Bokmålsordboka og Nynorskordboka finnes fortsatt på papir, men de seneste utgavene er fra henholdsvis 2005 og 2006.

Hvordan skrives ordet rett? Hva betyr det? Her får du svar på sekunder. Og alle som skriver, burde besøke denne nettsiden hver dag

SØNDAGSPOSTEN: I dag handler det om favoritten over alle favoritter, nettstedet som gir svar på det viktige og vanskelige i livet.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Jeg kjenner veien, for målet ligger øverst til venstre på bokmerkelinja: Bokmålsordboka finner du på ordbok.uib.no

Hvis det går en eneste dag uten at jeg har vært der, har jeg skrevet lite (ikke bra), eller jeg har en høy-og-mørk-dag (verre).

 

Heldigvis er jeg ikke alene på ordbok.uib.no.

Bård Borch Michalsen: 

Spaltisten begynte å arbeide som journalist midt på 1970-tallet, Han har arbeidet i dags-, fag- og ukepresse, nærradio, lokal-TV og nyhetsbyrå, er utdannet cand.polit/medieviter og er i dag førstelektor i organisasjon og ledelse ved Handelshøgskolen UiT, Det arktiske universitet, Campus Harstad.

Michalsen har gitt ut en rekke bøker, blant dem Komma (2014) og i disse dager kommer Skriv bedre ut på Spartacus forlag. 

Hver eneste dag er 30.000 innom der, hos Bokmålsordboka eller Nynorskordboka.

Det burde ha vært flere, for jeg tror alle som skriver, innimellom får tvilen over seg: Hvordan skrives ordet? Hva betyr det? Hvordan bøyes det?

Ordbøkene tilbyr alt dette med få tastetrykk, og du kan være sikker på at svaret er rett.

 

Rettefunksjonen i tekstbehandlingsprogrammet?

Det kan fjerne en og annen tastefeil, og også skrivefeil om programmet er i godlune, men det er ikke godt nok. Det er sikkert mye fint å si om Bill Gates, men når det kommer til norsk rettskrivning, stoler jeg mer på Universitetet i Bergen (UiB) og Språkrådet, som i fellesskap eier de to ordbøkene.

UiB har ansvaret for driften, Språkrådet for konkrete spørsmål som dukker opp. Og det gjøres endringer og rettelser nesten hver dag. Rettskrivningsendringer blir ført inn i ordbøkene så snart som mulig.

Og det skjer. Denne siden gir en oversikt over rettskrivningsendringer vedtatt etter 2012.

 

Hvilke ord lurer du på?

Jeg lærer aldri å skrive dilemma og pilar. Det jeg derimot visste, var at det heter priviligert, for slik har jeg skrevet ordet i 50 år. Ordboka forteller meg den brutale sannhet: privilegert!

Forleden ble jeg spurt: Er det tillatt å skrive fengselene? Jeg svarte: Det ser rart ut, men jeg tror det går. Jeg tok feil, viser fasiten

Dagens tips: Bokmerk denne siden!

 

I mange år ga familien min Bokmålsordboka på papir i konfirmasjonsgave til dem vi syntes fortjente noe verdifullt å ta med seg inn i voksenlivet.

Jeg er sikker på at ungdommene selv syntes det var en pussig gave. Men jeg er like sikker på at bøkene står i hylla fortsatt.

Dagens tips til konfirmanter og andre som vil være voksne: Bokmerk ordbok.uib.no, og bruk ordboka minst to ganger hver dag. Da skriver du færre feil.

Du trenger ikke registrere deg for å bruke ordbøkene, og det koster ingenting å bruke dem; ordbøkene er finansiert gjennom statsbudsjettets bevilgninger til UiB og Språkrådet.

Det er til å bli glad av. Slik bidrar staten til å sikre og fremme det norske skriftspråket.

 

  • Takk til Kristian Skurtveit (IT-avdelingen ved UiB) og Sturla Berg-Olsen (Språkrådet) for opplysninger om ordbok.uib.no

 

Powered by Labrador CMS