Dagbladet fant plagiat i Butenschøn-artikkel. Morgenbladet og DN varsler også mer

Flere plagiater dukker opp.

Publisert Sist oppdatert

For to uker siden ble det avslørt at DN-journalist Daniel Butenschøn hadde bedrevet både plagiat og juks i en lørdagsreportasje om kundeservice-historier.

Senere har avsløringene blitt flere, og Dagens Næringsliv selv har for tiden flere journalister som jobber med å ettergå Butenschøns samlede journalistikk.

Også andre journalister og medier er blitt tatt for enkeltstående tilfeller av plagiat, som Helge Øgrim, Kjetil Østli og Håvard Nyhus.

Tirsdag kveld meldte Dagbladet at også de har funnet plagiater i en reportasje Butenschøn skrev som frilanser for avisa i 2007.

Det dreier seg om artikkelen «Generasjon C» for Magasinet i 2007.

Også her har Butenschøn skrevet om en amerikansk kilde til å bli en norsk, fiktiv person, ifølge Dagbladet.

I tillegg framstår flere av avsnittene og oppbyggingen som lik en reportasje i New York Magazine.

Overfor avisa beklager Butenschøn både dette og andre tilfeller, og sjefredaktør John Arne Markussen ebklager også.

I den kommende tida kan «lista» over plagiater bli forlenget: Ifølge Journalisten har Dagens Næringsliv funnet flere plagiater, og vil med det første komme med en større artikkel med oppdatert informasjon.

Det samme gjør Morgenbladet, hvor Butenschøn jobbet tidlig på 2000-tallet. Allerede i 2005 avslørte Klassekampen et plagiat fra Butenschøn i Morgenbladet, og nå går avisa gjennom hans samlede produksjon fra 2003 til 2005.

- Vi har funnet flere eksempler, og vil legge frem en fullstendig liste når vi har gått gjennom alt. Vi vil også benytte denne anledningen til å gjennomgå våre rutiner for faktasjekk og for verifisering av sitater, skriver redaktør Anna B. Jenssen i en leder for en drøy uke siden, som kan leses på Morgenbladet.no.

Powered by Labrador CMS