NRK beklager ordbruk og fjerner Satiriks-sketsj

Flere har reagert kraftig på NRK Satiriks' video hvor ordet «jødesvin» blir brukt. NRK fjerner nå sketsjen fra sine plattformer, og beklager ordbruken.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Sketsjen viser en mann som spiller Scrabble mot en ortodoks jøde. Mannen har bokstaver som staver ordet «jødesvin», og kvier seg for å sanke inn poeng for å legge det støtende ordet ned på spillbrettet.

Underholdningsredaktør Charlo Halvorsen i NRK skriver i beklagelsen at intensjonen med sketsjen var å vise at man ikke skal bruke slike ord, men at intensjonen åpenbart ikke var tydelig nok, og at man i arbeidet med sketsjen har undervurdert den historiske betydningen i ordet «jødesvin».

 

Charlo Halvorsen og Thor Gjermund Eriksen på NRKs høstslipp tidligere i år.

– Brutalt og krenkende

– Vi visste selvsagt at ordet var brutalt og krenkende, og i denne konteksten måtte ordet være krenkende for at sketsjen skulle fungere. Men ordet hadde en alvorligere betydning for spesielt det jødiske miljøet i Norge enn hva vi dessverre var klar over. Så vi beklager bruken av ordet, skriver Halvorsen.

NRK har av den grunn bestemt seg for å avpublisere sketsjen fra NRKs plattformer.

Halvorsen beklager også overfor alle i det jødiske miljøet, som har tatt belastningen denne uken.

 

Klaget inn for PFU

NRKs klageorgan Kringkastingsrådet har mottatt over 300 klager etter sketsjen, som ble sendt tirsdag i forrige uke. Onsdag meldte Dagbladet at journalist og forfatter Mona Levin klagde NRK inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU) for sketsjen.

– Jeg oppfatter denne «underholdningen» som antisemittisk. Jeg har klaget det inn for antisemittisme, nazistisk ordbruk og hets mot jøder. Selve bruken av ordet «jødesvin», sa Levin onsdag.

NRK har tidligere svart på kritikken med at intensjonen med sketsjen har vært det motsatte, å vise at man ikke skal bruke slike ord.

 

Powered by Labrador CMS