Dagbladet skrev sak om SV-politiker med hijab – måtte slette Facebook-posten på grunn av hets

Saken om SV-politiker Marian Husseins inntreden på Stortinget førte til hets, hat og direkte drapstrusler i kommentarfeltet. – En trussel mot demokratiet, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Publisert

Lørdag morgen publiserte Dagbladet saken om SV-politikeren Marian Hussein, som forrige uke både ble den første norsksomalieren – og den første med hijab – på Stortinget. 

Den historiske saken ble samtidig delt til avisens følgere på deres Facebook-side. Der tok det ikke lang tid før kommentarfeltet tok fyr med rasistisk hets og hatefulle kommentarer.

Blant kommentarene var det også direkte drapstrusler og svært nedsettende karakteristikker rettet mot og om Hussein. Medier24 har sett skjermdumper av en rekke av kommentarene.

 

– Vi brukte mye tid på å moderere

Dette er saken som Dagbladet delte på sin Facebook-side.
Dette er saken som Dagbladet delte på sin Facebook-side.

I løpet av lørdagen ble innholdet så ille at redaksjonen til slutt valgte å fjerne hele posten. 

– Vi fulgte med på kommentarene og brukte mye tid på å moderere. Men det kom etter hvert kommentarer som var over streken og vi valgte å fjerne posten, forteller nyhetsredaktør i Dagbladet, Frode Hansen, til Medier24.

Og understreker: 

– Dette er selvsagt helt uakseptable ytringer, og det er svært trist og synd at enkelte ikke kan ha en saklig diskusjon i kommentarfeltet.

Hansen reagerer på at nyhetsverdien i saken havnet helt i skyggen for hatytringene.

– Dette er en historisk sak som vi ønsket å dele med våre leserne. Det er derfor utrolig trist at slikt skjer. Det er viktig for oss å slippe til våre lesere med deres mening, men samtidig må vi også passe på dem, sier Hansen.

Dette er selvsagt ikke den første gangen Dagbladet har måttet slette en Facebook-post. Det samme skjedde også med nyheten om at MDG-paret Lan Marie Berg og Eivind Trædal skulle bli foreldre i fjor høst, forteller Hansen.

Fellesnevneren i begge saker er av hovedpersonen er kvinne med minoritetsbakgrunn. 

SVs partileder Audun Lysbakken reagerer sterkt på hetsen av sin kollega.
SVs partileder Audun Lysbakken reagerer sterkt på hetsen av sin kollega. 

 

– Det gjør meg rasende

SV-leder Audun Lysbakken er forbannet etter hetsen av sin partikollega.

– Hetsen på Dagbladets Facebook-side er en stor skam. Denne oppførsel er en trussel mot demokratiet, fordi slik hat og hets har en klar hensikt, nemlig å presse mennesker til stillhet på grunn av bakgrunn. Det gjør meg rasende, sier Lysbakken til Medier24.

– Jeg og hele SV er svært stolt av Marian, hun er en dyktig politiker og en tøff dame som står opp for alle nordmenns rett til å ta del i vårt demokrati, påpeker han.

Lysbakken er imidlertid klar på at Husseins inntreden på Stortinget er en viktig historisk hendelse, som viser at toleransen vil vinne til slutt. 

– Heldigvis er bildet av Marian på Stortingets talerstol et sterkt symbol på at demokratiet vårt er for alle, og at den toleransen Marian står for kommer til å vinne over den motbydelige muslimfiendtligheten som tyter fram i kommentarfeltet.

Hussein selv ønsker ikke å kommentere saken.

Powered by Labrador CMS