På bildet er Totto Osvold, avbildet i 2004 i forbindelse med programmet Fakta på lørdag.
Totto Osvold, her avbildet i 2004 i forbindelse med programmet Fakta på lørdag.

MINNEORD:

Totto Osvold vil bli husket

Totto Osvold var den myke stemmen fra Ålesund, som loset oss velformulert, lunt og morsomt gjennom Nitimen, Reiseradioen og sene radiotimer på fredagskveldene, til glede for radiolyttere gjennom flere tiår.

Publisert Sist oppdatert

Totto Osvold var den myke stemmen fra Ålesund, som loset oss velformulert, lunt og morsomt gjennom Nitimen, Reiseradioen og sene radiotimer på fredagskveldene, til glede for radiolyttere gjennom flere tiår.

NRK startet med radiosendinger allerede i 1933. Og selv om radioen naturlig nok endret seg gjennom alle disse årene, så var det Totto og hans kollegaer på 70-tallet som på mange måter fornyet måten å snakke til folk på gjennom radioapparatene. De snakket i øye- og ørehøyde til lytterne på en annen måte enn tidligere. Radio ble på et vis modernisert og tatt ned fra pidestallen. Radio fikk en muntlighet som til forveksling lignet slik man snakket utenfor radiostudioet. I dette arbeidet var Totto en helt sentral medarbeider i NRK.

Men Totto er kanskje vel så kjent hos det norske publikum som en noe sjokkert eller perpleks tilhører til Stutum og diverse figurer fremført av Harald Heide Steen jr. Det gikk hardt for seg når Stutum skulle forklare den lune Ålesundingen, eller Mørestativet som Stutum blant annet kalte ham, hvordan ting hang sammen – enten det gjaldt sadistiske syklister eller norsk politikk, byråkrati eller norsk væremåte generelt. Og hvordan Totto i det hele tatt greide å holde seg alvorlig i møtet med en dypt fordomsfull Stutum eller en fullstendig uforutsigbar Rikstyristsjef, Ubåtkaptein eller svært pågående teaterskuespiller i Heide Steens skikkelse, det er en gåte i seg selv.

Totto Osvold ble ansatt i NRK allerede i 1965. Før det hadde interessen for underholdning og moro ført til stor aktivitet på revyer i Ålesund. Og senere i Oslo, hvor han studerte kunsthistorie og pedagogikk ved Universitetet, og hvor studentmiljøet på Blindern var en perfekt lekeklasse. Og det var herfra han ble hentet første gang til Nitimen.

Totto Osvold ga også ut plater sammen med sine faste følgesvenner Bjørn Sand, Harald Heide Steen jr. og Odd Børretzen. Platen «Stutum Speaking» fikk de Spellemannsprisen for i 1973.

Totto var programredaktør i Underholdningsavdelingen siste halvdel av 80-tallet, hvor han blant annet var sentral fødselshjelper for det etter hvert legendariske satireprogrammet «Hallo i uken». Han var også sjef for underholdningsredaksjonen i fjernsynet fra 1990-92. Totto var en kreativ sjef med stor forståelse for viktigheten av humor og underholdning i NRK – at latter og adspredelse også er en del av vårt oppdrag.

Werner «Totto» Osvold sluttet i NRK i 2006 etter et langt yrkesliv i kringkastingens tjeneste. Han ble en av dem som flyttet NRK videre, med sin innsats for fornyelse av hvordan vi faktisk snakket med publikum, og med en rekke radio og TV-øyeblikk som har tatt sin plass i norsk humorhistorie. Totto vil bli husket.

Powered by Labrador CMS