Svein Larsen og Hilde Apneseth i Radio Metro.

Radio Metro raser mot Medie­tilsynet: ­– Det er tilsynelatende vi som er problemet

Kulturminister Trine Skei Grande inviterte til fredspipe etter DAB-omlegginga. Det gikk ikke helt som planlagt.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

– Det er tilsynelatende vi som er problemet, sa Hilde Apneseth, i Radio Metro. 

Hun reagerte på Mari Velsand, direktør i Medietilsynets presentasjon, som innledet rundebordskonferansen som Kulturdepartementet arrangerte tirsdag formiddag. 

I presentasjonen fortalte Velsand at det gjøres undersøkelser sammen med Nasjonal kommunikasjonsmyndighet om enkelte kanaler sender kommersielle sendinger på FM-nettet i strid med regelverket. 

Svein Larsen i Radio Metro, kastet seg også inn i kritikken av Medietilsynet. Han lurte på hvorfor dette ble brakt til bordet. 

– Jeg er fornøyd med initiativet til konferansen, men jeg er ikke fornøyd med utspillet fra Mari Velsand for et par dager siden i Dagens Næringsliv. Det inneholder så mange faktafeil og misforståelser.

– Ikke hennes jobb

Svein Larsen i Radio Metro og kulturminister Trine Skei Grande (V) ankommer rundbordskonferansen.

Larsen framholdt at konsesjonskravene holdes av Radio Metro. 

– Vi kan ikke ha en direktør i tilsynet som sier at vi driver med en systematisk undergraving av Stortingets beslutning og NKOM-regelverket. Det er ikke hennes jobb, sier han. 

Kulturminister Trine Skei Grande understreket at også Medietilsynets direktør har ytringsfrihet.

– VI skal være jævla glad for at jeg ikke kan styre hva som skjer der, sa hun. 

Hun mener at dette ikke kan prosederes i dette møtet, men at det er helt greit at det bringes opp i dag. 

– All opparbeida aggresjon er greit at kommer ut i dette møtet. 

– Liten aktør

Apneseth i Radio Metro mener det er merkelig at lokalradioene skal oppleve et byråkrati og storting som gjør det hun mener er å stoppe norsk radio. 

– Vi er en liten aktør som står og sparker i betongveggen for å finne et hull slik at vi kan overleve. Vi har 30 ansatte som ikke har en jobb om vi ikke får fortsette, sa hun. 

Kulturminister Grande på sin side understreket at alle norske partier er opptatte av å legge til rette for flere aktører. 

Kenneth Andresen i MTG mener imidlertid at Radio Metro er et problem.

– NKOM sier at kommersielle sendinger når én million lytterepå FM i Oslo. Det skulle vært null. Det er en stor utfordring og en situasjon vi ikke kan leve med. Arbeidsplasser finnes i flere hus, og mitt inntrykk er vel at tilsynet trenger mer effektive virkemidler for å få satt på plass Stortingets rammevilkår, slik at de også finnes i praksis, sa han. 

Elisabeth Aarsæter, direktør i Norsk komunikasjonsmyndighet, presenterte et kart over målinger som viser at det er ulovlige FM-sendinger i Oslo. 

Kenneth Andresen i MTG snakker i øret til sjefen i Bauer Media, Lasse Kokvik

– En kan høre uavbrutt på ulovlige sendinger fra Oslo til Gardermolen. Jeg ville ikke gjort jobben min som tilsynsleder, som er satt til å forvalte nettopp dette, om jeg ikke ga beskjed om dette, sa hun. 

Følgende aktører var til stede tirsdag morgen: 

Del 1: innlegg på 5–10 minutter hver:* Status for mangfoldet på radio Mari Velsand (direktør Medietilsynet) * Digital radiolytting – hva sier tallene? Knut Arne Futsæter (Kantar TNS) * Dekning og beredskap Elisabeth Aarsæther (direktør Nasjonal kommunikasjonsmyndighet) * Digitaliseringens betydning for konkurransesituasjonen Asbjørn Englund (senior partner Oslo Economics) Del 2: samtale mellom ledende aktører om status og utfordringer i radiomarkedetLedet av kulturminister Trine Skei Grande, med følgende deltakere:* NRK (Thor Gjermund Eriksen)* Bauer Media (Lasse Kokvik)* MTG (Kenneth Andresen) * Lokalradioforbundet (Pål Lomeland)* Radio Metro (Svein Larsen) Følgende vil i tillegg delta og bidra etter behov:* Norkring: Torbjørn Ødegård Teigen (adm dir) Henrik Byremo (dir broadcasting)* Tildligere direktør Digitalradio Norge Ole Jørgen Torvmark

Powered by Labrador CMS