Nå blir det en ny runde med FM-slukking. Illustrasjonsfoto.

Nå slår NRK, P4 og Radio Norge av enda flere FM-sendere

Flere fylker står for tur når FM-sendere slukkes og erstattes av DAB.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

  • Saken er gjengitt med tillatelse fra Radionytt. Les flere saker fra Radionytt her.

I morgen, 16. juni, fortsetter FM-slukkingen.

Da forsvinner P4 og Radio Norge fra FM i Telemark, Buskerud, Hedmark og Oppland. NRK slo av sine FM-sendere i disse fire fylkene allerede 26. april. Neste uke, 21. juni, blir det en enda større FM-slukking, da slår NRK av sine FM-sendere i hele fem fylker.

Det er Aust-Agder, Vest-Agder, Rogaland, Hordaland samt Sogn og Fjordane. P4 og Radio Norge fortsetter en stund til, men slår av sine FM-sendere 15. september i de fem før nevnte fylker. Denne gangen vil også lokalradioene bli rammet. Stortinget har vedtatt at de store kommersielle lokalradioene i storbyene ikke lenger får sende på FM, av frykt for at de kan ta lyttere fra NRK og de andre rikskanalene.

Ikke bestemt

I morgen er det NRJ Røyken og Hurum som ikke lenger får lov til å sende på FM. Dette forbudet vil også ramme Stavanger og Bergen fra 15. september, da hverken P5 eller NRJ lenger vil sende på FM-båndet i disse byene. Det er viktig å merke seg at de aller fleste lokalradioene fortsetter å sende på FM. Rundt 200 lokalradioer har fått forlenget sine konsesjoner til å sende på FM til 31.12.2021 og det er ikke bestemt hva som skal skje med FM-nettet etter den datoen. Men, i praksis har det dukket opp noen merkelige situasjoner. NRK skulle bli stille i Telemark, Vestfold, Hedmark og Oppland 26. april 2017. Men både i Hedmark og i Telemark er det fortsatt mange lyttere som kan høre NRK. I Grenland, altså Skien og Porsgrunn, merker man knapt nok forskjell, siden både NRK P1, P2 og P3 fortsatt dundrer inn på både bilradioer og hjemmeradioer uten DAB. Grenland ligger som kjent i Telemark, men senderne til NRK P2 og NRK P3 som står i Skien skal også dekke Vestfold fylke, som ikke var omfattet av slukkingen i april.

NRK P1 Telemark er riktignok av lufta, men NRK P1 er fortsatt godt hørbart, ettersom NRK P1 Vestfold står på det samme senderpunktet, altså i Grenland. I Kongsvinger melder Radio Kongsvinger at det fortsatt er mange som kan høre NRK P1. En av senderne til NRK Østlandssendingen står nemlig i Kongsvinger og fortsetter å sende ut FM-signaler.

Slår av sine sendere

I løpet av 2017 vil NRK, P4 og Radio Norge forsvinne fra FM-båndet i alle fylker i Norge. 20. september slår NRK av sine sendere i Oslo, Akershus, Østfold og Vestfold, mens P4 og Radio Norge, samt de store lokalradioene i storbyene forsvinner 8. desember.

Den siste fasen av FM-slukkingen skjer 13.12 da P4, NRK og Radio Norge går av lufta i Troms og Finnmark. Når det gjelder konsekvensene av FM-slukkingen så langt er aktørene litt uenig i hvordan tallene skal tolkes.

Det som er klart er at radiolyttingen har gått noe ned og dette har særlig rammet de store kanalene. På den annen side har lokalradioene fått flere lyttere i de områdene der riksradio allerede er slukket. Radiosjefene i rikskanalene mener det er naturlig at lyttingen går noe ned og har stor tro på at lyttingen vil ta seg opp igjen etterhvert som folk skaffer seg DAB-radioer.

Bil er fortsatt den store utfordringen. De ferskeste tallene viser at det fortsatt er to millioner biler som ikke har DAB-radio her i landet.

Powered by Labrador CMS