Dagbladets nyhetsredaktør Frode Hansen slår tilbake mot påstander om blåsing av kilder - får støtte fra PST

- Ingen medier har noen gang blåst sine kilder overfor PST. Dette gjelder også Dagbladet, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST. – Sløvt av Dagbladet, svarer Åsne Seierstad.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Dagbladet slår tilbake mot påstander fremsatt i Åsne Seierstads nye bok «To søstre».

I boken, som handler om to tenåringsjenter fra Bærum med somalisk bakgrunn – som reiste til IS i Syria, kommer forfatteren med påstander om at Dagbladet skal ha blåst kilder til PST.

I boken skriver forfatter Seierstad at Dagbladet 18. desember 2015 publiserte en artikkel avisa visste var feil, og videre at:

«Journalisten som hadde tatt kontakt hadde selv tvilt såpass mye på opplysningene at han røpet for PST hvem som var kilden til historien: (..).».

– Ingen medier har blåst sine kilder overfor PST

Nyhetsredaktør Frode Hansen i Dagbladet er tydelig på at de ikke har blåst noen kilder overfor noen.

– Det er selvsagt ikke korrekt at Dagbladet har røpet kilder overfor PST. Vi har ikke fått anledning til å korrigere eller kommentere konkrete påstander i boka, forteller han til egen avis.

Hansen får støtte fra seniorrådgiver Martin Bernsen i PST, som svarer slik på spørsmål om PST var kjent med at slike påstander var fremsatt i boka:

– Nei. Vi var ikke kjent med disse opplysningene i boka før den ble publisert. Det er synd at vi ikke fikk vite at dette skulle publiseres, da kunne nok denne situasjonen ha vært unngått. Jeg ønsker ikke å kommentere dette ytterligere, sier han til avisa.

Dagbladet følger opp med å spørre om PST har sagt til Åsne Seierstad at avisen har røpet en av sine kilder overfor PST. Bernsen svarer følgende:

– Generelt kommenterer vi ikke PSTs relasjoner til mediene. Det vi derimot kan fastslå, er at ingen medier noen gang har blåst sine kilder overfor PST. Dette gjelder også Dagbladet, sier han til Dagbladet.

– Sløvt av Dagbladet

Åsne Seierstad har i sitt tilsvar til avisen skrevet følgende i en e-post:

– Når man snakker om å «blåse en kilde» betyr det vanligvis at man opptrer slik at kildens sikkerhet kompromitteres eller eksponeres for ubehag. Det er sløvt av Dagbladet å presentere en kilde slik at PST forstår hvem det er, noe som her ble gjort i forbindelse med en diskusjon om kildens troverdighet, skriver Seierstad i en e-post til Dagbladet.

- PST sier nå at ingen medier, heller ikke Dagbladet, har røpet kilder over for dem. Hva er din kommentar til det, spør avisen.

– Dagbladet fremla informasjonen på en slik måte at kildens identitet ble røpet. Som jeg skriver i boken. Det betyr ikke at Dagbladet «blåste» sin kilde med hensikt, men han ble altså identifisert av PST ut fra det Dagbladet la fram, skriver Seierstad til Dagbladet.

Powered by Labrador CMS