Politiet er på stedet etter at inngangspartiet til Borgarting lagmannsrett i Oslo sentrum ble utsatt for hærverk, fredag morgen.
Politiet er på stedet etter at inngangspartiet til Borgarting lagmannsrett i Oslo sentrum ble utsatt for hærverk, fredag morgen.

Borgarting lagmanns­rett utsatt for hærverk etter Drevdal-dommen

Borgarting lagmannsrett i Oslo har blitt utsatt for hærverk. Kvinneaktivister sier hærverket er knyttet til dommen mot Gaute Drevdal.

Publisert

– Vi aksjonerer mot lagmannsretten fordi dommen mot Gaute Drevdal ga oss en akutt følelse av maktesløshet og sinne. Retten legger helt tydelig overgriperens forklaring til grunn, og dommerne viser at de mangler kunnskap om overgrep, sier en av aktivistene til Vårt Oslo.

Kulturprofilen Gaute Drevdal ble i forrige uke frikjent av Borgarting lagmannsrett for åtte av ni voldtekter han var tiltalt for. Han ble dømt til ett års fengsel for ett tilfelle av voldtekt.

Sommeren 2020 ble Drevdal dømt i Oslo tingrett til 13 år og seks måneders fengsel for ni voldtekter av åtte kvinner og seksuell omgang med en 15 år gammel jente mellom 2005 og 2014.

Fredag klokken 16 holdes det en markering foran Stortinget mot frifinnelsen av Drevdal. Demonstrantene krever rettssikkerhet for kvinner og samtykkelov. SV-nestleder Kirsti Bergstø er blant appellantene.

Malte «døm overgriperne»

Vårt Oslo har bilder av at en person maler «døm overgriperne» med en sjablong på veggen til lagmannsretten.

Operasjonsleder Gjermund Stokkli sa til NTB i 9.40-tiden fredag at de hadde en patrulje på stedet.

– Vi ble varslet klokken 9.21 og har en patrulje som sikrer spor. I tillegg får vi se om det er video i området, sa Stokkli.

Vil politianmelde forholdet

– Lagmannsretten er i kontakt med politiet, og forholdet vil bli politianmeldt. Vi vil bistå politiet i etterforskningen og oversende det vi måtte ha av opplysninger. Gårdeier er informert og vil fjerne maling med videre så snart politiet er ferdig med sine undersøkelser. Utover dette har lagmannsretten ingen kommentarer, skriver seniorrådgiver Annicken S. Michaelsen i en epost til NTB.

NTB har også stilt spørsmål om Borgarting i løpet av den siste uken har fått noen reaksjoner eller trusler som kan knyttes til Drevdal-saken, men dette spørsmålet blir ikke besvart.

Forsvarer kritiserer aksjonistene

Drevdals forsvarer Victoria Holmen reagerer på hærverket.

– Dette viser en manglende forståelse og respekt for rettssystemet, sier Holmen til NTB.

Hun synes det er vanskelig å forstå de sterke reaksjonene som har kommet etter dommen i forrige uke og hvorfor det skal demonstreres foran Stortinget fredag.

– Frifinnelsen av Gaute Drevdal er avgjort med basis i beviskravet. En samtykkelov, som demonstrantene sier at de ønsker seg, ville ha stilt like strenge beviskrav som dagens voldtektsbestemmelse. Dermed ville resultatet av rettssaken ha blitt det samme, sier Holmen.

Lagmannsretten dømte i forrige uke likevel Drevdal til å betale erstatning til fem av de fornærmede kvinnene, mens han ble frikjent for erstatningskravene for de fire andre kvinnene. Beviskravet i erstatningssaker er annerledes enn i straffesaker.

Holmen varslet etter dommen at Drevdal ville anke straffutmålingen til Høyesterett. Han anker også erstatningskravene.

Powered by Labrador CMS