, og at saken i sin helhet ikke stammet fra podkasten.

– Store deler av saken i Bodø Nu, er gjengivelse av faktiske forhold rundt den kriminelle handlingen, avisens egen tidligere dekning av saken. Og som delvis bygger på rene faktiske forhold som er beskrevet i dommen, sier Wessel-Aas. 

Han la også vekt på at sitering er helt vanlig bransjepraksis. 

Norsk Journalistlag ved advokatfullmektig Mads Backer-Owe og Advokat Vibeke Lærum representerte Rostad Lillegaard og Staberg i retten. 

Backer-Owe mente at det var tydelig at artikkelen til Bodø Nu hadde kopiert podkastens særtrekk og komposisjon.

– Det er også ord og uttrykk fra podkasten som går igjen i artikkelen, sier han.

Det tok uvanlig lang tid før dommen kom, og retten skriver at den ikke er avsagt innen lovens frist. De skriver dette er på grunn av «andre berammelser og dommerens arbeidsmengde».

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS