– Kunne journalistene skrevet noe slikt om en mann? Det tviler jeg på. De må skjerpe seg!

Tidligere redaktør og pressemann Hans-Christian Vadseth reagerer kraftig på flere avisers omtale av kvinner. – Journalistene og desken må skjerpe seg!

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Hans-Christian Vadseth jobber nå som seniorrådgiver i First House, men har i årevis vært journalist og redaktør i VG, E24 og Fædrelandsvennen.

Han har sett seg lei på at kvinner omtales med et annet språk enn menn i pressen.

Og skriver dette på Twitter denne uka:

 – Journalistene går i vant mønster

Til Medier24 forteller Vadseth at han blir litt oppgitt:

– Jeg er ikke den første til å påpeke dette, men jeg reagerer på at kvinner fortsatt blir omtalt på en annen måte enn menn. Generelt synes jeg mediene er lite flink til å veie sine ord og tenke gjennom de uttrykkene de bruker, forteller rådgiveren og fortsetter:

 – Journalistene går i vant mønster, faller inn i stereotypier og har for liten tid til å jobbe med språket. Dette skulle desken plukket opp, men også den holder på å forsvinne.

 Vadseth drar opp flere eksempler, blant annet det nevnte eksempelet fra Fædrelandsvennen, der han selv var sjefredaktør fram til 2010.

Faksimile fra Fædrelandsvennen.

I en overskrift i avisen skriver de: «En kvinne med bein i nesa» om en 19-åring som kjemper for kvinners rettigheter.

– Den reagerer jeg på, for det er noe bestefaren min kunne sagt, men han døde i 1964 - ikke noe Fædrelandsvennen skal ha som overskrift i 2017. Men de er ikke alene: Et søk på A-tekst viser at "bein i nesa" nesten bare brukes i medieomtale av kvinner, sier han.

– Journalistene og desken må skjerpe seg

Vadseth har flere eksempler, blant annet fra Dagens Næringsliv, som beskrev den nye generalsekretæren Karen Kvalevåg i Norges idrettsforbund slik:

 «Kledd i fornuftig beige, rundt 50, smilende, smånervøs kanskje, men fattet, i innfatningsløse briller».

Vadseth misliker også språket i  en sak fra Finansavisen, viderebrakt av ABC Nyheter. De starter sin omtale av avdelingsdirektør Hulda Gunnlaugsdottir i Norlandia Care Group med:

 «Kledd i uskyldsrent hvitt fra topp til tå. Avvæpnende smil. Passe ydmyk. Tålmodig».

 – Kunne journalistene skrevet noe slikt om en mann? At han er kledd i fornuftig beige eller uskyldsrent hvitt fra topp til tå? Det tviler jeg på, sier han og fortsetter:

 – Jeg reagerer på at journalistene drar opp slike karakteristikker av kvinner i offentligheten. Det er problematisk fordi det avdekker at journalistene tenker annerledes om kvinnelige ledere enn mannlige. De blir rett og slett vurdert  ut fra andre kriterier og det er ikke greit.

 – Hva bør journalistene gjøre?

 – De bør sette seg ned og tenke om de kunne gjort noe annerledes og om de synes det er greit å beskrive en toppleder i næringslivet som «kledd i uskyldrent hvitt». Det holder ikke i 2017. Journalistene og desken må skjerpe seg!

- Langt større likestillingsproblemer på Sørlandet 

Sjefredaktør Eivind Ljøstad i Fædrelandsvennen har fått lese saken og synes han ser et spor:

- Dette er en fast sommertradisjon: Vadseth sitter og "kjeder seg" på familiehytta i søgneskjærgården, og så finner han et eller annet i en eller annen avis han kan diskutere i sosiale medier, opplyser han og fortsetter:

- For så si det sånn: Vi har langt større problemer med likestilling på Sørlandet enn at vi omtaler en kvinne "med bein i nesa". Et uttrykk jeg forbinder med å være modig, sterk og selvstendig. Og som brukes både om menn og kvinner.

Eivind Ljøstad, sjefredaktør i Fædrelandsvennen.

Redaktør Gry Egenes i Dagens Næringsliv har også lest saken og skriver følgende i en e-post til Medier24:

- Dette er et viktig tema. Det er helt fint å bli utfordret her. Det finnes mange eksempler som er verre enn de Vadseth drar frem.

Finansavisen har så langt ikke benyttet seg av tilsvarsmuligheten.

Powered by Labrador CMS