Komiker Johan Golden omtalte Christian Tybring-Gjedde som «nazifisk» i spalten "nye ord"-oppgaven. Det får reaksjoner fra seerne.

Seerstorm mot Nytt på nytt: NRK har fått 540 klager på nazifisk-humor om Tybring-Gjedde - og barn som synger «fy faen»

– Folk reagerer på at man kobler navnet til en folkevalgt politiker mot ordet nazi. 

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

 NRKs humorprogram «Nytt på nytt» har skapt sinne i både kristenkonservative miljøer og blant Human Rights Service sine lesere, ifølge Kringkastingsrådets sekretær.

Først ble svært mange sinte da satireprogrammets Johan Golden skulle gjette på ord. Man kunne velge mellom flere sammensettinger (blant annet «Fisk» og «Nazi») og Johan Golden uttalte:

– «Nazifisk».

Sekretær Erik Skarrud i Kringkastingsrådet - her fra sitt kontor på Tyholt i Trondheim.

– Hva er nazifisk? spurte programleder Bård Tufte Johansen.

– Christian Tybring-Gjedde, sa Golden til latter fra salen.

Denne seansen sørget for totalt 373 klager inn til Kringkastingsrådet, som håndterer klagene fra publikum mot NRK.

Klagerne mener blant annet at det er en alt for drøy karakteristikk, forteller sekretær Erik Skarrud i rådet.

– Folk reagerer på at man kobler navnet til en folkevalgt politiker mot ordet nazi. Andre sier det er uanstendig eller at det er lagt utenfor hva man bør få lov til å kalle andre på NRK, sier han og fortsetter:

– Jeg tror at mange av klagene kommer som en følge av en artikkel fra Rights.no, der Hege Storhaug spør om det er greit å kalle Tybring-Gjedde for en nazi. I saken skriver hun også at folk kan klage på Kringkastingsrådet - og legger ved en lenke. Det er nok en del av årsaken til omfanget, sier Skarrud.

Artikkel fra HRS.

Dette er noen av klagene

Medier24 har fått innsyn i noen av klagene. Her er et utvalg:

Kristenkonservative klager på banning

Nytt på nytt på Fredag føyer seg inn i rekken av slag under belestedet på bekostning av lovlig valgte politikere. Det er greit med satire, men den må være balansert. Man må slutte og kalle folk Nasister fordi de er mot det som venstersiden mener er sannheten. Tror ikke jeg gidder mere av Nytt på Nytt.
Johan Goldens hatefulle ytring mot Christian Tybring Gjedde i programmet Nytt på nytt der han kalte Tybring Gjedde en Nazist. Dette er så uakseptabelt at Johan Golden bør øyeblikkelig fjernes fra Tv ruta om NRK skal ha siste rest av troverdighet igjen. Det norske folk er ikke tjent ned en slik person som underholdningsinnslag i beste sendetid. Og: vennligst ikke dra ytringsfrihetskortet denne gangen. NRK har med dette utspillt sin rolle som seriøs medieaktør.
Jeg har sett meg lei på NRK og deres stadige overtramp som strider mot mitt syn og min moral. NRK får mine penger 2 ganger i året for å vise søppel som sist uke der Tybring Gjedde ble kalt nazist . Det er fullstendig forkastelig og jeg forlanger at NRK slutter med sin tydelige motstand for alt til høyre for AP og mobbing av enkeltpersoner på høyresiden.

Men «Nytt på nytt» sine seere reagerer på mer enn nazihumor.

I alt har 167 personer sendt inn en klage på at programmet lot fem barn synge den populære låta «Fy Faen» av Hkeem/Temur sammen med en voksen med kassegitar.

Skjermdump fra NRKs Nytt på nytt 27. oktober 2017.
  • Se eksempler på klagene nederst i saken

– En del av klagene går ut på at folk reagerer på at små barn læres opp til å banne på TV. Noen mener det er forkastelig at man lar barn synge en slik sang, sier sekretæren og fortsetter:

– Den kristne avisen Dagen har hatt en artikkelserie der de har belyst saken - og det ser ut som at klagene har kommet i det samme tidsrommet. Måten klagene er skrevet på, tyder også på at det er en del fra kristenkonservative miljøer.

Kringkastingsrådet bestemmer seg de neste dagene for hvilke saker som skal opp til behandling. Skarrud nevner at disse to kan være aktuelle, men at det er rådsmedlemmene som bestemmer endelig.

NRK ønsker debatten velkommen

Etikkredaktør Per Arne Kalbakk i NRK forteller til Medier24 at han har sett klageomfanget:

Etikkredaktør Per Arne Kalbakk i NRK. Her fra sine kontorer på Marienlyst i Oslo.

– Det er kommet mange reaksjoner på barnesangsketsjen og vitsen fra Golden og det har vært skrevet om i ettertid, så i så måte er det ikke overraskende at det også kommer klager til Kringkastingsrådet, forteller han.

Etikkredaktøren sier han ser fram til en diskusjon om sakene i Kringkastingsrådet:

– Som vi vet, så skal satirens rammer være vide og det skal være brodd - og det skaper noen ganger reaksjoner. Så vil det noen ganger komme en diskusjon om vi har truffet eller ikke og den diskusjonen ser jeg fram til. 

Medier24 har forsøkt å få en kommentar fra Christian Tybring-Gjedde - uten hell.

Utvalg av «Fy faen»-klagene:

For oss som jobber med å gi ungdom livskompetanse, livsmestring og livsglede er det skuffende å oppleve Bård TJ - som i beste sendetid kaller inn barn for å fremføre en bannesang. Og all banningen førte til belønning. Greit nok at Bård TJ alltid har en desperat jakt på popularitet, men håper overordnede får øynene opp for hvilket overtramp dette er - og at det kommer en unnskyldning fra NRK.
Eg vil seia det er sårt og uansvarleg å bruka born til å synga bannskap som det vart gjort i NRKprogram Nytt på nytt. På den måten lærer det og born opp til å banna. Me veit alle at borna lært snart og tek etter det andre seier. Lat dette vera siste gong slikt skjer. Takk.
Hei. Jeg så siste episode av Nytt på nytt (27.10.) og reagerte sterkt på innslaget med barna som sang sangen "Fy F**n". Banning i NRK har vel vært tema for debatt lenger enn mine 25 leveår, og om man bruker banneord får man i alle fall stå til ansvar for det selv når reaksjonene kommer. Men når det hentes inn en gruppe barnehagebarn og en eller annen (voksen) musiker og de sammen øver inn denne sangen, blir saken en annen: Jeg mener det er fullstendig tullete å la barna være ansikter i et forsøk på å "provosere" eller "vekke" seerne. Jeg synes det er usmakelig å ta med dette i et av sine mest sette programmer. Jeg føler meg ikke sikker på at disse barna om 15 år fortsatt synes det var kult å banne på TV og få godteri for det. Poenget med innslaget var angivelig å presentere en kontrast til de sangene barn blir lært til å synge i barnehagen. Jeg vil påstå at man kan velge en hvilken som helst poplåt med "snillere" ordbruk og få frem poenget like godt! Dette synes jeg rett og slett er dårlig oppdragelse av barn! Jeg mottar gjerne tilbakemelding med argumenter for hvorfor dette innslaget ble tatt med i sendingen.
Powered by Labrador CMS