Vårt Land-fotograf Erlend Berge signerer bøker under lanseringa av «Sjå, eg kjem snart!» tirsdag. Foto: Ole Gunnar Onsøien
Vårt Land-fotograf Erlend Berge signerer bøker under lanseringa av «Sjå, eg kjem snart!» tirsdag. Foto: Ole Gunnar Onsøien

Vårt Land-fotograf Erlend Berge trengte å gjøre noe nytt: Bodde fire måneder i bobil for å fotografere bedehus

– Dette måtte gjøres nå, før det blir for seint. Bedehus er en glemt og oversett side av norsk kulturhistorie, sier Erlend Berge.

Publisert

– Jeg har brukt fire måneder på veien, fra mai 2017 til mai 2018, forteller Erlend Berge

Medier24 møter Vårt Land-fotografen på Norsk Folkemuseum på Bygdøy i Oslo tirsdag. Der har boka hans «Sjå, eg kjem snart!» blitt lansert, i Bedehuset Betlehem. 

Boka inneholder 148 bilder fra 112 bedehus, fra hele Norge - fra Sørlandet til Finnmark. Til sammen har fotografen besøkt over 250 bedehus over hele landet. 

– Dette måtte gjøres nå, før det blir for seint. Bedehus er en glemt og oversett side av norsk kulturhistorie, sier Berge. 

I forkant av boklanseringa har Berge hatt reportasjer på trykk fra prosjektet i blant annet Aftenposten, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Adresseavisen. 

Tok ned tempoet

I de fire månedene Berge har bodd i bobil, har han hatt permisjon og ferie fra jobben som fotograf i Vårt Land. 

– Jeg har nok hatt et behov for å jobbe på en annen måte. Fotografiet har god plass i Vårt Land, men bildene står nesten alltid til tekst. Den største lærdommen og opplevelsen har vært å ta bilder som står for seg selv og som kan vare litt lenger, sier han. 

For under prosjektet har han virkelig tatt ned tempoet. Berge anslår at han har tatt rundt 5.000 bilder til sammen. 

– Det er ikke så mye på fire måneder. Jeg tok fra 10 til 60 bilder fra hvert hus, sier han. 

Til sammenligning forteller Berge at han tok nesten like mange bilder bare under Arendalsuka i år. 

Måtte ta bilder om igjen

Vårt Land-journalist Kjell Kvamme (t.v.) i debatt med Vårt Land-fotograf Erlend Berge under lanseringa av «Sjå, eg kjem snart!» tirsdag.
Vårt Land-journalist Kjell Kvamme (t.v.) i debatt med Vårt Land-fotograf Erlend Berge under lanseringa av «Sjå, eg kjem snart!» tirsdag.

Forskjellen fra sin vanlig jobb, er at Berge under bedehusfotograferinga har gått mer metodisk til verks, med stativ og stort mellomformatkamera.

Det bestemte han seg for å gjøre etter de to første ukene med fotografering. Fram til da hadde han fotografert akkurat som han gjør i Vårt Land. 

Etter to uker hadde han et møte med fotografene Helge Skodvin og Paul Sigve Amundsen i Bergen. Konklusjonen var at ingen av de første bildene han hadde tatt var brukbare. 

– Det var et tilbakeslag med en gang. Men jeg visste at de hadde rett. At jeg ikke egentlig hadde funnet det utrykket jeg ville ha, sier han. 

Prosjektet ville vært helt annerledes uten de tilbakemeldingene, forteller Berge.

– Det er viktig å bruke andre kolleger for å få råd og tilbakemeldinger. Jeg er glad for at jeg tok kontakt. Jeg roa ned og tok færre bilder, sier han. 

Etter at han fikk tilbakemeldingene og la om hele prosjektet, måtte Berge dermed besøke en del av de bedehusene han allerede hadde vært i på nytt. 

I mellom jobbingen med prosjektet har Berge jobbet i sin vante stilling, som fotograf i Vårt Land. 

– Jeg liker begge deler, sier han. 

Powered by Labrador CMS