Dagsavisens redaktør Eirik Hoff Lysholm mottok prisen på vegne av Siri Dokken for årets avistegning

Dagsavisen-tegner Siri Dokken vinner prisen for årets avistegning

– Tegningen får med enkle grep frem poenger kommentatorer ikke så lett fanger.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

(BERGEN): Dagsavisen-tegner Siri Dokken vinner prisen for årets avistegning 2021.

Det ble annonsert fra scenen under Medielederkonferansen i Bergen onsdag formiddag.

Vinneren av Årets avistegning 2021 er Siri Dokken med «Regjeringsskifte».

Her er juryens begrunnelse:

«Selv med stadig tøffere arbeidskår, er norske avistegnere fortsatt i verdensklasse. Det er derfor et viktig signal at MBL, NJ og NR nå gjør stas på dem årlig, ikke annet hvert år, slik det var tidligere.

At det kommer parallelt med at det dukker opp så vidt mange nye tegnetalenter, er også hyggelig. Bergens Tidendes satsning på avistegning har resultert i ikke mindre enn tre nominasjoner – i et finaleheat på totalt syv.

Der det i 2020 handlet mye om korona, var det ikke tematisk like enhetlig i 2021. Én gjenganger er selvsagt regjeringsskiftet, men ellers dukker også vaksinemotstand og Ukraina-konflikten opp – som et slags forvarsel på invasjonen som da var i emning.

Det var et krevende arbeid å kåre en vinner, og finalekandidatene har alle sammen levert journalistikk på skyhøyt nivå. Hvis man skal fremheve tre av dem, blir Hilde Thomsen, Tord Torpe og Siri Dokken vanskelig å unngå.

Hilde Thomsen får på fortreffelig vis frem galskapen i vaksinedebatten som pågikk i 2021. Tord Torpe henter inspirasjon fra Hundremeterskogen og Ole Brumm, hvor Gahr Støre ankommer huset etter et nachspiel – med sovende ministre i de berømte dyreskikkelsene. Siri Dokken har med enkle grep fått frem utfordringene rundt regjeringsskiftet – hvor blikket dras mot Ernas lure flir, når hun forlater Statsministerens kontor – etter å ha lagt ut felle for arvtageren Jonas.

Den som drar det lengste strået blir imidlertid Siri Dokken, som med sine blå/grå toner får understreket at det langt fra blir noen fest å overta statsministertaburettet. Tegningen får med enkle grep frem poenger kommentatorer ikke så lett fanger. Den humoristiske undertonen er også til stede, selv om illustrasjonen på alle vis understreker det tydelige, politiske poenget.

Siri Dokken har vunnet denne prisen to ganger tidligere, men leverer også i 2021 på et skyhøyt nivå – ikke bare med vinnertegningen, men også generelt. Det er virkelig en berikelse for de politiske kommentarene i Dagsavisen å bli akkompagnert av hennes praktfulle, kunstneriske bidrag.

Vinneren av Årets avistegning er Siri Dokken med «Regjeringsskifte».

Årets Avistegning deles ut av Mediebedriftenes landsforening (MBL), Norsk Redaktørforening (NR) og Norsk Journalistlag (NJ).

Årets jury besto av juryleder Stig Jakobsen (Nidaros, MBLs representant), Sarah Sørheim (Aftenposten, NRs representant), Hege Ulstein (Dagsavisen NJs representant) og Bianca Boege (Avistegnernes Hus, avistegnernes representant).

Powered by Labrador CMS