Kårstein Eidem Løvaas (H).
Kårstein Eidem Løvaas (H).

Høgre-politikar ut mot Dagsavisen-kommentar: – Passar betre i Nytt på Nytt

Kårstein Eidem Løvaas (H) reagerer på Erna Solberg-spøk av nyheitsredaktør Lars West Johnsen i Dagsavisen.

Publisert

«Erna vil at vi skal ha flere barn, i hvert fall vi hvite med Eidsvoll-aner», skriv nyheitsredaktør i Dagsavisen, Lars West Johnsen, i ein kommentarartikkel titulert «Det gode fraværet» før helga.

Statsministerens kontor (SMK) var lite nøgd med formuleringa til nyheitsredaktøren, og slo difor på tråden til sjefredaktør Eirik Hoff Lysholm. I tillegg gjekk Høgre-politikar på Stortinget, Kårstein Eidem Løvaas, ut på Facebook med sin reaksjon.

– Lukkast ikkje

Overfor Medier24 utdjupar han kritikken mot Dagsavisen:

– Det eg reagerer på er at ein nyheitsredaktør i eige medium på debattplass skriv ting som ikkje er riktig. Eg tenkjer at redaktørar spesielt har eit ansvar for å bidra til ein riktig og opplyst debatt. Gjerne spissa og krass, men det må vere sant – elles bidreg det til debatt på falske premiss. Det er det nok av sosiale medier som gjer, så me treng at særleg redaktørar tek det ansvaret på alvor.

Setninga i Dagsavisen-kommentaren var ein referanse til FrP-politikar Per Willy Amundsen som overfor TV 2 tok til orde får å vedlikehalda den etnisk norske befolkninga.

Mathilde Tybring-Gjedde (H) er blant dei som reagerte på artikkelen i Dagsavisen.
Mathilde Tybring-Gjedde (H) er blant dei som reagerte på artikkelen i Dagsavisen.

– Det er eit forsøk på å vere morosam. Eg tykkjer ikkje han lukkast med det. Det er i feil forum, seier Løvaas.

Av dei som har kommentert statusen til Løvaas er stortingsrepresentant Mathilde Tybrjing-Gjedde (H), som skriv: «At dette kommer fra Lars West Johansen er dessverre ingen overraskelse.»

Etter at SMK tok kontakt med Hoff Lysholm har avisa lagt til ein «disclaimer» nedst i saka kor dei opplyser om at journalisten «selvsagt vet at statsministeren aldri har sagt og sikkert ikke ment at det bare er hvite nordmenn med Eidsvoll-aner som skal få flere barn.»

– For så vidt interessant at han er nøydd til å leggje til det i etterkant. Då forstår eg heller ikkje poenget med å skrive det. Då er det berre platt og hult, seier Løvaas.

 

– Lett kommentar

Nyheitsredaktør i Dagsavisen, Lars West Johnsen, ynskjer ikkje å la seg intervjue om kommentaren han sjølv har skrive. Han viser til sjefredaktør Eirik Hoff Lysholm for kommentarar.

– Me har lagt på ein fotnote der me viser til at Johnsen er klar over at Solberg ikkje har sagt det, seier han.

Kårstein Eidem Løvaas (H).
Kårstein Eidem Løvaas (H).

– Det er ein kommentar som ofte har ei sarkastisk og humoristisk form. Det er ikkje ein kommentar som handlar om Solberg, seier Hoff Lysholm.

Om Løvaas sine redaktøransvaret seier Hoff Lysholm:

– Eg er veldig glad for å høyre den type signal frå ei regjering som ikkje alltid har bidrege til å styrke den offentlege debatten tidlegare. Men dette er ein lett kommentar innanfor ein sjanger der eg meiner ein skal tole det. Elles er eg einig med han om ansvaret me har for å føre ein anstendig debatt.

Avslutningsvis seier Løvaas til Medier24 med eit glimt i auga:

– Om det er humor han aspirerer til, så burde han følgje med når dei lyser ut stilling til skribent for Nytt på Nytt. Der hadde det kanskje passa.

 

– Innenfor

Etter intervjuet med Medier24 følgjer Lysholm opp med ein presiserande e-post:

«Setningen oppsummerer det dobbelte og forvirrende i denne barnediskusjonen som har gått etter Ernas tale og det allianse-kollega Per-Willy Amundsen sa like etter, og som nesten veltet regjeringsforhandlingene. Erna sa en ting, Frp noe helt annet.

Da oppstår det en viss komikk, og dette er påpekt av mange. Setningen var også svært overdrevet i sin form, det er et tydelig, språklig signal og klassisk virkemiddel. Lest i sin sammenheng, i en personlig og humoristisk helgespalte som ikke har dette som hovedtema, mener jeg den er innenfor det vi skal tåle av meningsytringer i spaltistsjangeren. Jeg tror få vil oppfatte at det er dette Erna direkte har sagt, og at man skal lese det ganske humørløst i sin sammenheng for å oppfatte det annerledes.

Jeg innser imidlertid at setningen løsrevet på nett uten papiravisens ramme kan misforstås eller oppfattes feil. Derfor ønsket jeg å legge til en presisering i bunn av kommentaren for å unngå nye misforståelser, med en slags disclaimer slik man ofte har i politiske satireprogrammer innenfor lignende sjanger som denne kommentaren. Vi tror at alle våre lesere skjønner at statsministeren aldri har sagt og sikkert ikke ment at det bare er hvite nordmenn med Eidsvoll-aner som skal få flere barn, men nå har vi understreket det for sikkerhets skyld.

For øvrig kan jeg love at Dagsavisen skal gjøre vårt for å opprettholde en best mulig offentlig samtale. Jeg er langt mer bekymret for karakteristikker og populistiske utspill som fremmes i fullt alvor fra våre folkevalgte, inkludert statsråder i Erna Solbergs regjering, enn humor og satire i en fast helgespalte der de aller fleste lesere kjenner både form og avsender godt fra før.»

Powered by Labrador CMS