Redaktør for Dokumentar og Samfunn i NRK, Egil Sundvor.

NRK felt i PFU etter «massasjesalongene»

Dobbelt fellelse for NRK etter Brennpunkt-dokumentar.

Publisert Sist oppdatert

NRK har brutt god presseskikk. Det konkluderte Pressens Faglige Utvalg (PFU) i en lukket behandling onsdag.

Slik gikk det med de andre sakene i onsdagens PFU-møte.

NRK var klaget inn av Kirkens Bymisjon etter en Brennpunkt-dokumentar om massasjesalonger. Kirkens Bymisjon mente NRK ikke hadde gjort nok for å anonymisere kvinnene i dokumentaren.

NRK ble felt på Vær Varsom-plakatens punkter 4.1 om saklighet og omtanke og 4.7 om identifisering.

I desember sa avdelingsleder Kristine Moskvil Thorsen til Medier24 at de ba NRK om å stoppe dokumentaren før den ble sendt.

– Det hjelper ikke å tåkelegge ansiktet. Kvinnene er lett gjenkjennbare, og det er smertefullt å vite at norske barn kan få høre nedsettende kommentarer om mamma etter dette. Fasadene er lett å kjenne igjen, og firmanavn er vist frem. Faktisk er kundene bedre sladdet enn kvinnene, og det synes jeg er svært problematisk, sa Moskvil Thorsen.

– Skaden er skjedd

Etter fellelsen onsdag uttaler Moskvil Thorsen:

– Skaden er skjedd, og kan ikke rettes opp. Vi kan derfor ikke si at vi jubler, men punktene NRK er felt på gir et håp om at de i fremtiden vil gjøre bedre etiske vurderinger. At de vil bedrive samfunnskritikk istedenfor å henge ut sårbare mennesker på en spekulativ måte.

Hun sier de skal vurdere uttalelsen fra PFU grundig når den er klar.

– Men foreløpig kan vi si at vi anerkjenner at utvalget vil felle NRK på Vær varsomplakatens 4.1 og 4.7. Det vil si at utvalget mener de har gått for langt i å identifisere kvinnene, og ikke har lagt tilstrekkelig vekt på saklighet og omtanke.

Moskvil Thorsen legger de at de kunne ønsket seg at PFU gjorde andre vurdering punkter, særlig punkt 3.3 om premisser.

– Utvalget har kritiske bemerkninger, men kom ikke til fellelse på dette. Det er underlig, all den tid kvinnene ikke kjente premissene, og det er uomtvistelig er NRKs ansvar.

Sundvor vil ta lærdom

Redaktør for Dokumentar og Samfunn i NRK, Egil Sundvor sier til Medier24 at de merker seg at PFU mener det er et viktig journalistisk arbeid, og at det er greit å bruke skjult metode.

– Men de mener at vi ikke har anonymisert kvinnene godt nok, og ikke vist tilstrekkelig omtanke, det må vi selvsagt ta lærdom av, sier Sundvor.

Han sier de må erkjenne at det har vært vanskelige vurderinger.

– Vi mener fellelsen er forståelig fra vår side. Samtidig er vi fornøyd med at nettartikkelen ikke ble felt.

I tillegg til klagen fra Kirkens Bymisjon mot dokumentaren, var også nettssaken klaget inn, og ble behandlet lukket. Der konkluderte PFU at NRK ikke hadde brutt god presseskikk.

Powered by Labrador CMS