Arkivfoto: Vegard Venli har jobbet med innsyn og åpenhet i en årrekke - sist ut i rekka er å sørge for at konkursregsiteret er offentlig tilgjengelig og søkbart.

Vegard Venli og Dagbladet fortsetter kampen for åpenhet: Har gjort det mulig å søke i «konkursregisteret»

- Dette er et unikt verktøy for journalister i alle varianter, sier Venli. I helga publiserte avisa oversikten over alle som er ilagt konkurskarantene.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Dagbladet kunne i helgen for første gang offentliggjøre en oversikt over hvem i Norge som er ilagt konkurskarantene. Registeret kalles konkursregisteret.

Registeret som Dagbladet har offentliggjort inneholder 638 navn, som alle har blitt ilagt konkurskarantene.

Slike forbud kan se ulike ut fra sak til sak, men kort oppsummert er det et forbud mot å involvere seg i, starte opp, være daglig leder eller sitte i styret til nye aksjeselskaper, ifølge Dagbladet. 

Ifølge forskriften skal informasjonen være tilgjengelig for både pressen og allmennheten, noe den i praksis ikke har vært inntil nå. 

Bak prosjektet Dagbladet-journalistene Merete Landsend og Vegard Venli og resten av Dagbladets gravegruppe. Med seg på grafikk og utvikling har de hatt Ola Strømman, Morgan Bro og Mikael Söderqvist-Waag.

- Vi ønsker å gi leserne våre muligheten til å ta et opplyst valg om hvem de handler med, sier Vegard Venli til Medier24. 

Vil gjøre det tilgjengelig for vanlige folk

 

For å få innsyn i opplysninger om hvem som har blitt ilagt konkurskarantene, har man tidligere måttet ha tilgang til personnummeret til personen man ønsket konkursopplysninger om. 

- Ifølge forskriften skal opplysningene være tilgjengelige for «enhver», samtidig som registeret i praksis er lukket hermetisk for allmennheten, fordi personnummer ikke er lett tilgjengelig informasjon, sier Venli. 

Han understreker at arbeidet de har lagt ned først og fremst er for å gjøre registeret tilgjengelig for helt vanlig mennesker, som ønsker å se hva slags firmaer og folk de leier inn til å pusse opp kjøkkenet eller male stua.

Vegard Venli, journalist i Dagbladet.

Det har de ikke fått uten å ha personnummeret til den de ønsker å sjekke om er oppført i konkursregisteret. Journalister har tilgang på den informasjonen. Det har som regel ikke alle andre. 

- Vi som journalister har i prinsippet tilgang, men vi ønsker at folk flest også skal ha tilgang til registeret, sier han. 

Problemet med personnummer

Prosjektet begynte før jul, da Venli og kollegaene i Dagbladet skrev en sak om registeret. Skatteetaten kunne ifølge Venli ikke kunne svare bekreftende på at en privatperson som ønsket tilgang til opplysninger fra registeret, ville få utlevert personnummeret til vedkommende for å gjøre et søk. Det var noe som måtte vurderes fra sak til sak. 

- Nøkkelen inn til konkursregisteret - personnummer - var sånn sett forbeholdt de som kunne overbevist Skatteetaten om at deres søk i registeret var legitimt, sier Venli. 

Konsekvensen av saken ble at Stortinget vedtok at de skal utrede hvordan konkursregisteret kan åpnes for allmennheten. Det vedtaket er også noe av grunnlaget for hvorfor Dagbladet nå publiserer listen. 

- Det ligger selvsagt grundige presseetiske vurderinger til grunn for hvorfor vi publiserer denne oversikten, men det er klart at stortingsvedtaket utgjør en av flere faktorer som gjør at vi publiserer denne oversikten, sier Venli. 

Har gjort søk på flere tusen personnummer

Venli forteller at de har jobbet med problemstillinger knyttet til registeret lenge, og at de har hatt ett mål hele veien: 

- Vi har hele veien jobbet med en målsetning om å åpne registeret for allmennheten. 

Han forteller at det har vært en krevende oppgave å få innsyn i registeret, og at det slett ikke var gjort med en enkel innsynsbegjæring til Brønnøysundregisteret. 

- Vi gikk til en underleverandør av Brønnøysundregisteret, og fikk utlevert fødselsnummerene til alle som har hatt en eller annen involvering i en norsk konkurssak de fem siste årene, sier han. 

Så tok de med seg den svært omfattende listen, og brukte den som grunnlag til å gjøre søk i konkursregisteret. 

- Vi tok hele den listen - med flere tusen personer - sendte den til Brønnøysundsregisteret og ba om å gjøre et søk i konkursregisteret, sier Venli. 

Det resulterte i oversikten på Dagbladet.no, som de sier inneholder rundt 95 prosent av alle navnene i registeret. 

Håper på knallhard konkurranse i dagene framover

Venli mener dette eksempelet illustrerer at dagens system ikke fungerer optimalt. 

- Personnummer er nøkkelen inn til en rekke offentlige datasett, sier han. 

Han mener man er nødt til å diskutere andre måter for identifikasjonsnøkler, som kan sikre både journalister og allmennheten tilgang til informasjon fra offentlige registere og oversikten. 

Nå håper han offentliggjøringen i denne omgang legger til rette for mye god journalistikk framover, og forteller at det i alle fall er det han skal bruke de neste dagene på. 

- Vi skal jobbe på spreng for å lage gode saker ut fra det materialet vi har, og så håper jeg på knallhard konkurranse i dagene som kommer. Dette er et unikt verktøy for journalister i alle varianter - både for lokal- og regionalpresse, fagpresse og de nasjonale mediehusene, sier han. 

Han oppfordrer andre til å sette i gang og burde registeret til å jobbe fram egne saker. 

- Her er det bare å sette i gang. Nå er det bare å søke i oversikten, sjekke hva slags konkurser de har vært involvert i, søke opp informasjon og bestille dommer fra retten og sjekke hva slags konkurser og saker de har vært involvert i, sier Venli. 

Powered by Labrador CMS