Uløst-redaksjonen fra venstre: Kristine Hellesland (VG), Cathinka Rondan (Rubicon), Tor-Erling Thømt Ruud (VG), Sindre Leganger.
Uløst-redaksjonen fra venstre: Kristine Hellesland (VG), Cathinka Rondan (Rubicon), Tor-Erling Thømt Ruud (VG), Sindre Leganger.

VG og Rubicon har gjort nye funn i Therese-saken når de lanserer Uløst sesong to på torsdag

VG og Rubicons felles podkast-satsing «Uløst» tar for seg Therese-saken. Og de har fått med seg «Åsted Norge» på TV 2 som annonsør.

Publisert

Første sesong av Uløst, som tok for seg drapsgåten om Birgitte Tengs, fikk 1,5 millioner avspillinger.

Nå på torsdag kommer den andre store satsingen fra Uløst-redaksjonen som består av Tor-Erling Thømt Ruud (VG), Sindre Leganger (frilans «true crime»-konge), Cathinka Rondan (Rubicon) og Kristine Hellesland (VG).

Med seg på laget har de også hatt Nicoline Mevassvik Haugen fra Rubicon og Anniken Wathne, som er praktikant fra radiolinja i Volda.

Har funnet noe ingen har hørt før

Programleder Tor-Erling Thømt Ruud i Uløst. Han er til daglig journalist og klubbleder i VG.
Programleder Tor-Erling Thømt Ruud i Uløst. Han er til daglig journalist og klubbleder i VG.

Redaksjonen har sittet sammen på et loft på Torshov av og på siden januar. Der har de gravd i dokumenter, snakket med kilder, gått gjennom avhør og forsøkt å tråkke opp en løype – som allerede er tråkket opp mange ganger.

Programleder Thømt Ruud innrømmer at de har klart å finne noe nytt i saken, men ønsker ikke å kommentere det i detalj.

– Dette er en sak som er gått opp mange ganger, men vi kommer med ting som ingen har hørt før. Det kan vi si, men vi vil ikke gå noe mer innpå detaljene, sier han.

Saken de tar for seg handler om niåringen Therese Johannessen fra Drammen forsvant sporløst 3. juli 1988.

På slutten av 1990-tallet tilsto den svenske antatte seriemorderen Thomas Quick at det var han som bortførte og drepte Therese, noe han også ble dømt for. Han har senere trukke tilståelsen og tiltalen ble i 2011 frafalt.

Uløst-redaksjonen har ikke laget ferdig de fem episodene på forhånd, men vil heller jobbe dag-til-dag for å få materialet så fersk som mulig. Svært mange av opptakene og manuset er allerede i boks, men nye tips og kommentarer kan endre på oppsettet.

Politiet måtte høre første sesong før de sa ja

Reporter Sindre Leganger, som også sto bak true crime-podkasten Skuddet på Toftøy, sier at Therese-saken var spesielt interessant:

– Det er en av de største og mest kjente sakene og etterforskningene i Norge. Det er en kjent sak for mange, men slett ikke alle har et forhold til den. Vi håper å kunne vise fram både folks reaksjoner og hvordan politiet har jobbet.

– Hvordan har det vært å få folk til å stille opp?

– Det har vært en krevende jobb å få folk i tale, for det er en sak som folk opplever som utmattende og man har snakket mye om gjennom mange år, sier Kristine Hellesland.

– Vi har ikke opplevd at politiet ikke vil snakke, som vi gjorde i Uløst sin første sesong, fortsetter Thømt Ruud.

Redaksjonen sier at hovedkilden i hele Uløst sesong 2 ville høre første sesong av podkasten før han bestemte seg for å stille opp.

– Han ville få en følelse på hvordan vi jobber. Tilbakemeldingen var at han mente vi var balanserte. Det er jo ingen selvfølge at politiet skulle like første sesong, for vi var ganske kritiske. Men jeg tenker at det en fordel at folk kjenner at vi har redelige hensikter, sier Rondan.

Redaksjonen er opptatt av å formidle at de ønsker å vise hva som skjer med enkeltpersoner og samfunn når saker forblir uoppløste.

Uløst-redaksjonen jobber på loftet sitt hos Rubicon på Torshov i Oslo.
Uløst-redaksjonen jobber på loftet sitt hos Rubicon på Torshov i Oslo.

 

Har fått med sponsor

En av hovedutfordringene for podkastformatet det siste året har vært å klare å finne annonsører. I motsetning til ved forrige sesong, så har de faktisk klart å tjene penger på Uløst 2, forteller Kristine Hellesland, som er podkastsjef i VG:

Uløst-redaksjonen ved Kristine Hellesland og Tor-Erling Thømt Ruud i VG.
Uløst-redaksjonen ved Kristine Hellesland og Tor-Erling Thømt Ruud i VG.

– Vi har solgt en annonsepakke til TV 2 og Åsted Norge som innebærer en preroll-annonse og bannerannonsering.

– Jeg vil ikke si at vi blir rik på det, men dette har vært et prosjekt som vi er økonomisk fornøyd med, fortsetter hun.

Programlederen har ingen problemer med at hovedkonkurrenten i det norske markedet er sponsor.

– Jeg tenker at de journalistene som jobber med Åsted Norge har ingenting med annonsering og de pengene å gjøre, men at vi leverer to forskjellige produkter og snakker til det samme publikumet. Jeg har ikke lagt meg borti annonseringen i det hele tatt – det er som om TV 2 skal kjøpe en helside i VG, skyter Thømt Ruud inn.

– Hvordan har det vært å samarbeide sammen?

– Vi jobbet bra sammen og hadde litt abstinenser etter forrige gang, så det var godt å komme i gang igjen. Vi diskuterer høyt og lavt og snakker åpent om våre styrker og svakheter sammen. Også jobber vi raskere nå enn forrige sesong, sier Rondan.

Dritkalt eller glovarmt

– Hvordan har det vært å samles her på loftet i så lang tid da?

– Nå har vi jobbet litt til og fra, men i den mest intensive perioden har vi sittet sammen. Det har gått bra, sier Leganger og blir raskt avbrutt av programlederen:

– Det er ikke et loft, men et kott hos Rubicon. Det var dritkaldt her da vi begynte, men nå er det fint vær, så da er det alt for varmt. Airconditionen bråker så fælt at det bruker vi ikke, ler han og fortsetter:

– Når man tenker gravejournalistikk i journalistfilmer, så ser man en gruppe som dykker ned i materien sammen i et lite rom. Dette er vårt rom, sier han til full latter fra redaksjonen.

Powered by Labrador CMS