Svein Larsen, styreleder i Norsk Lokalradioforbund.

Mens lokalradioer kan juble, gir DAB-skiftet fall for P4 og Radio Norge i Bodø

(STAVANGER): Færre lytter på kommersiell, riksdekkende radio, og de lokale kanalene vokser. Slik lyder dommen etter at ferske tall for DAB-omleggingen ble presentert fredag.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Oppdatering 26. april: I første versjon av denne saken kom det ikke fram at lyttertallene for Bodø er basert på (bare) 123 respondenter. Det burde ha vært med i den første saken. Vi har også tonet vinklingen noe ned. 

LES OGSÅ: 

 

– Vi har hatt en utkjøring for de 13 første ukene med DAB i mediedistrikt Bodø, med et befolkningsgrunnlag på 50.000. Sammenlignet med første kvartal i 2016, viser målingen at lokalradio har doblet sin oppslutning, sier Svein Larsen, styreleder i Norsk Lokalradioforbund, til stor applaus.

Norsk Lokalradioforbunds landskonferanse startet i Stavanger fredag, og i dag fikk en fullsatt sal av en samlet lokalradiobransje vite ferske tall for hvordan det har gått med skiftet fra FM til DAB - med lyttertall for de områdene hvor skiftet faktisk er i gang. 

Fra landskonferansen i dag.

Det var Larsen selv som presenterte de ferske tallene fra Kantar TNS på konferansen i Stavanger.

– Samme undersøkelse viser at P4 og Radio Norge sliter betydelig. Lyttermessig er det en god del som tilsier at det ikke går på skinner. P4 har gått fra 7000 lyttere daglig, til 2500 i Bodø mediedistrikt. Radio Norge taper 50 prosent i forhold til sin oppslutning i fjor samme kvartal, sier Larsen. 

 

 

God indikasjon, men ingen fasit ennå

Tallene for Bodø mediedistrikt, i fylket som slukket nasjonale radiosendinger 11. januar, var den første målingen som ble offentliggjort i dag.

Det var NLR som bestilte en utkjøring av tall for Bodø kommune for første kvartal i 2017, mot første kvartal i 2016. Dette for å kartlegge eventuelle endringer i lyttemønsteret.

– Disse tallene viser at digitaliseringen av rikssendte kanaler foreløpig har fått negative følger for de riksdekkende kanalene, og svært positive følger for norsk lokalradio. Det er bare å gratulere Radio 3 og Radio 8000 i Bodø, sier Larsen.

På grunn av at Nordland fylke kun har hatt DAB-radio i tre måneder, er tallgrunnlaget i denne målingen noe begrenset. Det er først etter 12 måneder at man kan gjennomføre en solid måling som viser fasiten, mener Larsen.

– Konklusjonen, eller fasiten kommer mer og mer nå i løpet av året. Den er ikke endelig før første kvartal 2018, men målingen vi har nå gir ganske svære utslag som ikke kan sies å være tilfeldige, sier Larsen.

Han mener at tallene i den nye målingen er en sterk indikasjon på hvordan fremtiden vil se ut, og hvor mange lyttere de lokale radiostasjonene vil få når de snart alene dominerer på FM-nettet, sammenlignet med første kvartal i 2016.

– Dette kan bety en stor mulighet for vår bransje og for norsk lokalradio, selv om vi ikke i utgangspunktet ønsket overgangen til DAB. Vi må utnytte retningen for alt det er verdt. Vi har ikke noe annet alternativ, og vi må se dette som en mulighet, sier Larsen.

Lokalradioene kan som kjent fortsette å sende på FM i noen år til. Samtidig er mange i gang med overgangen til DAB også. 

 

Powered by Labrador CMS